Està en: INICI > Planetari

EXPOSICIONS RESIDENTS

Són les exposicions que són propietat del Planetari de Castelló. Això no significa que sempre estiguen disponibles per a la seva visita ja que en el cas que n´hi haja alguna exposició itinerant en marxa alguna de les residents haurà d´estar retirada per a cedir el seu lloc.

Holografia
El Planetari de Castelló conta amb la col·lecció pública d´holografies més important d´Espanya. Entre elles les hi ha tant de reflexió com de refracció i tant d´objectes inanimats com d´éssers vius.
Un consell per al visitant a l´hora d´admirar l´exposició és que fique els seus ulls al nivell de l´holografia. Això és especialment important en el cas d´estar acompanyat de menors que no poden apreciar les holografies si no arriben a l´alçada adequada.

Illes Columbretes
Dintre del conveni entre la Generalitat Valenciana i l´Ajuntament de Castelló que va situar el centre d´informació de la reserva natural terrestre de les Illes Columbretes en les instal·lacions del Planetari també s´inclou una exposició que juntament amb un audio-guiat acosten al visitant a les Illes, la seua naturalesa i la seua història.

Mineralogia i Paleontologia
Aquesta exposició està evolucionant any rere any i correspon als camps de la Mineralogia i la Paleontologia. Una de les seccions importants és la informació relacionada amb l´excavació del jaciment de dinosaures del cretaci inferior "Ana" a Cinctorres, en la comarca dels Ports.

Fotografia Astronòmica
Consisteix un doble conjunt d´imatges. D´una banda fotografies celestes que ens acosten a la realitat de l´Univers, i d´altra banda un conjunt pictòric amb interpretacions que la realitat ha inspirat en l´autor dels quadres.


EXPOSICIONS ITINERANTS

Entre altres estan l´exposició "Una física molt particular", del Museu de les Cièncias Príncep Felip, l´exposició "Frondosa Naturaleza", organitzada per la Diputació de Jaén i dedicada al parc natural de les Serres de Cazorla, Segura i Las Villas, "La lucidez de la luz" i "Planeta Amazonia", organitzades per Caja Madrid i dedicades respectivament a l´eficiència energètica i a la flora i fauna de la Amazonia, o "Fotografía astronómica por Aficionados" de fotografiaastronomica.com

Exposició "Art Rupestre en l'Arc Mediterrani"
Sala: Sala 1, pis -1
Període:
des del 19 d'octubre de 2019 al 18 d'octubre de 2020
Propietari:
Museo Nacional de Ciencias Naturales
 

L’exposició «Arte Rupestre en el Arco Mediterráneo» reuneix una mostra de calcs del MNCN-CSIC recopilats per la "Comisión de Investigaciones Paleontológicas y Prehistóricas" entre el 1912 i 1936.

La mostra reuneix còpies de les representacions d’arc rupestre llevantí de l’arc mediterrani amb figures humanes, animals i representacions esquemàtiques que ens transporten a les societats humanes que habitaren estes terres fa uns mil·lennis.

L’exposició ha estat realitzada pel Museo Nacional de Ciencias Naturales en el marc de la celebració del 20è aniversari de la inclusió de l’art rupestre en la llista de patrimoni mundial de la Unesco.

Des del MNCN posen a la disposició del públic diversos vídeos i documents relacionats amb l'exposició:


Exposició "IMAGINARY, una mirada matemàtica"
cartel expo imaginary
Sala: Sala 4, piso 0
Període: des del 15 de juliol de 2020 al 18 d'octubre de 2020
Disseny:
Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach

IMAGINARY és una instal·lació ambulant del Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach. Representa visualitzacions, instal·lacions interactives, realitats virtuals, objectes 3D i el seu rerefons teòric de la teoria de la singularitat de la geometria algebraica d’una forma atractiva i comprensible. Us oferim un catàleg de l'exposició amb fotos reals de les peces.

És una experiència única d’art i ciències per a tots i totes.

IMAGINARY és també una organització sense ànim de lucre de matemàtiques obertes i interactives. Podeu trobar totes les exposicions i informació a la plataforma de comunicació matemàtica www.imaginary.org. IMAGINARY es va iniciar al Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach, que ara és accionista d’IMAGINARY.

Exposició "Royo Gómez: Ciència i guerra en València, capital de la República"
Sala: Sala 3, pis -1
Període: fins al 29 de febrer de 2020
productor
: Reg. de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals de l'Aj. de València

Esta exposició recorre la vida de José Royo Gómez, geòleg de Castelló de la Plana, figura rellevant en la geologia i paleontologia durant el primer terç del segle XX. José Royo va ser el primer dinóleg d'importància a Espanya, en investigar entre 1918 i 1927 diversos jaciments paleontològics del Mesozoic (era dels dinosaures) de zones de la meitat oriental de la Península, especialment en el Sistema Ibèric.

En 1930 va ser anomenat cap de la Secció de Paleontologia del Museo Nacional de Ciencias Naturales, i durant la guerra civil espanyola va ser anomenat director general de Mines i Combustibles. En 1937, va viatjar a Moscou al capdavant de la delegació espanyola per a participar en el XVII Congrés Geològic Internacional, juntament amb Vicente Sos Baynat.

José Royo també desenvolupà una activitat política, milità a Acció Republicana, partit amb el qual fou elegit diputat per Castelló a les eleccions generals espanyoles de 1931. Es va traslladar a València durant el període en que esta ciutat fou capital de la República.

Després de la guerra civil espanyola es va exiliar a Colòmbia, on va fundar el Servei Geològic Nacional i organitzà el Museu Geològic Nacional que porta el seu nom. Posteriorment es traslladà a Veneçuela, on fou professor de la Universitat Central de Veneçuela, i on fundaria el Museu Geologico de la UCV, que també porta el seu nom.  A Castelló de la Plana, té un parc dedicat al seu nom: parc Geòleg José Royo Gómez.