Està en: INICI > Planetari

El cel de Juny de 2017

En este mes, el dia 21, a les 4:24 T.U., el sol arriba a la seua màxima posició meridional, aconseguint el seu punt més alt al nord de l'equador celeste, donant pas a l'estiu en l'hemisferi nord, i a l'hivern en l'hemisferi sud. El solstici és aquell instant en què el Sol es troba en un dels dos tròpics, en este cas, en el tròpic de Càncer. El solstici de juny fa, en l'hemisferi boreal, que el dia siga el més llarg i la nit la més curta de l'any; i en l'hemisferi austral, la nit més llarga i el dia més curt.

L'estrela Vega, junt amb Deneb (en la constel·lació Cignus) i Altair (en la constel·lació Aquila) formen el denominat Triangle d'Estiu, que començaran a fer la seua aparició per l'est en les nits estiuenques. En la constel·lació del Cigne (Cygnus) destaquem a una dels seus integrants, Albireo, situada en el cap de la constel·lació. Es tracta d'una estrela triple i és considerat com un dels sistemes múltiples més bells i fascinants del cel. La seua estrela principal és una estrela gegant daurada i la seua companya és una estrela nana blava i quan són contemplades ambdós al mateix temps, cosa que és possible inclús amb un xicotet telescopi, els colors d'una realcen els de l'altra. L'estrela principal, a més, és en realitat una estrela doble, formada per una estrela gegant i una altra nana, però tan pròximes una de l'altra que és quasi impossible separar-les amb un telescopi.

El zenit es veurà dominat per la constel·lació d'Hèrcules, en la que podrem localitzar el magnífic cúmul globular M13. A l'observar-ho amb uns prismàtic apareix com una estrela difusa. En serpens podrem aprofitar per a la contemplació d'un altre magnífic cúmul, M5, considerat com el segon millor cúmul d'este tipus en l'hemisferi nord.

Des de les latituds sud es podrà disfrutar d'una meravellosa vista cap al centre de la nostra galàxia, amb les constel·lacions de Scorpius i Sagittarius com a principals protagonistes, en una zona tremendament rica i densa en estreles. En la constel·lació de Sagittarius es troben nombrosos objectes de cel profund molt interessants, entre els que destaquem a la Nebulosa de la Llacuna (objecte M8 del catàleg Messier), un núvol de gas que presenta zones amb núvols protoestelars que estan col·lapsant-se, d'on naixeran noves estreles. Esta nebulosa té una magnitud visual de 5 i pot ser contemplada amb uns simples prismàtics. En la mateixa constel·lació es troba el famós cúmul globular M22, el qual és visible a simple vista si les condicions atmosfèriques són favorables. Este cúmul es troba a una distància aproximada de 10.400 anys llum i està compost per unes 70.000 estreles. En la constel·lació de Scorpius destaquem a l'estrela Antares, una supergegant rogenca que brilla 9.000 vegades més que el Sol.

Observació de Planetes

Mercuri serà visible pels matins durant una hora abans de l'alba. Este temps s'anirà reduint al mateix temps que augmenta lleugerament la brillantor tal com s'acosta la seua conjunció superior, que tindrà lloc el dia 21 de juny. Cap a final de mes hauria de començar a veure's en els capvespres.

Venus podrà veure's durant més d'un parell d'hores abans de l'alba i amb una brillantor mitjana de -3.9.

