AVÍS:
L'Ajuntament de Castelló ha adoptat una sèrie de mesures excepcionals per a frenar l'avanç de la covid-19 davant l'increment de la incidència acumulada que reflecteixen les dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i com a mesura de precaució davant la previsió d'un augment de casos en els pròxims dies. Les mesures han sigut aprovades en el si del Centre de Coordinació Operatiu Municipal (Cecopal), reunit aquest divendres en sessió extraordinària, i impliquen la suspensió de l'activitat municipal presencial no essencial, tancament d'instal·lacions esportives i culturals i activitats i potenciació del teletreball, entre altres mesures que romandran en vigor des de demà fins al 15 de febrer.
(...)
- Tancament al públic de les següents instal·lacions municipals:
En aquesta secció incloem els esdeveniments que no encaixen a les seccions anteriors com, per exemple, tallers i conferències .
Com a norma general les activitats són gratuïtes encara que caldrà inscriure's previament a l'activitat de manera telemàtica. La limitació d'aforament general afecta a tots els tallers però és possible que en alguns casos l'aforament estiga més limitat. En els casos en els quals hi haja un cost o l'aforament siga més reduït es notificarà explícitament.
Aquest mes tindrem tallers infantils els diumenges a les 11h. L'aforament està limitat a 20 participants i la inscripció prèvia és necessària. Les inscripcions es realitzaran a través de la utilitat eventbrite.es eventbrite.es
Aquest mes tindrem tallers infantils els diumenges a les 11h. L'aforament està limitat a 20 participants i la inscripció prèvia és necessària. Les inscripcions es realitzaran a través de la utilitat eventbrite.es eventbrite.es
El Planetari de Castelló ha llançat una proposta de divulgació científica en xarxes socials denominada 'Planetari a Casa', amb la qual el públic familiar podrà desenvolupar les activitats i tallers habituals però sense moure's de casa. La campanya funcionarà mentre estiga actiu l'estat d'alarma.
Així doncs, 'Planetari a casa' plantejarà una sèrie d'activitats per a entretindre, divertir i aprendre. Entre les propostes més apetibles destaquen els reptes del Planetari, gràcies als quals el públic aprendrà a identificar un cos celeste.
I els ‘planetallers a casa’ són activitats per a realitzar a casa. Es tracta de sessions en les es explicarà mitjançant un vídeo com construir objectes i fer experiments amb materials domèstics.
El protagonista del Repte del Planetari a Casa d’aquesta setmana és el tercer planeta del Sistema Solar des del Sol. Aquest és difícil, de manera que concentreu-vos molt!
⛰ Es tracta d’un planeta tel·lúric, la qual cosa significa que és un cos rocós, i és el més dens de tot el Sistema Solar. De fet, dels quatre planetes tel·lúrics, aquest és el que té la gravetat superficial més alta, el camp magnètic més fort i la rotació més ràpida.
🌊 Està compost per una gran quantitat de materials sòlids, gasosos i líquids, però tal vegada el més important és l’aigua. L’aigua que es troba a la superfície d’aquest planeta és considerada com l'origen de la vida i el converteix en, de moment, l’únic planeta habitat i habitable conegut.
🌕 Té un satèl·lit natural, visible des de la superfície del planeta i que orbita al seu voltant en quasi 28 dies. Aquest satèl·lit té una quarta part del diàmetre del planeta i, en reflectir la llum del Sol, es poden observar fases. Aquesta setmana, per exemple, estarà en quart creixent.
Sabeu de quin planeta estem parlant?
🎥 La huitena projecció del Planetari a Casa ve de la mà de Jorge, qui vol parlar-vos de les conjuncions planetàries de les quals tant hem parlat aquesta passada setmana 🪐🌔🌍
El repte del Planetari a Casa d’aquesta setmana està protagonitzat per dos planetes amb una aparença molt diferent, amb uns colors quasi en punts oposats de l'espectre, però que es troben relativament prop a l’espai: són el primer i el segon planeta des del Sol, a tan sols uns 50 milions de quilòmetres de distància entre ells.
