Està en: INICI > Festes
LES FESTES DEL LLEDÓ
Sense dates definitives

El dia 8 de novembre de 1922 el Papa Pio XI proclamava a la Mare de Déu com a patrona principal de la ciutat de Castelló. El rescripte papal es va fer públic en la capital el dia 7 de desembre, entre el volteig joiós de totes les campanes i un solemne canto del Te-Deum en l'Església Major, enfront de l'altar dels sants patrons, inaugurat en 1873. També en 1922, el pintor Vicente Castell realitzava dos grans tapissos al·legòrics per al prebisterio del santuari.

Coronada la Mare de Déu de Vallibana de Morella en 1910 i anunciada la coronació de la Mare de Déu Dels Desemparats a València per a 1923, prompte va sorgir la iniciativa de sol·licitar de Roma, per mitjà del bisbe diocesà, la corresponent autorització per a coronar a la nova patrona de Castelló. Va ser D. Antonio Dols Aparisi qui va encoratjar la idea. A penes un mes més tard i després de la corresponent petició del bisbe Rocamora, s'aconseguia de la Santa Seu l'autorització per a la coronació, amb el rang de pontifícia i canònica. La notícia va ser rebuda en Castelló el 20 de maig de 1923, obrint-se des de llavors una de les pàgines més brillants en la història d'esta ciutat en la primera meitat del segle XX.

La festa de la proclamació oficial com a patrona va coincidir amb la benedicció del camarín i la seua festa anual, celebrada el primer diumenge de maig. Era prior del santuari i procurador Antonio Gozalbo, i clavari Francisco Rambla Torres.

volver