Està en: INICI > Ermites
Sant Francesc de la Font

Informaci.

Partida de Cap.
Germandat dels Cavallers de la Conquesta.

Es localitza esta ermita junt amb l'antic "Cam de les Viles de Benicssim", en la partida castellonenca de Cap, aix coneguda pels llauradors a l'acabar desprs de els murs de l'ermita el cap de la squia major, pocs metres abans que esta aboque les seues aiges en el "Mol de la Font".

Els paratges de Sant Francesc de la Font han adquirit el carcter de mitolgics entre els castellonencs. Segons relata l'escriptor costumista Jos Pascual Tirado en el seu llibre "Tombatossals" va ser un dia de San Francesc quan van partir des del Mol de la Font el gegant Tombatossals i la seua Congolla a la conquista de les illes Columbrets. Una vegada conquistades i de tornada cap al Castell Vell, de nou els nostres herois mitolgics van visitar l'ermita de Sant Francesc.

El Mol de la Font per la seua banda, va estar identificat amb la mtica font grega de Castlia, nom mpliament acceptat en els cercles festius de la Ciutat, fins al punt d'identificar, encara que sense cap fonament, l'antic Castell amb la font de les muses gregues.

La primera notcia localitzada fins al moment, que ens indica l'existncia de la ermita de Sant Francesc de la Font, s de 1748, moment en qu ja estava construda. En 1913 no obstant, l'edifici es cataloga com abandonat i runs.

La Germandat del Cavallers de la Conquesta, entitat cultural, sollicita l'ermita per a la seua reconstrucci en 1975 i el 9 d'octubre de 1976 , en el VII Centenari de la mort del rei Jaume I, l'edifici s obert novament al culte desprs d'una excellent labor de restauraci. Les obres van acabar amb el mite de la seua pobresa, apareixent davall l'emblanquinament i la brutcia de les parets, un interessant conjunt de pintures al fresc, datades en la segon mitat del segle XVIII, en l'etapa coneguda com del barroc illusionistic. Els frescos, que omplin per complet els murs de l'ermita, van ser restaurats per Gabriel Cantalapiedra en 1982 per encrrec de l'Excm. Ajuntament.

En 1985 es trasllada a Sant Francesc el peir gtic (creu de terme) de Fadrell i els anys immediats, l'ermita experimenta obres de millora i consolidaci.

FESTES:

Octubre. Dia 12. Octava de San Francesc. Solemne Missa Major. Process General al Mol de la Font .Porrat i balls populars. Cant dels Gojos. Benedicci del terme. Vespres solemnes. Concerts. Jocs Infantils.
Primer diumenge d'Octubre: Homenatge a Tombatossals al Mol de la Font.
La vespra del 9 d'octubre, Vela d'Armes de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta.