CASTELL ha sigut pionera en l'existncia i recolzament al moviment venal. Precisament, la creaci i proliferaci de les associacions venals, que en este moment ascendeix a 60 en tota la ciutat, suposa un exemple de pluralitat.

El dinamisme del teixit associatiu castellonenc ha sigut un exemple en tots els mbits ciutadans, cultural, social, esportiu i tamb econmic. Tant s aix que a ha produt que la ciutat compte, en qualsevol de les seues activitats o gesti amb una pluralitat d'opinions que enriqueix els resultats i aconsegueix que la vida de la ciutat es desenvolupe en benefici de la gran majoria de vens i venes.

La ciutat hi ha establit nombrosos canals de comunicaci i participaci de les associacions venals, aix com dels propis ciutadans i ciutadanes amb l'Ajuntament. El ms important s el Consell de Participaci Ciutadana que funciona des del 9 de novembre de 1988 i que t com a objectiu aportar consell sobre qualsevol tema municipal que li siga consultat o siga de la inquietud dels seus membres.

Homenatge XX Aniversari Consell de Participaci 
Ciutadana    Homenatge XX Aniversari Consell de Participaci 
Ciutadana
1. Homenatge XX Aniversari.   2. Homenatge XX Aniversari.

Clausura de les Jornades en l'Aniversari del Consell 
de Participaci Ciutadana
3. Clausura Aniversari.

A ms, a partir de 1992 tamb es van crear les Juntes de Districte, sis rgans collegiats consultius amb representaci venal que aglutinen les associacions i vens de cada barri per a debatre i aportar les seues opinions obre els assumptes importants del districte. Estes juntes de districte es reunixen en nombroses ocasions al llarg de l'any a petici del seu president (crrec que ostenta el tinent d'alcalde del districte) o de les prpies associacions.

En 2007, l'equip de govern municipal va decidir regular tamb un procediment perqu les associacions de vens, a travs de les Juntes de Districte pogueren aportar les seues propostes en els pressupostos municipals. El projecte de pressupostos participatius, porta funcionant des de llavors i posant en marxa cada any ms de 30 iniciatives venals per a millorar la ciutat.

Brusselles, novembre de 2006    Brusselles, novembre de 2006
4. Brusselles, novembre'06.   5. Brusselles, novembre'06.