Està en: INICI > Planetari
El Planetari  La Dona de la Mar  El Pndol de Foucault

El Planetari de Castelló és el primer edifici d´aquestes característiques que es va construir a la Comunitat Valenciana i s´ha constituït en un dels eixos principals en quant a cultura de divulgació científic es refereix.

Està situat en el Grau, al principi del Passeig Marítim que s´allarga fins Benicàssim. Enclavat junt a la Mediterrànea i destacant per la seua cúpula blanca de 25 m. d´alçada per sobre del blau de la mar, resulta un marc ideal per al contacte amb la ciència.

Junt a l´accés principal de l´edifici està l´estàtua denominada La Femella del Mar de l´escultor castellonenc Juan Ripollés. Rodejant l´edifici hi ha un espai dedicat a les exposicions a l´aire lliure on destaquen la rosa dels vents i el rellotje de sol.

En el seu interior, tot just accedir al vestíbul, ens trobem amb el Pèndol de Foucault, una sala d´exposicions i el saló d´actes i conferències.

En la planta inferior podem trobar tres sales d´exposicions més i a la superior està la sala del planetari, dotada amb un sistema de projecció híbrid. D'una banda un projector optomecànic de la marca Carl Zeiss que ens acompanya des de la inauguració al que recentment s'ha afegit un projector digital a cúpula completa de RSA Cosmos amb la finalitat de fer el més agradable i interessant, la sessió als assistents.

HISTÒRIA

El Planetari es va inaugurar el 8 de Maig de 1991 i des d´aleshores ha estat un focus de divulgació de la ciència i de l´entreteniment a la ciutat de Castelló.

Entre els esdeveniments que han tingut lloc en aquests anys han estat importants les multiples edicions de les Jornades d´Astronomia, que gairebé des del principi s´han convertit en un punt de trobada important a nivell nacional dels astrònoms aficionats, així com dels formadors dels nostres joves.

El Planetari també és el lloc de reunió per a observacions d´esdeveniments astronòmics com eclipsis de sol o lluna i trànsits planetaris per davant del Sol. Altres observacions planificades es vénen realitzant tots els estius i quan els acostaments planetaris les fan més espectaculars.

Durant aquests anys han passat pel Planetari algunes exposicions itinerants, que juntament amb les pròpies, han ofert al públic una visió molt variada de la ciència, tant de la naturalesa com de la física o la paleontología.