Accessos  Plaça de la Mar  El Pinar  Casal Jove  Planetari  Femella de la Mar

Una nova avinguda, una carretera i dos camins uneixen la ciutat amb el seu port i la caseria del Grau. A penes tres o quatre quilòmetres. No està ni prop ni lluny, simplement és Castelló, i mitjançant l’entranyable Grau els castellonencs trauen el cap al mar.

Recentment s’ha inaugurat un nou espai urbà al moll de la Costa del Port, entrada de la zona pesquera i esportiva, un complex lúdic amb un disseny avançat i modernista, funcional i agradable per al visitant: la Plaça de la Mar.

Al Grau de Castelló, on trobem El Pinar, popular i cosmopolita , les grans indústries reivindiquen permanentment el seu poder i la seua història -més de cent anys-, utilitzant-lo com porta oberta al món de l’exportació i el trànsit comercial.

I tot el Grau ha vist evolucionar contínuament la seua fisonomia, des d’un menut poblat mariner com a punt de partida, fins hui, una esplèndida realitat amb els seus moderns hotels, edificacions residencials i gran nombre de prodigiosos restaurants. Al Club Nàutic, el balandreig de cent embarcacions esportives i d’esplai.

El Casal Jove de Castelló va ser inaugurat el 25 de juny de 1994 com punt d’encontre de la joventut castellonenca. És un edifici de clar aire avantguardista que ofereix un ampli ventall de possibilitats per als joves de la nostra ciutat.

Amb poc més d’un any de vida, ha aconseguit reunir baix el seu sostre a un gran nombre de persones que han participat en tots els seus tallers culturals i lúdics. Manualitats, ceràmica, balls, animació a la lectura, fotografia, periodisme i una llarga llista d’activitats, que juntament amb les mostres, espectacles, cinema i esports, la col·laboració d’associacions juvenils i la presència de la Biblioteca Municipal del Grau converteixen el Casal Jove de Castelló en un important exponent de la cultura i l’entreteniment de cara a la joventut.

A la nova Casa de Ciències, construïda sobre un solar de deu mil metres quadrats al costat de la platja del Pinar, dels quals l’edifici n’ocupa dos mil cinc-cents, es troba el Planetari de Castelló , el primer de la Comunitat Valenciana.

El complex, a banda del Planetari, reuneix quatre sales d’exposicions, zona a l’aire lliure per a tot tipus de mostres i sala de conferències, a banda d’altres dependències i serveis. La sala de projeccions, amb un complet equip de tecnologia alemanya, té una capacitat per a més de cent persones.

La cúpula, el pèndol de Foucault, que es troba a l’interior, i l’estàtua “La hembra del mar” , d’en Ripollés, que presideix l’accés principal, són les imatges més emblemàtiques del Planetari de Castelló, visitat anualment per desenes de milers de persones de tota Espanya.