Està en: INICI > Planetari

EXPOSICIONS RESIDENTS

Són les exposicions que són propietat del Planetari de Castelló. Això no significa que sempre estiguen disponibles per a la seva visita ja que en el cas que n´hi haja alguna exposició itinerant en marxa alguna de les residents haurà d´estar retirada per a cedir el seu lloc.

Holografia
El Planetari de Castelló conta amb la col·lecció pública d´holografies més important d´Espanya. Entre elles les hi ha tant de reflexió com de refracció i tant d´objectes inanimats com d´éssers vius.
Un consell per al visitant a l´hora d´admirar l´exposició és que fique els seus ulls al nivell de l´holografia. Això és especialment important en el cas d´estar acompanyat de menors que no poden apreciar les holografies si no arriben a l´alçada adequada.

Illes Columbretes
Dintre del conveni entre la Generalitat Valenciana i l´Ajuntament de Castelló que va situar el centre d´informació de la reserva natural terrestre de les Illes Columbretes en les instal·lacions del Planetari també s´inclou una exposició que juntament amb un audio-guiat acosten al visitant a les Illes, la seua naturalesa i la seua història.

Mineralogia i Paleontologia
Aquesta exposició està evolucionant any rere any i correspon als camps de la Mineralogia i la Paleontologia. Una de les seccions importants és la informació relacionada amb l´excavació del jaciment de dinosaures del cretaci inferior "Ana" a Cinctorres, en la comarca dels Ports.

Fotografia Astronòmica
Consisteix un doble conjunt d´imatges. D´una banda fotografies celestes que ens acosten a la realitat de l´Univers, i d´altra banda un conjunt pictòric amb interpretacions que la realitat ha inspirat en l´autor dels quadres.


EXPOSICIONS ITINERANTS

Entre altres estan l´exposició "Una física molt particular", del Museu de les Cièncias Príncep Felip, l´exposició "Frondosa Naturaleza", organitzada per la Diputació de Jaén i dedicada al parc natural de les Serres de Cazorla, Segura i Las Villas, "La lucidez de la luz" i "Planeta Amazonia", organitzades per Caja Madrid i dedicades respectivament a l´eficiència energètica i a la flora i fauna de la Amazonia, o "Fotografía astronómica por Aficionados" de fotografiaastronomica.com

Exposició "Maies. Tradicions del Sol"
Sala: Sala 4, pis 0
Període: març i abril de 2018
Propietari: Fundació Sophia

Es tracta d'una exposició amb més de 50 fotografies, 12 panells explicatius i una presentació interactiva. Els textos explicatius d'aquesta exposició estan en tres idiomes: maia, espanyol i anglès.

Tot açò ha sigut produït pel Fòrum Educatiu Connexió Sol -Terra de la NASA, la Universitat de Califòrnia en Berkeley i l'Institut Nacional d'Antropologia i Història de Mèxic, acompanyats per un grup de personalitats de l'àmbit acadèmic i cultural de Madrid, així com entusiastes del Món Maia.

Els visitants podran apreciar diferents aspectes i moments en què el sol interactua amb els monuments Mayas, com és el cas del "descens del Déu Kukulkán (Quetzalcoatl)" en la piràmide coneguda com El Castell, en el lloc arqueològic de Chichén Itzá, a Yucatán, fenomen que pot ser observat en els equinoccis de primavera i tardor.

"Es necessita molt coneixement matemàtic i astronòmic per a fer que aquest i altres fenòmens es conjuguen d'aquesta manera en diverses de les piràmides i temples en Chichén Itzá, Uxmal, Dzibilchaltún i Mayapán", afirma el Dr. José Huchim, un arqueig-astrònom d'ascendència Maia. "La precisió amb la qual van aconseguir calcular el temps és tan sorprenent que només l'astronomia moderna ha pogut superar-la".

Actualment hi ha més de 6 milions de maies vivint a Mèxic, Guatemala, Hondures i El Salvador, així com a Estats Units i en altres nacions, que preserven encara les seues tradicions, entre elles la seua llengua, en alguna de les més de 30 variants.

L'exposició va ser concebuda per la Dra. Isabel Hawkins, astrònoma i directora del Centre per a Educació en les Ciències, del Laboratori de Ciències Espacials de la Universitat de Califòrnia en Berkeley i del Fòrum Educatiu Sol-Terra de la NASA, i pel Dr. José Huchim, arquege-astrònom i director del Lloc Arqueològic de Uxmal, a Mèxic, i el Dr. James Thieman, del Centre Espacial Goddard de la NASA, com un projecte educatiu per a acostar l'astronomia als centres educatius als Estats Units i entre les comunitats d'ascendència Maia a Mèxic.

cartel Arqueoastronoma Maya - Proyeccin planetarioCom a complement a l'exposició comptem amb la projecció de planetari digital "Arqueoastronomia Maia: Observadors del cel". En un banquet de colors i sons, aquest espectacle a cúpula completa fa un recorregut per sis llocs arqueològics maies: Sant Gervasio, Chichen Itzá, Uxmal, Edzná, Palenque i Bonampak a través del que l'espectador se submergeix en un món de coneixement maia sobre la importància de les orientacions dels seus temples en relació amb la dinàmica celeste del sol, la lluna i Venus.

En la secció de Projeccions d'Astronomia podran trobar els horaris programats.