Està en: INICI > Planetari

EXPOSICIONS RESIDENTS

Són les exposicions que són propietat del Planetari de Castelló. Això no significa que sempre estiguen disponibles per a la seva visita ja que en el cas que n´hi haja alguna exposició itinerant en marxa alguna de les residents haurà d´estar retirada per a cedir el seu lloc.

Holografia
El Planetari de Castelló conta amb la col·lecció pública d´holografies més important d´Espanya. Entre elles les hi ha tant de reflexió com de refracció i tant d´objectes inanimats com d´éssers vius.
Un consell per al visitant a l´hora d´admirar l´exposició és que fique els seus ulls al nivell de l´holografia. Això és especialment important en el cas d´estar acompanyat de menors que no poden apreciar les holografies si no arriben a l´alçada adequada.

Illes Columbretes
Dintre del conveni entre la Generalitat Valenciana i l´Ajuntament de Castelló que va situar el centre d´informació de la reserva natural terrestre de les Illes Columbretes en les instal·lacions del Planetari també s´inclou una exposició que juntament amb un audio-guiat acosten al visitant a les Illes, la seua naturalesa i la seua història.

Mineralogia i Paleontologia
Aquesta exposició està evolucionant any rere any i correspon als camps de la Mineralogia i la Paleontologia. Una de les seccions importants és la informació relacionada amb l´excavació del jaciment de dinosaures del cretaci inferior "Ana" a Cinctorres, en la comarca dels Ports.

Fotografia Astronòmica
Consisteix un doble conjunt d´imatges. D´una banda fotografies celestes que ens acosten a la realitat de l´Univers, i d´altra banda un conjunt pictòric amb interpretacions que la realitat ha inspirat en l´autor dels quadres.


EXPOSICIONS ITINERANTS

Entre altres estan l´exposició "Una física molt particular", del Museu de les Cièncias Príncep Felip, l´exposició "Frondosa Naturaleza", organitzada per la Diputació de Jaén i dedicada al parc natural de les Serres de Cazorla, Segura i Las Villas, "La lucidez de la luz" i "Planeta Amazonia", organitzades per Caja Madrid i dedicades respectivament a l´eficiència energètica i a la flora i fauna de la Amazonia, o "Fotografía astronómica por Aficionados" de fotografiaastronomica.com

Exposició "La Mar de Joguines! Història del joguet marítim espanyol"
Sala: Sala 4, pis 0
Període: des del 28 de març al 16 de juny de 2019
Propietari: Colección Quiroga-Montes

A través d'aquesta exposició els convidem a un suggeridor viatge per la història marítima espanyola des de 1880 a 1990, a través de diferents embarcacions de joguina i altres peces lúdiques relacionades amb el mar i la platja.

La col·lecció Quiroga-Monte, a la qual pertanyen les peces seleccionades, ha realitzat fins ara més de vuitanta exposicions en diferents ciutats espanyoles per a tot tipus d'entitats i institucions. Centrades en la joguina de fabricació espanyola -amb algunes mostres monogràfiques de trens, jocs de taula, jocs d'arquitectura, joguines científiques, nines i diorames, joguines del baby boom...-, aquestes exposicions han ampliat els coneixements que es disposaven de la història del joc i la joguina des del segle XIX fins al present.

D'acord amb aquesta tradició i excel·lència, es presenta al públic per vegada primera algunes peces mestres de la qual podria denominar-se com a marina de joguina. Entre elles, el buc de guerra de Jorge Rais, el vapor Sant Luis, de la manufactura Roca Farriols, o el buc mercant, d'Enrique Rais, fabricats respectivament en les dècades compreses entre 1880 i 1920 pels llauners del barri de Gràcia de Barcelona. Aquestes joguines de gran grandària, decorats a mà amb pigments naturals i assemblats amb característiques soldadures d'estany, es destinaven als nens de la burgesia, com testimonia la seva  excepcional qualitat.

Com ocorre amb cada joguina, les peces exposades -originals i de fabricació espanyola- es troben estretament vinculades als canvis socials i tecnològics de les èpoques de la seva fabricació, i representen, en molts casos, recreacions en diferents escales, d'embarcacions i objectes marítims reals.

A la sala esperen al visitant els vaixells de joguina més enlluernadores i desitjats, com eren els accionats per mecanismes de rellotgeria, en convivència amb altres models més modests, però no menys evocadors, com els velers impulsats pel vent o les embarcacions d'arrossegament manual.

A més de joguines pròpies del mar i la platja, poden veure's altres peces i elements infantils que contenen imatges i referències al món marítim espanyol. En alguns jocs exposats, apareixen il·lustracions de Rafael Miguel Catalá Lucas, conegut com Karpa (Nules, Castelló, 1926–València, 2000), dibuixant de Jaimito, popular personatge d'historieta.

Confiem que els visitants adults, a través d'aquestes joguines marineres, revisquin les il·lusions i records de la seva infantesa, al temps en què els petits d'avui descobreixin com era el món lúdic dels seus majors.

Exposició "UN UNIVERS DE LLUM"
Sala: Sala 3, piso -1
Període: des del 18 d'abril al 23 de juny de 2019
Propietari: CSIC

Des de la primera llum del cosmos a l'apassionant sistema visual humà, passant per fenòmens com els miratges, les aurores polars o els arcs de Sant Martí… Aquesta exposició presenta tant les principals propietats de la llum com les seves aplicacions, que s'han convertit en un element essencial del nostre dia a dia. Exemples d'això són eines com els microscopis i els telescopis, els nous dispositius d'il·luminació, el làser o la fibra òptica. En la mostra també tenen cabuda, entre altres qüestions, l'evolució de la llum en l'art, la seva ocupació en la producció energètica o els usos en medicina per a la diagnosi i el tractament de malalties.

'Un univers de Llum' ha estat realitzada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), en el marc de la celebració en 2015 de l'Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum, declarat així per Nacions Unides.