Està en: INICI > Mobilitat > Presentació > Presentació

Castelló de la Plana és, per la seua extensió i població, una ciutat de tipus mitjà que conta en aquests moments amb un parc mòbil que supera els 102.000 vehicles entre motocicletes, ciclomotors, cotxes, camions i altre tipus de vehicles.

Per la seua estructura econòmica i el seu caràcter de capital de la província exerceix una forta influència entre els pobles del seu al voltant des d'on, diàriament, acudeixen fins a la capital, milers de vehicles per a realitzar les seues compres, desplaçar-se als centres de treball i d'estudi.

Açò suposa que els problemes de transit que puga patir la ciutat siguen molt particulars i bé delimitats quant a horari i calendari. És a dir, existeix una important afluència de vehicles que necessiten arribar al centre o eixir d'ell en hores punta, mentre, la resta de la jornada, el transit discorre sense majors problemes.

La peculiaritat del transit a Castelló ha fet necessari que, per part dels responsables municipals, se cercara una solució que poguera resoldre els problemes d'increments de circulacions en temps real i en períodes molt concrets d'horari.

Així, Castelló va ser la primera ciutat en tota Espanya a implantar en la seua totalitat el Sistema Distribuït de Control de Transit Urbà. Un programari informàtic que permet controlar des del centre de control de mobilitat urbana, situat en l'edifici de l'Ajuntament, tots els encreuaments semafòrics de la ciutat.

En l'actualitat Castelló, en el seu nucli urbà conta amb 163 encreuaments semafòrics, dotats de 142 estacions de presa de dades (espires inserides en el paviment que permeten comprovar la quantitat de vehicles que circulen i si existeix alguna incidència, com vehicles mal aparcats o en càrrega i descàrrega de forma instantània).

Les estacions de presa de dades aglutinen la seua informació des de 7 centrals de zona que envien les dades directament al Centre de control de Mobilitat Urbana, igual que ho fan les 44 càmeres de vigilància distribuïdes en tota la ciutat. D'aquestes càmeres, 41 es connecten per fibra òptica, 20 són mòbils i 24 fixes.

Encara així, el millor consell per a accedir a la ciutat és utilitzar el transport públic, i, en cas de fer-lo en vehicle privat, utilitzar les rondes de circumval·lació i aparcar en qualsevol dels pàrquings de rotació, realitzant la resta els desplaçaments per la ciutat a peu.