Està en: INICI > Banda Municipal de Castelló > La banda > Història

Història de la Banda Municipal
La Banda Municipal de Castelló en 1933.

Hi ha constància de l'existència de diverses agrupacions musicals amb caràcter municipal en la ciutat de Castelló des de 1866. La banda coneguda com “L'Antiga” es fon en 1868 amb “La Nova” en una sola cridada “de la Municipalitat” a la qual l'Ajuntament dota de nou instrumental. La seua etapa és curta i en 1871 es dissol i el seu local és ocupat per la companyia de bombers que precisament seran els quals a principis del segle XX reprendran l'activitat musical, encara que de manera inestable, fins que en 1914, la banda dels bombers assumeix als músics de la banda (particular) coneguda com “La Lira” que en alguns moments va tenir també el reconeixement de Banda Municipal.

Aquest és el germen del que serà la nostra Banda, que es remunta, gràcies a la inquietud de la societat castellonenca, al ple del 1 de juliol de 1925 en el qual es fa “el nomenament dels individus que han de formar la Banda Municipal”, on es va acordar la provisió, en propietat, dels càrrecs de: director (mestre Pascual Asensio Hernández, director de la Banda del Regiment), sotsdirector, 2 solistes, 8 músics de primera, 7 de segona, 9 de tercera i 9 de quarta categoria. Van fer el seu primer concert a les 10 de la nit de l'endemà en l'avui Plaça Major i als pocs dies van aconseguir el primer premi en el Certamen de València.

El 27 d'agost de 1925 va dimitir el mestre Asensio i es va fer càrrec el sotsdirector mestreJulio Sabater Roig, fins que el 18 de desembre del mateix any va ser nomenat el mestreEduardo Felip Suárez amb qui la Banda guanyaria dues vegades més el Certamen de València, passaria la guerra civil, consolidaria la seua implantació a Castelló i donaria concerts en diverses capitals espanyoles. A la seua jubilació, en 1955, va ser nomenat el mestre Juan Garcés Queralt que va canviar, en 1957, els instruments de to brillant pels de to normal, va incloure cicles de concerts extraordinaris amb solistes i amb agrupacions corals, arribant a estrenar la Novena Simfonia de Beethoven.

En 1983, el mestre Garcés passa a dirigir la Banda Municipal de València i ocupa el seu lloc el mestre Francisco Signes Castelló. La plantilla, que durant els últims anys va anar de 45 músics passa a 50. Multiplica el seu repertori i suma importants participacions de solistes, directors i grups convidats. El mestre Signes, després de la seua jubilació, deixa una petjada inesborrable per haver regalat a la Ciutat nombroses composicions que són part inseparable de la festa.

La participació de la Banda Municipal de Castelló en les festes fundacionals de la ciutat és imprescindible i té a més l'honor de sumar-se a tots i cadascun dels actes que vertebren la cultura de la societat castellonenca. La seua activitat de concerts es desenvolupa fonamentalment en l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló i en els templets del Passeig Ribalta i del Grau. Entre els seus guardons destaca la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts i la recent distinció d'“Insigne de la Música Valenciana” concedida per la M.I. Academia de la Música Valenciana.

El seu actual director és el mestre José Vicente Ramón Segarra.

La Banda Municipal de Castelló al Templet de Ribalta, 2012
Concert al Templet de Ribalta, 2012.