Està en: INICI > Ermites
Entorn de la Magdalena

Informaci

Partida de la Magdalena.
Excm. Ajuntament de Castell.

El cam de la Magdalena
El cam de la Magdalena

En 1252 es funda la nova ciutat de Castell. A partir d'aquell moment el Castell de la Magdalena, conegut en la documentaci medieval com el Castell Vell, donades les condicions de precarietat i aband en qu va quedar sumit, inicia el despoblament i comena a arrunar-se. Tan sols quedaria en peu la seua antiga capella, dedicada ja possiblement a Santa Maria Magdalena, on arribarien les processons de penitncia i rogatives des de la poblaci.

La primera referncia documental a una process de penitncia que arriba fins l'ermita del Castell Vell s de 1375. La Ciutat es trobava afectada per una epidmia de pesta negra. s l'nica notcia, localitzada en els arxius, sobre esta antiga i primera ermita de la Magdalena. D'ella res s'ha conservat, ni tan sols el record del lloc de la seua ubicaci.

Anys ms tard, en 1451 un frare del Monestir de Santes Creus, conegut popularment pels castellonencs com el frare barbut i de nom real Antoni, inicia la construcci de l'actual ermita de la Magdalena, en un lloc diferent de l'anterior i aprofitant una antiga cisterna de grans proporcions excavada en la roca. Estructurada en dos naus paralleles, separades per arcs molt rudimentaris i coberta amb volta de can, el religis va dedicar sengles altars, tant a la Magdalena com a Sant Bernat de Claraval, el fundador de la seua orde monstica. El justcia, jurats i prohoms de Castell, solliciten a l'Arquebisbe de Tarragona que atorgue indulgncies a quants contribusquen en la construcci del nou ermitori.

Entre 1455 que es construx el prtic i 1590, l'ermita experimenta obres de reforma i ampliaci. Es dota el seu altar major d'un retaule de fusta, reedificant-se les cavallerisses per al servei dels pelegrins. L'ermitori, com a meta de rogatives i pelegrinatges durant l'edat mitjana i encara amb posterioritat, disposava de cuines, menjador, cisternes i hostal, que deligentemente reconstrua i reformava el Consell Municipal, propietari de la casa i ermita de Santa Magdalena.

En 1745 l'ermita es troba en estat de prctica runa i l'Ajuntament acorda suspendre temporalment la Romeria des de la Ciutat. Quatre anys ms tard, una vegada reconstruda, es recupera la Romeria anual, ara en commemoraci de la fundaci de Castell.

L 'edifici adopta la seua configuraci actual a partir de 1758 quan el mestre d'obres Vicente Pellicer reconstrux tot el conjunt. Amb motiu del VII Centenari de la fundaci de la Ciutat, en 1952, es realitzen obres en l'emitorio, i entre 1988-1989 es consoliden parcialment les runes del Castell Vell i es restauren els murs exteriors de l'edifici.

El seu altar major apareix presidit per una pintura sobre taula, imitant cermica, realitzada per Juan Bautista Porcar Ripolls en 1940.

FESTES:

Mar.
Tercer diumenge de Quaresma.Romeria de les Canyes des de l'Esglsia Catedral de Santa Maria. Cantells rituals i Cant dels Gojos. Repartiment de rotllos. Balls populars. Concerts. Retorn nocturn amb desfilada de la Confraria de la Pursima Sang de Jess, Collegi Apostlic, Corporaci Municipal.

Ens festers i Gaiates (monuments representatius de la ciutat).