I també es trobaran molt prop al cel d’aquesta nit, pràcticament tapant-se l’un a l’altre. Si mireu cap a l’Oest, a l’hora de la posta de sol, els podreu vore en conjunció. Des del 21 fins al 23 de Maig haurien de ser visibles durant tot el dia, però pot ser que la llum del Sol vos impedisca vore-los amb claredat, especialment un d’ells que és menys lluminós. Per la qual cosa recomanem esperar que la brillantor del Sol es reduïsca, justament abans d’anar-se’n a dormir, al voltant de les 21 h. I, si teniu un telescopi, molt millor.
Sabeu quins dos planetes són?
I quin dels dos és més lluminós al cel que l’altre?
🎥 Ja estem en la sisena sessió de les projeccions del Planetari a Casa. Hui Jorge, celebrant l’aniversari de la inauguració del Planetari, vol parlar de la creació de tot l’Univers: el Big Bang 🎆
Avui al repte del Planetari a casa volem mostrar com es celebra Sant Jordi entre les estreles amb un repte un tant especial. Està compost per dos subjectes!!
El primer és una constel·lació visible des de l’hemisferi nord situada molt prop de l’Óssa Menor. De fet, en l'antiguitat, una de les estreles més lluminoses d’aquesta constel·lació, coneguda com a Thugan, era l’estrela polar! És a dir, era la més propera al Pol Nord. Ara, com tots i totes sabeu, eixa denominació se li dona a Polaris, de l’Óssa Menor. L'estrela més lluminosa d’aquesta constel·lació és Etamin, una gegant taronja molt propera al zenit.
El segon subjecte és un conjunt de galàxies situades a la constel·lació d'Andròmeda i, com podeu vore, té una forma molt especial. Sobretot en aquesta data que es celebra avui.
Els dos subjectes, encara que separats, conten una història que celebrem aquest dia. Sabeu dir-nos quina és?
Per un costat el nostre company Carles vos presenta els seus dos llibres de ciència-ficció favorits per celebrar amb vosaltres el dia del llibre tots junts des de casa 📖🌹🐉
Podeu comentar a les xxss quins són els vostres llibres favorits i quins esteu aprofitant per a llegir aquest dia de Sant Jordi des de Casa. Estem desitjant vore la varietat de gustos que teniu!!
Per un altre costat us suggerim que feu una activitat de creació de punts de lectura...
Avuí és 23 d'abril, Sant Jordi 🐉🌹 i el dia del llibre, i hem pensat que per a decorar alguns dels llibres que estareu llegint durant aquest confinament necessitareu nous punts de llibre! 📚📖
La nostra companya Jessica ha fet aquestes tres versions de punts de llibre casolans pels que està llegint i li encantaria que, si teniu alguns fets per vosaltres, els compartíreu amb l'etiqueta #PlanetariACasa.
I, si no en teniu cap punt de llibre, que aprofiteu la seua plantilla per a crear-los! 🎨
🎥 Ja estem en la tercera sessió de les projeccions del Planetari a casa.
Hui Jorge vol ensenyar-vos com observar el cel des del mòbil amb una sèrie d'aplicacions per si no disposeu d'un ordinador on instal·lar l'Stellarium 🌌
És un vídeo molt breu repassant les característiques més destacades d'algunes aplicacions disponibles a la tenda virtual dels vostres telèfons Android i iOS 🏠🔭
El protagonista del Repte del Planetari a Casa d’aquesta setmana és el segon planeta més gran del Sistema Solar, després de Júpiter. De fet, es classifica com a planeta Jovià gràcies a la seua semblança al gegant gasós.
🪐 La seua característica més reconeguda és el seu sistema d'anells prominent, que consisteix principalment en partícules de gel amb una menor quantitat de roques petites i pols.
A data de hui és qui té més satèl·lits naturals al Sistema Solar i el més gran és Tità, la segona lluna més gran de tot el Sistema Solar després de Ganimedes 🌕. Tità és més gran que Mercuri i és l’únic satèl·lit conegut amb una atmosfera densa.
🎥 Ja estem en la segona sessió de les projeccions del Planetari a casa.
