La cuina de Castelló és com la seva gent, de la terra i del sabor dels encisos que produeixen la riquesa que rodeja la ciutat; des dels seus cultius fins a la mar. La dieta mediterrània es plasma en cada plat de la cuina castellonera, on els productes naturals són tractats en els fogons amb la màxima cura per a que els seus comensals no solament s´ alimenten, sinó que degusten cada mossegada com una ambrosia.

D´ aquesta manera, la persona que arriba a Castelló no pot deixar de testar les seves amanides, arrossos, el seu peix i per descomptat, els seus dolços.

Perquè a Castelló, no hi ha hagut mai cap mena de discriminació en la seva important representació a l´ hora de preparar un bon menjar. De fet, entre amics, és tradicional que siguen els homes els encarregats de cuinar per a tots; en una reunió, la paella o la fideuà descriuen la nostra gastronomia en un alardò de saber estar davant les brases.

Però per damunt de tot això, per a gaudir de la cuina castellonera, el primer que haurem de tenir és fam i temps perquè un bon menjar al estil de la Plana no pot merèixer menys que una bona conversa i si les obligacions ho permeten, una bona becada!

Avui en dia, l´ estrès i les presses fan que cada jorn es destine menys temps per a la cuina casera, en qualsevol casa castellonera que es preua hem de trobar paella el diumenge i si és vertaderament tradicional, també el dijous.

Una paella que comptarà amb carn de conill, pollastre, costella de porc, verdures variades ( tomàquet, pebreres, alls, garrofes i bajoca) i per descomptat, arròs i safrà. Plat sense molta complicació ja que es sofregeixen les carns i les verdures, es vessa l´ aigua i a la seva ebullició es llença l´ arròs per a la seva cocció. Sense misteris, encara que l´ únic secret es troba en si “ la paelleta és de llenya” o si arribat el Nadal, la paella porta de forma extraordinària pilotes de carn.

Arrossos que podem testar també com arròs a banda, amb un saborós suc de peix, on en la seva presentació, l´ arròs i el peix es serveixen i es mengen per separat. O el típic “arròs caldós”, on el súmmum del sabor arriba al fer el suc amb galeres i crancs o segons la temporada amb col- i- flor. O un altre com “l´ arrossejat”, típic del Mediterrani.

I junt als arrossos, no podem oblidar la “ fideuà”. Plat fort, de fideu sec, cuit en suc de peix de preparació similar a la paella.

Però en la tradició culinària de Castelló també existeixen plats d´hivern, amb prioritat de les verdures en la seva confecció, com en el cas de l´olla o el puxero. Un plat que com molts altres, té diverses variants, segons la verdura de temporada. La més típica, la “olleta de la Plana” , amb bajoques, bledes, pataques, pastanagues, nap, cards, fesols o cigrons i per a donar-li sabor, un ós de vedella o pernil, unes botifarres seques i sofraja de vedella. Un plat cuit en cru amb molt de temps de foc i que pot assaborir-se modificant els ingredients, com l´ olla de col, o l´ olla de dejuni que, per menjar-se en quaresma caria de cap ingredient de carn.

Al Grao de Castelló, la gastronomia t´ aproparà als sabors de la mar, amb els millors peixos cuinats a la planxa, a l´ espatlla, en la seva salsa, etc. Des de la daurada, la llobina o la tonyina, en totes les seves varietats que pugues pensar. Amb exquisides tapes variades, musclos de roca, almeja o aladrocs en vinagreta.

A Castelló, també podràs degustar altres plats que formen part de la seva tradició culinària, que formen part de la cultura popular per la seva implicació amb les temporades de l´ any o inclòs amb la meteorologia. Així no hi ha que pedrers una degustació de faves tendres estofades, caragols en salsa o tords fregits amb rovellons.

I fruit dels nostres forns, abans de llenya i cada vegada més moderns, són les coques de verdura o tomàquet en la seva part salada o les més exquisides pastes dolces que tenen la "coca malfeta" , els braços de gitano o els pastissos de moniato en dates nadalenques, el més alt dels seus exponents.

Dolços on els ous, la farina, el sucre i l´ oli es combinen en diferents confeccions fins a donar amb els sabors de major plaer per al paladar.

Però això no és tot. Encara faltarà per a assaborir les pilotes de frare, pastís fregit replet de crema i arrebossat en sucre, els rotllos d´ anís, els bunyols de figa, populars en les festes, els rossegons o per suposat les mones de Pasqua, en tan senyalades dates i tot un cerimonial de consum entre amics als berenars de germandat que traïen i treuen encara al camp a nens i majors per a gaudir de la Pasqua.

Una gastronomia que conté com ingredients primerencs, els productes del camp, amb oli d´ oliva fruit de les terres de l´ interior de la província, o amb fruita exquisida provinguda dels extensos cultius de taronges on podrem trobar prop d´ un centenar de varietats entre taronges i mandarines.

Pensi- s´ ho, la millor cuina, amb la taula parada i l´ amabilitat de la gent de Castelló, la combinació perfecta per a donar-li gust al paladar.