Està en: INICI > Festes
CAVALCADA DEL PREGÓ.

Pregn  Pregn  Manolo Amat - Pregoner Magdalena 2011  Cabalgata Infantil

Des de la seua creació al 1945 per En Manuel Segarra Ribes, la "Cavalcada del Pregó" és una desfilada que cada tercer dissabte de Quaresma anuncia l´inici de les festes fundacionals de la ciutat de Castelló.

La cavalcada, pren el seu nom del conjunt de versos que es repeteixen al llarg del recorregut i que en veu de la figura del "Pregoner" conviden per mitjà de l´Alcalde de la ciutat a participar a les festes a veïns i visitants.

El "Pregó" és un museu vivent de la mitologia, història, folklore, tradicions, artesania, indústria, agricultura, festa...; en definitiva, una mostra costumista que permet l´espectador realitzar un recorregut pel passat i present de la província i ciutat de Castelló.

Tres parts ben diferenciades constitueixen aquesta desfilada: "Mitologia i Història Fundacional", "Representació Provincial" i "Ciutat i terme de Castelló".

Mitologia i Història Fundacional

Inicia aquesta part de la desfilada l´Associació "Colla del Rei Barbut" que recull la tradició mitològica, escrita al llibre "Tombatossals" d´En José Pascual Tirado: El "Rei Barbut", amb els seus fills Tahor, Case i la Infantona Merilde, acompanyats per la "conlloga" del gegant Tombatossals i altres fidels vassalls.

Seguidament l´associació "Els Cavallers de la Conquesta" són els encarregats de recordar el passat medieval de la ciutat en l´época de la seua fundació, apareixent com figura central el Rei En Jaume I "el Conqueridor" precedit per estampes de cavallers i dames abillats amb indumentària de l´época.

Finalment, tanca aquesta part de forma espectacular l´associació "Moros d´Alqueria", que amb varies "filaes" recorden les tropes dels exèrcits moros que van conquerir les nostres terres.

"L´Aljama" representa aquella minoria hebrea que va conviure en l´edat mitjana castellonenca junt amb moros i cristians. L´Aljama representa, per tant, a la jueria medieval castellonenca. Coneguda és, la seua irònica escenificació del tema de la usura, a més d´escenificar també els distints oficis i classes socials dels hebreus, així com un mercat medieval, acompanyat de la corresponent animació que interactua amb el públic.

Representació Provincial

Els pobles de la província de Castelló són els protagonistes d´aquesta segona part de la desfilada. Any rera any, les diferents localitats acudeixen a la capital per participar amb el seu millor folklore, artesania, tradicions, etc., conformant així el millor aparador per conéixer el millor dels pobles marítims de la costa, de les pintoresques localitats del Maestrat o de la productiva agricultura i indústria de les poblacions centrals de la província, que anualment participen a la "Cavalcada del Pregó".

"Ciutat i Terme de Castelló"

En aquesta part que tanca la desfilada, podem trobar en primer lloc estampes típiques de l´antic Castelló que, junt a les agrupacions folklòriques de la ciutat, ens porten records del Castelló del segle XIX.

A continuació, seran els representants de les deneu Comissions de Sector en les quals es divideix la ciutat, abillats amb el vestuari típic de "castelloners" i "castelloneres" i portant cistelles i "piques" de flors, els qui desfilen pels principals carrers de la ciutat precedint a una cistella de flors de grans dimensions que, portada per dotze homes, serà ofrenada al seu termini a la "Mare de Déu del Lledó", Patrona de la Ciutat.

Seguidament les "gropes", cavalls muntats per homes i dones abillats amb indumentària tradicional, donen pas als clarins que anuncien la presència del "Pregoner", qui anirà desgranant, en llocs concrets del recorregut, els versos que anuncien l´arribada de les nostres festes. Darrere d´ell, tanca la desfilada la carrossa on desfila la màxima representant de les festes, la Regina, que acompanyada per la seua Cort d´Honor, conformada per sis Dames de la Ciutat i les deneu Madrines de les Comissions de Sector, tancaran aquesta desfilada que recorre els principals carrers de Castelló en un curiós espectacle que aglutina mites, història, folklore i tradicions de tota una província.

Cabalcada infantil

El dilluns de la setmana de la Magdalena. que tradicionalment és festa local a Castelló, és el dia en que els més menuts, como Alejandro, cobren el protagonisme als carrers de la ciutat mitjançant la Cavalcada Infantil.

És aquesta una desfilada que amb més de cinquanta edicions, dóna l´opotunitat als més menuts de participar del folklore, costums i tradicions de Castelló.

Obri la Cavalcada Infantil una primera part formada per grups que recorden la mitologia i història de la ciutat, podent veure escenes de cavallers de l´Edad Mitjana o les tradicionals "filaes" de moros. Seguidament continúa la desfilada amb la participació de les nombroses agrupacions infantils de dansa amb que compta la ciutat i que en la seua majoria perteneixen a col.legis públics. També són molts els centres d´ensenyança i associacions culturals els membres més menuts dels quals participen amb la representació d´escenes costumistes de l´antic Castelló.

Una de les principals parts de la desfilada la constitueix la participació de les deneu Comissions Infantils de Sector que representen als més menuts de la ciutat, seguits pel "Pregoner Infantil", figura que cada any representa un xiquet i que recita els versos del "Pregó" en el que constitueix una invitació a que tots els xiquets castellonencs participen a les festes fundacionals de Castelló, seguidament participa la màxima representació dels menuts en les festes, la carrossa amb la Regina Infantil i la seua Cort d´Honor.volver