Està en: INICI > Planetari
Repte Planetari a Casa del  23/abril/2020.
Publicació en Facebook

Avui al repte del Planetari a casa volem mostrar com es celebra Sant Jordi entre les estreles amb un repte un tant especial. Està compost per dos subjectes!!

El primer és una constel·lació visible des de l’hemisferi nord situada molt prop de l’Óssa Menor. De fet, en l'antiguitat, una de les estreles més lluminoses d’aquesta constel·lació, coneguda com a Thugan, era l’estrela polar! És a dir, era la més propera al Pol Nord. Ara, com tots i totes sabeu, eixa denominació se li dona a Polaris, de l’Óssa Menor. L'estrela més lluminosa d’aquesta constel·lació és Etamin, una gegant taronja molt propera al zenit.

El segon subjecte és un conjunt de galàxies situades a la constel·lació d'Andròmeda i, com podeu vore, té una forma molt especial. Sobretot en aquesta data que es celebra avui.

Els dos subjectes, encara que separats, conten una història que celebrem aquest dia. Sabeu dir-nos quina és?

Solució:

La llegenda de Sant Jordi i el Drac és molt coneguda per tots i totes nosaltres. Una història sobre un cavaller que va matar un drac i de la seua sang va sortir un rosal. A una gran part del territori nacional es celebra amb el dia del llibre, regalant un llibre i una rosa. I nosaltres hem volgut mostrar-vos amb l'últim Repte del Planetari a Casa la constel·lació del Drac i Arp 273, un conjunt de galàxies que es troba a Andròmeda i que té forma de rosa.

La segona estrela més brillant de la constel·lació del Drac és l’antiga estrela polar, a causa de l'oscil·lació de l’eix de rotació de la Terra, fa 2.600 anys, Thuban era la que més prop es trobava del Pol Nord. Ara, com tots i totes sabeu, és Polaris de l'Óssa Menor. Aquesta oscil·lació, coneguda com a precessió, farà que les futures generacions tinguen la seua pròpia estrela polar.

#PlanetariACasa #CastellóésCultura

volver