Està en: INICI > Ermites
Sant Nicolau de Bari

ERMITA S. NICOLAU DE BARI.


Carrer Alloza.
Junta de Vens i Clavarios del carrer Alloza.

Lermita urbana de Sant Nicolau al Carrer d'Amunt, (actual carrer dAlloza ), era la antiga mesquita dels moros de Castell. En 1535 els musulmans conversos de la Ciutat rebien instrucci religiosa a la seua mesquita, convertida ara en lesglsia baix ladvocaci de Sant Nicolau de Bari.

Entre 1608-1611 lermita experimenta importants obres de transformaci, encargarregant-se un retaule per al seu altar major a lescultor Juan B. Vzquez, que dotaria amb posterioritat Francesc Mercer al 1624. De nou entre 1645 i 1664 es realitzen noves obres en Sant Nicolau, sempre promogudes i patrocinades pel Consell Municipal, propietari de ledifici, construt a la antiga muralla foral de la Ciutat. Definitivament, en 1736, lermita adopta la seua actual configuraci, perfilant-se un temple de quatre trams, cobert amb la volta de can, capelles laterals i presbiteri rematat amb cpula cega. La casa de lermit era de 1780.

Entre les principals obres dart que albergava Sant Nicolau, algunes delles desaparegudes, cap citar la pintura del sant titular realitzada per Jos Camarn Bonanat cap al 1775 i el nou retaule de fusta per laltar major de principis del passat segle, obra del escultor castellonenc Cristbal Maurat, amb tota una srie d imatges de tradici barroca, lamentablement desaparegudes.

Al 1828 es colloca lactual portada de pedra en la faana i al 1942 els vens del carrer i lAjuntament repristinen lermita, convertida als anys de lltima guerra en lgica francmanica.

A partir daquell any, presidir lesglsia un conjunt dimatges realitzades per lescultor Juan B. Folia Prades. Les ltimes obres de reforma del presbiteri i decoraci del temple sn de 1981.

FESTES:

Decembre.
Dia 6. Festa Principal. Missa Major. Process de la Torn. Repartiment del pa benet.
"Canto de los Gozos". Serenates populars. Gran traca.

Lermita es especialment visitada tots els dilluns de lany, seguint la tradici de Les Caminates de Sant Nicolau. Aquesta ermita urbana es troba al carrer Alloza.