Està en: INICI > Planetari

El cel de Novembre de 2016

En les latituds nord, les constel·lacions de Perseu, Andròmeda, Cassiopea i Triangulum dominaran els cels, amb la Via Làctia creuant d'est a oest (des de Monoceros a Aquila) i Orió començant a aparéixer en els cels. Cetus, Eridanus i Pisces es podran trobar mirant cap al sud, i Lynx, Camelopardalix i Cefeu cap al nord.

Des de la constel·lació de Lleó podrem observar la pluja d'estels dels Lleònids, des del 14 al 20 del mes, esperant que s'aconseguixes la seua major activitat el dia 18 abans de l'alba. Cada 33 anys, els Lleònids mostren un màxim d'activitat pel fet que la pols del cometa Tempel-Tuttle no està distribuït homogèniament al llarg de la seua òrbita. En anys normals, els Lleònids produïxen taxes de l'orde de deu a quinze meteors per hora. El color d'estos meteors és generalment rogenc, són molt ràpids, ja que la Terra els troba de front, i ben sovint deixen darrere d’elles una estela de color verd que persistix durant uns pocs segons. La seua distribució al llarg de l'òrbita no és uniforme, per quant estan concentrats en un eixam més dens que ha donat lloc a les grans pluges d'estreles. Un nou brot d'activitat s'espera per a 2032. Durant la primera setmana de novembre s'espera una altra pluja d'estreles, amb radiant en Taure, els Tàurids, amb una freqüència de 10-15 meteors/hora, amb el seu màxim al voltant del dia 1. A pesar de la seua baixa freqüència són estreles fugaces interessants donada la seua baixa velocitat, la qual cosa les fa de molt llarga duració i molt brillants.

Doble Cluster NGC869 y NGC884Es un bon moment per a l'observació del doble cúmul NGC884 i NGC869, a mitjan camí entre Perseus i Cassiopeia, visibles amb prismàtics.

El cel en les latituds sud es veurà dominat per Eridanus, amb la seua brillant estrela Achernar, circumdada per Orió, Lepus, Caelum, Cetus i Taurus. Els Núvols de Magallanes les podrem localitzar a mitja altura en la zona sud. Les vistes cap al nord es veuran dominades per Auriga i Perseus. Prop de Delta de Cetus podem trobar les més brillant de les galàxia Seyfert, M77, es tracta d'una galàxia espiral el centre de les quals és molt més brillant del normal, efecte causat pel gas calent que gira al voltant d'un forat negre massiu. Esta galàxia només és observable amb un telescopi. El cúmul de les Plèiades, M45, i el cúmul de les Híades, Mel 25, ambdós en Taurus, es podran observar en la zona nord.

Observació de Planetes


Mercuri és observable a les vesprades, just just després de posar-se el Sol, durant la segona quinzena de novembre.  El seu brillantor estarà en magnitud -0.4

Venus podrà veure's just a la Posta de Sol entre 2 i 3 hores i amb una magnitud de -3.6

Mart podrà veure's un poc més de 4h després de la posta del Sol recorrent  les constel·lacions de Sagitari i Capricorn. Està disminuint el seu brillantor i la seua magnitud anirà de 0.6 a 0.8.

Júpiter es veurà des de la matinada a l'alba entre 3 i 5h. La seua magnitud tindrà valors de -1.3

Saturn
es podrà observar durant un curt període després del fosquejar en la constel·lació d'Ofiüc i tindrà una magnitud de 0,7.
Fases de la Lluna Al Novembre
  • Quart creixent:     dia    7 a les 19:51 T.U. en Capricorn.
  • Lluna plena:        dia  14 a les 13:52 T.U. en Àries.
  • Quart minvant:    dia  21 a les 08:33 T.U. en Lleó.
  • Lluna nova:          dia  29 a les 12:18 T.U. en Ofiüc.
Per a canviar de T.U. a hora local hem de sumar 1h.