Mart podrà veure's durant uns minuts a poqueta nit, cada vegada menys a l'acostar-se a la seua conjunció superior de finals de juliol. La seua magnitud és de 1.9

Júpiter podrà veure's entre 7 i 5 hores després del fosquejar en la constel·lació de Virgo. La seua magnitud tindrà valors de -1.7

Saturn es veurà tota la nit, atés que a mitjan mes tenim la seua oposició. Tindrà una magnitud de 0.2 i estarà en la constel·lació d'Ofiüc.
Fases de la Lluna Al Juny
  • Quart creixent:        dia    1 a les 12:42 T.U. en Lleó.
  • Lluna plena:           dia   9 a les 13:10 T.U. en Ofiüc.
  • Quart minvant:        dia  11 a les 11:33 T.U. en Aquari.
  • Lluna nova:             dia  24 a les 02:31 T.U. en Orió.
Per a canviar de T.U. a hora local hem de sumar 2h.
Altres efemèrides de Juny

* 03-jun-2017 - 10:59 T.U. - Venus màxima elongació Oest 45.9é
* 08-jun-2017 - 22:21 T.U. - Lluna en el seu apogeu (405400km)
* 15-jun-2017 - 02:40 T.U. - Lluna en node descendent
* 15-jun-2017 - 09:15 T.U. - Saturn en oposició
* 21-jun-2017 - 04:24 T.U. - Solstici d'Estiu
* 21-jun-2017 - 13:55 T.U. - Mercuri en conjunció superior
* 23-jun-2017 - 10:49 T.U. - Lluna en el perigeu (357900km)
* 27-jun-2017 - 16:26 T.U. - Lluna en node ascendent
* 27-jun-2017 - Pluja de meteors: Boòtids de Juny. Activitat entre el 22 de juny i el 2 de juliol, amb màxim el 27 a les 9h T.U. THZ variable entre 0 i més de 100 meteors a l'hora. Velocitat 18 km/s
Cometes

Els cometes visibles previstos este mes són:
  • C/2015 V2 (Johnson), amb magnitud entre 6 i 7. Arribarà al seu brillantor màxima durant este mes de Juny
  • C/2015 ER61 (PanSTARRS), amb magnitud quelcom major de 7 però visible només al final de la nit, abans de l'alba i disminuint en brillantor gradualment després del seu màxim a l'abril.
  • 71P/Clark (2017), està augmentant de magnitud però s'espera un màxim d'al voltant de 10.
  • 41P/Tuttle- Giacobini- Kresak, el màxim del qual va estar durant abril i ara va disminuint el seu brillantor. Anirà disminuint des de magnitud major de 10.
És interessant recordar que en cels molt nets l'ull humà arriba a magnitud 6 o siga que per a valors majors no hi ha oportunitat de visualització sense instruments òptics. No obstant això atés que són objectes difusos es requerix de bones observacions visuals per a calcular la magnitud total.
Meteors

L'ANT pot tindre un THZ d'entre 2 i 3 meteors/hora i s'anirà desplaçant durant este mes de maig entre la part sud d'Ofiüc i la part nord de Sagitari.

Boótidas de Juny (170 JBO), activitat entre el 22 de juny i el 2 de juliol, amb màxim el 27 a les 9h T.U. THZ variable entre 0 i més de 100 meteors a l'hora. Velocitat 18 km/s

Esta font està inclosa en la llista d'observació després del seu inesperada tornada inesperada de 1998, quan va haver-hi taxes d'entre 50 i 100 meteors a l'hora que van ser visibles durant més de mig dia. Una altra explosió de duració semblant però amb THZ més reduïts, entre 20 i 50, va ocórrer el 23 de juny de 2004. Un augment previst per a 2010 va ser menor d'allò que s'ha esperat, amb THZ d'al voltant de 10. Des de la IMO animen a l'observació per si haguera augments enguany, encara que els models no els prediuen.

Es tracta d'un un corrent de partícules i, per tant, de meteors, deixada pel comet Comet 7P/Pons-Winnecke. Actualment la seua òrbita té el seu periheli, és a dir el seu major acostament al Sol, 0.24 AU (36 milions de km) per fora de l'òrbita de la Terra pel que els meteors actuals corresponen a corrents deixades pel cometa quan tenia una òrbita diferent.

El radiant pot observar-se durant quasi tota la nit des de latituds nord. A més la proximitat del màxim amb la Lluna plena farà que siga un bon any per a l'observació.

Enllaços interessants


volver