Està en: INICI > Festes
"Les nostres festes presenten un component diferenciador respecte a les celebracions d'altres pobles i ciutats. Esta ciutat no festeja en les festes de la Magdalena, al seu patr, com sol ser freqent, sin que Castell assumix el repte de commemorar els seus orgens. I ho fa amb una srie d'actes tradicionals (Preg, Desfilada de penitents, Desfilada de Gaiates), l'epicentre de la qual s la clebre "romeria de les canyes". En la romeria els castellonencs ens reafirmem com a poble.

El pelegrinatge penitencial quaresmal, el record histric del fet del trasllat de la Ciutat de la muntanya al pla frtil, i la data variable del tercer dissabte de quaresma, en l'actualitat diumenge, sn tres caracterstiques estretament lligades a l'origen del nucli central de les nostres festes: la romeria. Estos elements constituxen un clar patrimoni cultural dels vens.

A travs de la Fira i Festes de la Magdalena, presentem el testimoni d'una ciutat viva, que mant el pressentiment de la seua histria convertida en metfora festera; mitologia, tradici, llegenda i histria es fonen i donen la m en el gresol de la cultura popular de la nostra terra.

Per al mateix temps, al costat de les manifestacions tradicionals, s'han anat afegint amb el pas dels anys, un variat mosaic d'actes ldics que aconseguixen enamorar i enganxar a vens i forasters, afegint-li un nou valor a les nostres festes: el carcter popular. Al llarg dels 9 dies de festa, s contnua l'afluncia massiva de gent en el carrer, per a participar de l'mplia oferta que tots els collectius oferixen.

Concerts, espectacles pirotcnics, companyies d'animaci,agrupacions musicals internacionals, gaiates i colles, invadixen el carrer i, l'alegria i la llum, s'apoderen dels dies i nits primaverals. La festa s contnua. Cada rac de Castell t el seu moment.

Amb gran respecte a les tradicions i amb gran dosi d'innovaci, any rere any, es renoven els esforos per a oferir unes festes de tots i per a tots. La nostra ciutat, Castell, es dirigix al futur amb illusi i esperana. Som un poble treballador, amant de les tradicions i obert a nous reptes, que tamb sap divertir-se.

Des d'esta pgina vos invitem a participar, a ser un ms d'entre nosaltres. No vos sentireu estranys ni forasters, i segur que tornareu..."

Jos Juan Sidro Tirado.
Vocal del Consell Municipal de Cultura.