Altres efemèrides de Novembre
* 11-nov-2016 - 15:00 T.U. - Mercuri en l'afeli. (Distància heliocèntrica: 0.46670 U.A.)
* 12-nov-2016 - Pluja de meteors: Tàurids Nord, activitat des del 20 d'octubre al 10 de desembre, amb màxim el 12 de novembre, THZ 5. Radiant en Taurus, AR 58º, DE +22º
* 14-nov-2016 - 11:21 T.U. - Lluna en el perigeu. (Distància geocèntrica: 356509 Km | Il·luminació: 99.8%) Al coincidir amb la fase plena la lluna esta serà una "superlluna" amb 33.52 minuts d'arc de diàmetre.
* 17-nov-2016 - Pluja de meteors: Lleònids, activitat des del 6 al 30, amb màxim el 17 de novembre, THZ 20. Cometa: Tempel-Tuttle. Radiant en Lleó, AR 152º, DE +22º
* 20-nov-2016 - 02:20 T.U. - Neptú estacionari. (Elongació: 101.0°)
* 21-nov-2016 - Pluja de meteors: Alfa-Monocerotids, activitat des del 15 al 25, amb màxim el 21 de novembre, THZ Var. Radiant en Monoceros, AR 117º, DE +01º
* 27-nov-2016 - 20:08 T.U. - Lluna en l'apogeu. (Distància geocèntrica: 406554 Km | Il·luminació: 2.7%)

Meteors

Tàurids Nord (017 NTA), activitat des del 20 d'octubre al 10 de desembre, amb màxim el 12 de novembre, THZ 5. Radiant en Taurus, AR 58º, DE +22º

Durant la primera setmana de novembre s'espera una altra pluja d'estreles, amb radiant en Taure, els Tàurids, amb una freqüència de 10 meteors/hora, amb el seu màxim al voltant del dia 1. A pesar de la seua baixa freqüència són estreles fugaces interessants donada la seua baixa velocitat, la qual cosa els fa de molt llarga duració i molt brillants.

Lleònids (013 LEO), activitat des del 6 al 30, amb màxim el 17 de novembre, THZ 15. Cometa: Tempel-Tuttle. Radiant en Lleó, AR 152º, DE +22º

Atés que el màxim es produïx tan sols 3 dies després de la lluna plena este no serà un bon any per a la seua observació.

Cada 33 anys, les Leònides mostren un pic d'activitat pel fet que la pols del cometa Tempel-Tuttle no està distribuït homogèniament al llarg de la seua òrbita. En anys normals, els Lleònids produïxen taxes de l'orde de deu a quinze meteors per hora. El color d'estos meteors és generalment rogenc, són molt ràpids, ja que la Terra els troba de front, i ben sovint deixen després de si una estela de color verd que persistix durant uns pocs segons. La seua distribució al llarg de l'òrbita no és uniforme, per quant estan concentrats en un eixam més dens que ha donat lloc a les grans pluges d'estreles. Un nou brot d'activitat s'espera per a 2032.

Alfa-Monocerotids (246 AMO)
, activitat des del 15 al 25, amb màxim el 21 de novembre, THZ Var. Radiant en Monoceros, AR 117º, DE +01º

Encara que la lluna minvant deixarà part de la nit, la primera part, a fosques el radiant tan sols arriba a una altura interessant després de la mitjanit amb el que la seua observació tampoc serà favorable. A més les taxes de meteors estaran en els límits de detecció.

Oriònids de Novembre (250 NOO), activitat des del 13 de novembre al 6 de desembre, amb màxim el 28 de novembre, THZ 3. Radiant en Orió, AR 91º, DE +16º

Hi ha un parell de pluges consecutives molt semblants i a penes separades. Esta és la primera seguida per els monoceròtids (019 MÀS). El radiant d'esta pluja està al nord d'Orió però també separada dels Tàurids Nord. A més la velocitat, que en els oriònids és més ràpida, també pot ajudar a distingir-les.

La proximitat amb la lluna nova farà que el cel siga adequat per a l'observació.

Enllaços interessants


volver