Hui toca aprendre moltes coses sobre el cel d'aquest mes de la mà de Fernando, operador de la cúpula i de qui segur que ja heu aprés multitud de coses en les vostres visites al Planetari. 🌌
És un vídeo molt breu repassant les constel·lacions, planetes i esdeveniments celestes més destacats del que queda de mes d'abril i que podreu veure sense problema tan sols alçant la vista cap al cel. O, si teniu telescopi o prismàtics, segur que n’observeu d’alguns més. 🏠🔭
Nou dia de Repte del Planetari a Casa, en aquesta ocasió una nebulosa situada a una de les constel·lacions més visibles del cel d’hivern en l’hemisferi nord.
És una de les més visibles amb l’ull nu i va ser descoberta el 1610 per ser la zona de formació estel·lar més propera a la Terra, a tan sols 1,5 anys llum.
Es tracta també d'una zona amb més de 700 estreles en formació i més de 150 discos protoplanetaris, on es formen sistemes d’estreles i futurs planetes, com el nostre Sistema Solar.
Comencem la segona setmana del Repte del Planetari amb el planeta més gran del Sistema Solar, unes 11 vegades més gran que la Terra!
Té 79 satèl·lits naturals, però 4 d’ells són els denominats "galileans" i un d’ells està representat en una de les fotos. Repte extra: sabeu el nom que tenen aquestos satèl·lits?
Una de les seues característiques més destacables és, a banda de la seua grandària, la gran taca vermella, una gran tempesta en forma d’anticicló que dura des de fa 300 anys. Rep aquest color vermell a causa de la llum que reflecteix del Sol.
🏠🌌 I ja estem en l'últim dia d'aquesta setmana de Planetari a Casa amb una proposta de Planetallers que ve de la mà de Sara López, administrativa recaptadora del Planetari de Castelló i que haureu vist en més d'una ocasió en taquilla 🎟️. Resulta que Sara és també tota una artista i té una proposta per a passar aquesta vesprada dibuixant planetes amb aquarel·les i materials que pugueu tindre per casa 🎨🖌️.
🎥 Podeu pausar el vídeo quan vulgueu per a preparar els materials i seguir els seus passos o fer tots els intents que necessiteu per a crear els vostres propis planetes a casa. Esperem moltíssimes fotos de les vostres creacions en les nostres xarxes socials, podeu compartir-los amb #PlanetariACasa en Instagram i compartirem els nostres favorits! 🖼️
Per aquesta raó Jorge, un dels operadors de sistemes del Planetari, ha gravat aquest breu vídeo mostrant-vos com podeu instal·lar-vos l'Stellarium, un programari d'ordinador gratuït, i podeu veure el cel d'avui o de qualsevol dia que vulgueu des de casa 🌌
El vídeo és molt interessant i es repasse algunes constel·lacions i planetes visibles aquesta mateixa nit des de Castelló de la Plana. Esperem que ho poseu en pràctica i que tots i totes acabeu convertint-vos en experts de l'observació del cel! 🏠🔭
Arriba el segon dia de Repte del Planetari a Casa. Hui és un poc més difícil, però segur que ho endevineu de seguida.
Recordeu que podeu deixar un comentari dient quin creieu que és l'objecte de les fotografies i per tal d'iniciar un debat contant dades que sabeu sobre ell.
És el segon planeta nan més gran del Sistema Solar, però era considerat com el nové planeta fins a 2006, quan es va classificar com a planeta nan transneptunià. Té cinc satèl·lits, quatre d’ells considerablement més petits que el primer, Caront, considerat part del seu sistema binari.
La seua superfície està formada per roca i gel, i la seua atmosfera es congela i cau sobre la superfície. Sabeu de quin planeta nan estem parlant?
Ha arribat el dia del primer repte del #PlanetariACasa i, per tant d'anar calfant motors, ací teniu un molt senzillet.
Aquest satèl·lit natural es va formar per l’impacte d’un protoplaneta amb el planeta al voltant del qual orbita. Sempre li mostra la mateixa cara, ja que la seua rotació amb el planeta és síncrona. És l’únic cos celeste que els humans han trepitjat, a banda de la Terra.
Sabeu de quin satèl·lit estem parlant, representat en aquestes fotos?