Està en: INICI > Agricultura
Reactivem Castell

La Regidoria de Transici Ecolgica de l'Ajuntament de Castell ha dissenyat al costat del Consell Municipal Agrari i de Sostenibilitat un Pla de Reactivaci Agrria per a impulsar la recuperaci del sector primari com a articulaci d'un projecte de ciutat transformador, que refora la conservaci i posada en valor del cintur verd periurb de la ciutat i trenca amb la destrucci del territori, ofereix una alternativa econmica amb producci i comer de proximitat, i millores en el benestar general (en qualitat de l'aire com a embornal de C02 i en alimentaci).

El sector agrari est passant per les dificultats de falta de relleu generacional, pressi urbanstica, falta de rendibilitat, etc. i, en conseqncia, l'abandonament dels cultius. En la franja periurbana de la ciutat de Castell la incidncia d'aquest abandonament s especialment alta.

El Pla de Reactivaci contempla sis grans poltiques d'intervenci en la cadena de producci, distribuci i comercialitzaci del sector agroalimentari, que espenten la seua transformaci cap a formes de producci agroecolgiques i canals curts de comercialitzaci. El contingut s'ha dut a terme en el si de la Comissi de Reactivaci Agrria del Consell Municipal Agrari i de Sostenibilitat. Prviament, la Regidoria va desenvolupar estudis previs; un informe que mostra la situaci del parcellari rstic, i un diagnstic amb les necessitats del sector.

El sector afronta a ms un context que es presenta com una oportunitat per a la seua reactivaci. D'una banda, hi ha un canvi de paradigma, en el qual l'agricultura i la ramaderia sn una prioritat dels fons de recuperaci *postcovid de la Uni Europea. I en segon lloc, el nou Pla General protegeix 2.000 hectrees de sl rstic en el cintur verd.

Els sis grans objectius sn:
  1. 1. Facilitar laccs a ls i la propietat del sl agrcola a travs del banc de terres
  2. 2. Fomentar la comercialitzaci en canal curt i mercats de venda directa que facilite un preu just per als productors
  3. 3. Generar una marca de producte local que facilite als consumidors la identificaci dels productes del terme de Castell
  4. 4. Ofertar formaci agrria que permeta la incorporaci de nous productors al sector i la modernitzaci dels existents
  5. 5. Posar en valor la importncia ecosistmica de lagricultura respectuosa amb el medi ambient
  6. 6. Dignificar la figura de les persones llauradores com a figura clau en la sobirania alimentria de la ciutat

Pots consultar un document resum del Pla de Reactivaci