Està en: INICI > Banda Municipal de Castell > La banda > Histria

Histria de la Banda Municipal
La Banda Municipal de Castell en 1933.

Hi ha constncia de l'existncia de diverses agrupacions musicals amb carcter municipal en la ciutat de Castell des de 1866. La banda coneguda com L'Antiga es fon en 1868 amb La Nova en una sola cridada de la Municipalitat a la qual l'Ajuntament dota de nou instrumental. La seua etapa s curta i en 1871 es dissol i el seu local s ocupat per la companyia de bombers que precisament seran els quals a principis del segle XX reprendran l'activitat musical, encara que de manera inestable, fins que en 1914, la banda dels bombers assumeix als msics de la banda (particular) coneguda com La Lira que en alguns moments va tenir tamb el reconeixement de Banda Municipal.

Aquest s el germen del que ser la nostra Banda, que es remunta, grcies a la inquietud de la societat castellonenca, al ple del 1 de juliol de 1925 en el qual es fa el nomenament dels individus que han de formar la Banda Municipal, on es va acordar la provisi, en propietat, dels crrecs de: director (mestre Pascual Asensio Hernndez, director de la Banda del Regiment), sotsdirector, 2 solistes, 8 msics de primera, 7 de segona, 9 de tercera i 9 de quarta categoria. Van fer el seu primer concert a les 10 de la nit de l'endem en l'avui Plaa Major i als pocs dies van aconseguir el primer premi en el Certamen de Valncia.

El 27 d'agost de 1925 va dimitir el mestre Asensio i es va fer crrec el sotsdirector mestreJulio Sabater Roig, fins que el 18 de desembre del mateix any va ser nomenat el mestreEduardo Felip Surez amb qui la Banda guanyaria dues vegades ms el Certamen de Valncia, passaria la guerra civil, consolidaria la seua implantaci a Castell i donaria concerts en diverses capitals espanyoles. A la seua jubilaci, en 1955, va ser nomenat el mestre Juan Garcs Queralt que va canviar, en 1957, els instruments de to brillant pels de to normal, va incloure cicles de concerts extraordinaris amb solistes i amb agrupacions corals, arribant a estrenar la Novena Simfonia de Beethoven.

En 1983, el mestre Garcs passa a dirigir la Banda Municipal de Valncia i ocupa el seu lloc el mestre Francisco Signes Castell. La plantilla, que durant els ltims anys va anar de 45 msics passa a 50. Multiplica el seu repertori i suma importants participacions de solistes, directors i grups convidats. El mestre Signes, desprs de la seua jubilaci, deixa una petjada inesborrable per haver regalat a la Ciutat nombroses composicions que sn part inseparable de la festa.

La participaci de la Banda Municipal de Castell en les festes fundacionals de la ciutat s imprescindible i t a ms l'honor de sumar-se a tots i cadascun dels actes que vertebren la cultura de la societat castellonenca. La seua activitat de concerts es desenvolupa fonamentalment en l'Auditori i Palau de Congressos de Castell i en els templets del Passeig Ribalta i del Grau. Entre els seus guardons destaca la Medalla d'Or al Mrit en les Belles Arts i la recent distinci d'Insigne de la Msica Valenciana concedida per la M.I. Academia de la Msica Valenciana.

El seu actual director s el mestre Marcel Ortega i Mart.

La Banda Municipal de Castell al Templet de Ribalta, 2012
Concert al Templet de Ribalta, 2012.