Està en: INICI > Planetari
AVÍS:
L'Ajuntament de Castelló ha adoptat una sèrie de mesures excepcionals per a frenar l'avanç de la covid-19 davant l'increment de la incidència acumulada que reflecteixen les dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i com a mesura de precaució davant la previsió d'un augment de casos en els pròxims dies. Les mesures han sigut aprovades en el si del Centre de Coordinació Operatiu Municipal (Cecopal), reunit aquest divendres en sessió extraordinària, i impliquen la suspensió de l'activitat municipal presencial no essencial, tancament d'instal·lacions esportives i culturals i activitats i potenciació del teletreball, entre altres mesures que romandran en vigor des de demà fins al 15 de febrer.

(...)

-  Tancament al públic de les següents instal·lacions municipals:
  • Teatres
  • Xarxa de biblioteques municipals, sales de lectura i Arxiu Municipal. En aquest cas, mantindran el servei de préstec (recollida i devolució).
  • PLANETARI i Museus de titularitat municipal.
(...)EXPOSICIONS RESIDENTS

Són les exposicions que són propietat del Planetari de Castelló. Això no significa que sempre estiguen disponibles per a la seva visita ja que en el cas que n´hi haja alguna exposició itinerant en marxa alguna de les residents haurà d´estar retirada per a cedir el seu lloc.

Holografia
El Planetari de Castelló conta amb la col·lecció pública d´holografies més important d´Espanya. Entre elles les hi ha tant de reflexió com de refracció i tant d´objectes inanimats com d´éssers vius.
Un consell per al visitant a l´hora d´admirar l´exposició és que fique els seus ulls al nivell de l´holografia. Això és especialment important en el cas d´estar acompanyat de menors que no poden apreciar les holografies si no arriben a l´alçada adequada.

Illes Columbretes
Dintre del conveni entre la Generalitat Valenciana i l´Ajuntament de Castelló que va situar el centre d´informació de la reserva natural terrestre de les Illes Columbretes en les instal·lacions del Planetari també s´inclou una exposició que juntament amb un audio-guiat acosten al visitant a les Illes, la seua naturalesa i la seua història.

Mineralogia i Paleontologia
Aquesta exposició està evolucionant any rere any i correspon als camps de la Mineralogia i la Paleontologia. Una de les seccions importants és la informació relacionada amb l´excavació del jaciment de dinosaures del cretaci inferior "Ana" a Cinctorres, en la comarca dels Ports.

Fotografia Astronòmica
Consisteix un doble conjunt d´imatges. D´una banda fotografies celestes que ens acosten a la realitat de l´Univers, i d´altra banda un conjunt pictòric amb interpretacions que la realitat ha inspirat en l´autor dels quadres.


EXPOSICIONS ITINERANTS

Entre altres estan l´exposició "Una física molt particular", del Museu de les Cièncias Príncep Felip, l´exposició "Frondosa Naturaleza", organitzada per la Diputació de Jaén i dedicada al parc natural de les Serres de Cazorla, Segura i Las Villas, "La lucidez de la luz" i "Planeta Amazonia", organitzades per Caja Madrid i dedicades respectivament a l´eficiència energètica i a la flora i fauna de la Amazonia, o "Fotografía astronómica por Aficionados" de fotografiaastronomica.com

Exposició "Morelladon & Cia"
Sala: Sala 4, pis 0 i Sala 1, pis -1
Període: des de l'1 de novembre de 2020 al 19 de setembre de 2021
Organitza: Ajuntament de Morella i IVACOR


L’exposició «Morelladon & Cia» ha estat produïda per l’Ajuntament de Morella, i reunix part del patrimoni paleontològic de Morella i la comarca dels Ports. Esta exposició ens transporta al Cretàcic, el darrer període del Mesozoic (l'era dels dinosaures). Les restes provenen d'un moment en el que les aigües poc profundes de la mar sota la qual es trobava la comarca dels Ports de Morella, es retira i forma un sistema de costa amb sorra. La fauna i flora associada a estos ambients és molt diversa, i l'exposició "Morelladon & Cia" pretén ser un reflex de la fauna continental i marí.

En l'exposició, destaca principalment una reproducció i les restes paleontològiques de l’espècie de dinosaure Morelladon beltrani, descrita per primera volta en la localitat de Morella en 2015. Les peces principals són un corpori: una reproducció a mida real del M. beltrani, d'uns 6 metres de llarg i 2 metres d'altura. Esta espècie es caracteritza per la presència d'unes espines vertebrals, amb el que el dinosaure té una vela a l'esquena. L'altra peça principal és l'anomenat holotip. el conjunt de peces amb el que es va descriure l'espècie. Una altra cosa a destacar de l'exposició és que les peces de Morelladon com les de la resta d'animals són originals, són restes fossilitzades (no són rèpliques)

L’exposició també mostra la biodiversitat d’espècies que existia uns 125 milions d’anys, contemporànies a este dinosaure com ara altres dinosaures pròxims al M. beltrani, com lguanodon bernissartensis, l'anquilosarure blindat Polacanthus o espinosaures carnivors. També es pot destacar el conjunt de dues potes de sauròpodes de 2 metres d'altura. A més, hi ha restes paleontològiques de plesiosaures (rèptils aquàtics), cocodrils, tortugues (totes dues descrites a Molles i una d'elles dedicades a José Royo (tenim una exposició d'ell fins gener de 2021: Brodiechelys royoi) i invertebrats.

Amb esta exposició, el Planetari de Castelló pretén dinamitzar la seua oferta cultural, donar a conéixer el patrimoni paleontològic de la província de Castelló i generar interés per la ciència en general, i la paleontologia en particular. Els continguts de l’exposició estan dirigits a un públic general, i l’exposició ha estar realitzada per l’Ajuntament de Morella i l’lnstitut Valencià de Conservació i Restauració de Bens Culturals (IVACOR).

Exposició "SOLARIGRÀFICS: Mapa solar de Castelló"
Sala: Sala 3, pis -1
Període: des del 16 de gener fins al 25 d'abril de 2021

La solarigrafia és un compendi de tècniques que combina fotografia i astronomia per a generar imatges amb la línia de la trajectòria del Sol pel cel. El resultat de la solarigrafia és una imatge amb múltiples traços solars, a causa de la combinació de la variació de la trajectòria del Sol al llarg del temps i un gran període d’exposició.

SOLARIGRÀFICS és un projecte propi del Planetari de Castelló que mostra el pas del Sol, il·luminant edificis i altres elements representatius de la ciutat que, en el seu conjunt, formen un mapa solar de Castelló de la Plana.