Està en: INICI > Banda Municipal de Castell > La banda > El director

Director de la Banda Municipal de Castell

Marcel Ortega i Mart.
Director de la Banda Municipal de Castell.

Marcel Ortega i Mart (La Secuita, 1990) va comenar el seu recorregut musical a la coral infantil Els Rossinyols de Tarragona i a l'Escola Municipal de Msica d'aquesta ciutat. Va formar part durant quatre anys de l'Escolania de Montserrat, on particip en projectes amb msics com Mstislav Rostropvitx, Kirill Petrenko o Pierre Cao realitzant gires per Holanda, Alemanya, Itlia i Puerto Rico. L’any 2008 va graduar-se en clarinet al Conservatori de Tarragona amb el professor J. V. Arnau.

El 2014 obtingu la doble titulaci superior en Direcci d'Orquestra i en Direcci de Cor a Musikene, Centre Superior de Msica del Pas Basc, de la m dels mestres G. Balts, M. Valdivieso, A. Tamayo i E. Garca Asensio, i durant aquest perode estudi un any al Conservatori G. B. Martini de Bolonya (Itlia) grcies a una beca Erasmus. El 2017 va cursar el mster en Direcci d'Orquestra a la Haute cole de Musique de Ginebra (Sussa), on va estudiar amb L. Gay. El mateix any fou becat per la HEM per assistir a la Gstaad Conducting Academy, una de les masterclasses de Direcci d'Orquestra ms prestigioses del mn, guiada per Jaap van Zweden, titular de la Filharmnica de Nova York.

s un dels fundadors de la Jove Orquestra InterComarcal, de la qual s director titular des de l'any 2010. Entre els anys 2014 i 2018 ha dirigit l'Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili, amb la qual ha estrenat obres de compositors com Joan Guinjoan i ha desenvolupat un important projecte de recerca i innovaci musical. Ha estat director convidat de l'Orchestre Buissonnier de Ginebra, de l'Orquestra del Conservatori Popular de Msica i Dansa d'aquesta ciutat i de la Jove Orquestra de Ponent de Lleida. Durant la seua formaci ha pogut dirigir l'Orquestra de Cambra de Ginebra, l'Orquestra Simfnica de Bilbao i l'Orquestra Simfnica d'Euskadi, aix com collaborar amb l'Orquestra de Radiotelevisi Espanyola com a productor musical d'un enregistrament dedicat al compositor J. Garca Romn, de la m del mestre Arturo Tamayo.

Molt implicat en el mn de les orquestres de vents, ha format part de la Banda Uni Musical de Tarragona i de la Banda Simfnica de la Diputaci. S'ha format en la Direcci de Banda amb mestres com J. R. Pascual-Vilaplana i Frank de Vuyst. Ha rebut dues invitacions per dirigir la Banda Municipal de Barcelona i s director convidat de la Banda del Conservatori Municipal de Msica de la ciutat comtal. Des del 2015 fins al 2018 ha dirigit la Banda Municipal de Lancy, a Sussa, i des de gener del 2019 s director titular de la Banda Municipal de Castell de la Plana, crrec que ha guanyat per oposici.

En l'mbit coral, ha format part en diverses ocasions del Cor Jove Nacional de Catalunya com a cantaire, s guanyador de dues categories dels Premis Reus de Composici per a Corals Infantils 2011 i el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya li ha publicat diverses obres.