Està en: INICI > Ermites
Sant Jaume de Fadrell

Informaci

Partida de Fadrell.
Telfon: 964 220 408.
Comanda de Sant Jaume de Fadrell.

La primera notcia sobre el lloc de Fadrell s de 1178 quan el Rei Alfons II dArag concedeix el Castrum et Villam de Khadrell al Bisbe de Tortosa Pon de Munelles, per la consagraci daquella catedral.

La vella alquera de Fadrell, que ja habien habitat posiblement els romans i els rabs, era la major entre les localitzades junt al Camins. Desprs de la conquesta del Castell de la Magdalena al 1233, el Rei Jaume I lentreg a lOrdre de Calatrava i posteriorment a la de Santiago dUcls, que readapta ledifici, constuint una ermita dedicada al seu patr Sant Jaume i un cementeri encara subsistent.

Aquella primitiva ermita, actualment Sal Gtic, apareixia presidida des del 1545 per un retaule de pintura gtica, obra del pintor Pere Perts, conservant ara al seu lloc original. Es tracta de l'nic retaule de eixes caracterstiques i poca en tota la ciutat.

El sal gtic fou abandonat com esglsia de lermita de Fadrell els ltims anys del seglo XVI quan lobrer de Vila Llorens Pellicer comen la construcci de lactual. El recinte es trobava fortificat i rodejat de muralles, protegit per una torre quadrada, encara en peu junt al pati de lermita, encara que sensiblement transformada.

A partir de 1696 lermitori i les seues dependncies experimenten obres de transformaci. Ignasi Vilallave construeix el prtic i la nova porta daccs des del cam i canvia les cobertes de lesglsia. Al 1704 Miquel Queral Conte reforma de nou lermitori, que quedar en el seu estat actual. Amb porterioritat sencarreguen algunes pintures i un retaule de fusta per laltar major, a lestil rococ, tamb conservat en el seu lloc primitiu.

Les ltimes reformes sn de 1925 i fundamentalment de 1983 quan es rehabilita el conjunt baix la direcci de Francisco Segarra i Ramn Rodrguez Culebras. A les seues dependnces sinstall el Museu Municipal de Etnologia, innaugurat el 25 de Juliol de 1985, on sexposen els elements ms importants de nostra cultura material. Tamb existeix una maqueta del Castell medieval.

FESTES:

Juliol.
Diumenge segent al dia 25.
Rosari de l Aurora.
"Canto de los Gozos".
Porrat popular.
Jocs Infantils.
Concerts.
Missa solemne i process.

HORARI:

De 10:00 a 17:00 h.