Està en: INICI > Ermites

Informacin

L'origen de les dos ermites que va tindre dedicades Sant Roc en la ciutat de Castell, (l'ermita de Sant Roc del Pla, ja desapareguda, i l'ermita de Sant Roc de Canet) cal buscar-ho en la protecci dispensada pel sant en els temps de pestes i epidmies.

Desprs de les pestes de 1647 i 1648, el Consell Municipal castellonenc acorda construir una ermita dedicada a Sant Roc sobre el que va ser Casa Blanca, hospital d'empestats i cementeri, en l'actual plaa de Teodoro Izquierdo, junt amb l'Estadi Castlia. El 24 de gener de 1651 es colloca la primera pedra de la nova ermita i desprs de la paralitzaci temporal dels treballs a causa d'una nova srie de pestes, es reinicien les obres sota la direcci de Pedro Vilallave. L'ermita es conclou en 1658.

En 1681 els Jurats castellonencs contracten amb l'escultor Lzaro Catani la realitzaci d'un retaule de fusta per a l'altar major, ocupant el lloc central la pintura de Sant Roc, tradicionalment atribuda a Ribalta, depositada ara en l'Ajuntament. El llen ha sigut relacionat ltimament per els investigadors amb el pintor Urb Fos, que ho realitzaria entre 1649-1650 per a l'antiga Casa Blanca, passant amb posterioritat a l'ermita de Sant Roc del Pla.

L'edifici va ser reconstrut en 1713 per en 1847 amb motiu de les guerres carlines va ser acordada la seua demolici. La pintura de Sant Roc va passar a l'Ajuntament en 1883.

L'ermita de Sant Roc de Canet per la seua banda va ser construda en 1652 habilitant una antiga alqueria com a esglsia on venerar el sant advocat contra les pestes.

L'ermitori, escassament utilitzat excepte el dia de la Magdalena, com parada final en la "Romeria dels Canyes", ha sigut cedit recentment a la "Gorgera Pixav", procedint l'Ajuntament a la seua restauraci.

FESTES:

Mar. Tercer diumenge de Quaresma. "Romeria dels Canyes". Parada per a esmorzar. Precs del ritual. Tradici de la figa i dosset. ltim diumenge de Setembre: Festa prpia de l'ermita. Jocs tradicionals. Concerts. Missa. Visita a Els Fontanelles. Cant dels Gojos.