Està en: INICI > Festes
ROMERIA DE LES CANYES.

La Torn

TRADICIÓ I CULTURA DE TOT UN POBLE

El primer diumenge de festes, com ja és tradició, tot el poble de Castelló, des dels més menuts fins els més entrats en edat, salcen a trenc dalba i empunyant la canya amb la seua cinta verda en una mà i el seu saquet amb lesmorzar en laltra, es dirigeixen tots, com si duna divina crida es tractara, a rememorar el testimoni de fidelitat als seus orígens. És la ROMERIA a lermita de la Magdalena, al Castell Vell, allà on lassentament dels seus avantpassats es fa latent, poblat que va abandonar fa més de set segles, pel privilegi que els va atorgar el REI JAUME I al 1.252.

La ROMERIA a lermita, és en realitat lacte commemoratiu més antic al voltant del qual existeix documentació. Des dels temps immediats al trasllat de Castelló, el nostre poble va començar a celebrar la primitiva processó al Castell Vell com ROMERIA penitencial i com fidelitat als seus orígens. Conta la llegenda, com tradició popular, que en la baixada de la muntanya al plà sobrevingué la nit i la tempesta. Les terres que xafaven els nostres avantpassats eren pantanoses i fangoses, pel que van dedicir lligar un fanalet a lextrem de cada gaiato, enllumenant així el camí pel que passaven a través de les tenebres. Els xiquets portaven un pa cuit en forma de rotllo com a collar, i els majors tantejaven amb les canyes com a barres el terreny pantanós pel que havien de passar. Així van sorgir en definitiva els símbols de les nostres festes de la MAGDALENA:

LA CANYA; EL ROTLLO; LA GAIATA

I ara anem a explicar cóm és la festa de la ROMERIA DE LES CANYES. Comença com és tradició el tercer diumenge de Quaresma, a les 630 hores del matí amb el volteig de la Campana VICENT, anunciant la festivitat del dia, al mateix temps es pren foc a una mascletà de tipus "despertà" per que els romers salcen i puguen així anar en multitud a replegar les canyes amb les cintes que són entregades al Mercat Central. Acte seguit a les 800 hores sefectua la tradicional MISSA DE ROMERS, i en finalitzar la mateixa es procedeix a linici de la tant esperada ROMERIA DE LES CANYES que es presidida pel Clero, la Junta de Festes, Corporació Municipal i Autoritats.

A les 1000 hores aproximadament sarriba a lermita de SANT ROC DE CANET, descans del romer, per així poder degustar la típica FIGA I DOSET i poder asaborir en tant assenyalat dia lentrepà de TRUITA DE FAVES.

En finalitzar es segueix el camí a lErmitori de la Magdalena, des don a larribada de la ROMERIA al Castell Vell es dispara una MASCLETÀ anunciant la seua arribada, al mateix temps que sinicia el repartiment dels rotllos als romers.

Al voltant de lermitori és on habitualment esmorzen els més matinadors i que no han realitzat la romeria de manera tradicional, arribant de formes tant dispars com en tren (el novament recuperat TREN MAGDALENER), que té la seua parada a lantic parador de LES PALMES, en autobús, en vehicles particulars i a peu pels mateixos camins per on transcorre la ROMERIA Oficial. Per últim i més nova, encara que no per això menys apropiada i típica, en CARROS ENGARLANDATS. Aquests carros no són més que motocultors i camions que les colles de Castelló (en la seua majoria perteneixents a la Federació Colles de Castelló) en els quals shan contruït simbòliques cases de conreu (alqueries) i edificis emblemàtics e històrics de Castelló.

A lesplanada de la Magdalena pot degustar una monumental PAELLA qualsevol persona que així ho desitge. El dia gran de Castelló (LA ROMERIA), els romers solen accedir a lErmitori per poder fer sonar la campana de lermita i realitzar la seua visita anual a lantic CASTELL VELL, que és on es trobava ubicada lantiga ciutat de Castelló i tampoc ens oblidem de visitar la Roca de lantiga llegenda de la SANG DEL MORO, mort a mans dels cristians.

LA TORNÀ

La festa a lErmitori de la Magdalena finalitza a les 1600 hores, quan la romeria comença lanomenada TORNÀ, amb el Clero, Junta de Festes, Corporació Municipal i Autoritats.

En la TORNÀ, que sefectua quasi pel mateix recorregut que la ROMERIA, sefectuen varies parades oficials cantant-se en cadascuna delles els antics GOJOS. La primera sefectua baix el Pont de la General, des son es divisa per primera vegada la Basílica del Lledó. La segona es realitza a lErmita de Sant Roc de Canet, arribant posteriorment a la tercera al Convent de les Carmelites Descalces, les quals salegren de la nostra arribada i lúltima es duu a terme a la Basílica del Lledó, on es canten novament els GOJOS i es reparteix a la seua esplanada ORXATA AMB FARTONS als romers per recuperar forces.

A les 1930 hores aproximadament sefectua lentrada de la TORNÀ a la Ciutat, acabant on va començar: a la Con-catedral de Santa Maria.volver