Està en: INICI > Planetari
Repte Planetari a Casa del 9/abril/2020.
Publicació en Facebook

Nou dia de Repte del Planetari a Casa, en aquesta ocasió una nebulosa situada a una de les constel·lacions més visibles del cel d’hivern en l’hemisferi nord.

És una de les més visibles amb l’ull nu i va ser descoberta el 1610 per ser la zona de formació estel·lar més propera a la Terra, a tan sols 1,5 anys llum.

Es tracta també d'una zona amb més de 700 estreles en formació i més de 150 discos protoplanetaris, on es formen sistemes d’estreles i futurs planetes, com el nostre Sistema Solar.

Sabeu de quina nebulosa estem parlant?

Solució:

La solució al repte és: La Nebulosa d’Orió! 🌌

Aquesta nebulosa situada al sud del cinturó d’Orió és una de les més brillants del nostre cel nocturn i és la zona de formació estel·lar massiva més propera a la Terra, a tan sols uns 1.300 anys llum. És el número 42 del catàleg Messier 

La nebulosa de Orió forma part d'un immens núvol de gas i pols anomenada núvol d'Orió, que s'estén pel centre de la constel·lació de Orió i que conté també el bucle de Barnard, la nebulosa del Cap de Cavall, la nebulosa de De Mairan, la nebulosa M78 i la nebulosa de la Flama.

La nebulosa de Orió és una de les poques nebuloses que poden observar-se a simple vista, fins i tot en llocs amb certa contaminació lumínica. Es tracta del punt lluminós situat en el centre de la regió de l'Espasa (les tres estreles situades al sud del cinturó de Orió). A simple vista, la nebulosa apareix borrosa, però amb telescopis senzills, o simplement amb prismàtics, la nebulosa s'observa amb bastant nitidesa. Com que es troba a la constel·lació d’Orió és un dels objectes estel·lars visibles en aquest moment al cel nocturn més importants. De tal manera que, si teniu un telescopi o uns prismàtics, tracteu de buscar-la! 🔭

💫 Té més de 700 estreles en formació i més de 150 discos protoplanetaris on podrien formar-se sistemes pareguts al nostre sistema solar, per la qual cosa se la coneix com una incubadora estel·lar ✨ Com es formen estreles al llarg de tota la nebulosa, desprenent gran quantitat d'energia tèrmica,  l'espectre que predomina és l'infraroig.

🎥 I ací podeu vore un vídeo de la NASA on es "sobrevola" de manera virtual l'interior de la Nebulosa d'Orió: "3D Fly-Through of the Orion Nebula" en el web dedicat al telescopi espacial Hubble.#PlanetariACasa #CastellóésCultura

volver