Està en: INICI > Planetari

El cel de desembre de 2020

En este mes, el dia 21, a les 10:02 T.U., el sol arriba a la seua màxima posició austral, aconseguint el seu punt més allunyat al sud de l'equador celeste, donant pas a l'hivern en l'hemisferi nord, i a l'estiu en l'hemisferi sud, és el solstici d'hivern. El solstici és aquell instant en què el Sol es troba en un dels dos tròpics, en este cas, en el tròpic de Capricorn. El solstici de desembre fa, en l'hemisferi boreal, que el dia siga més curt i la nit més llarga de l'any; i en l'hemisferi austral, la nit més curta i el dia més llarg.

Durant este mes, concretament el dilluns 14, també tindrem un eclipsi total de Sol, si bé no serà visible des de la nostra localització ja que l'ombra de la Lluna durant l'eclipsi recorrerà el Pacífic Sud, Xile, Argentina i l'Atlàntic Sud.

En les latituds nord, les constel·lacions d'Orió i Taurus seran les protagonistes d'estes nits, La Via Làctia creua des d'Orió fins a la constel·lació d'Aquila, passant per Auriga, Perseus, Cassiopeia, Cepheus i Cygnus. Apareix en els cels el triangle d'hivern, format per les estreles Sirius (de Canis Major), Procyon (de Canis Minor) i Betelgueuse d'Orió)
.
Este mes tenim la considerada com segona millor d'estreles de l'any, les Gemínides, amb radiant pròxim a l'estrela Càstor en Gèminis, amb màxim el dia 14 al voltant de les 1h T.U. i amb una freqüència d'uns 2 meteors per minut ( THZ 150 ). A més coincidix amb. la lluna nova pel que enguany serà propici per a l'observació de meteors. Són meteors de velocitat moderada i per tant persistents en el cel. Encara que la seua declinació (+33º) la convertix en una pluja de meteors essencialment de l'hemisferi nord, la seua ascensió recta permet la seua visibilitat des d'abans inclús de la mitjanit. El cos progenitor de les Gemínides és l'asteroide (3200) Phaeton. Esta relació va ser posada de manifest després del descobriment de l'asteroide en 1983 pel satèl·lit IRES i va ser la primera pluja clarament relacionada amb un asteroide. Encara que es creu que el dit asteroide és tan sols un cometa extint, i les partícules van ser ejectades fa segles.

Doble Cmulo de PerseoM45 PleiadesA més de ser un magnífic moment per a observar M42 (Les Plèiades, en Taurus), en la constel·lació de Perseus també podrem divisar el cúmul de les Hyades en Taurus (Mel 25), així com el cúmul alfa de Persei, o Mel 20, entorn de la seua estrela central Mirphak . També és una magnífica ocasió per a observar el doble cúmul de Perseus, format pels cúmuls NGC 869 i NGC 884.

El cel en les latituds sud es veurà dominat per Orió, Taurus i Gemini en el nord, amb Canis Major i Puppis prop del zenit i en el sud estaran els Núvols de Magallanes, amb les constel·lacions de Carina, Vela i Crux. S'acosta l'estiu i per això es pot observar cap al nord el triangle d'estreles que ens ho avisa, format per Betelgeuse en Orió, Sirius en Canis Major i Procyon en Camis Minor. El Gran Núvol de Magallanes se situa molt alta en els cels, sent un moment molt interessant per a intentar observar la Nebulosa de la Taràntula (NGC 2070). Cal destacar que durant este i el següent mes és aconsellable observar els grans cúmuls estel·lars de les Plèiades (M45) i les Hiades (Mel 25), ambdós localitzables en la constel·lació de Taurus.

Observació de Planetes

Mercuri té la seua conjunció superior el dia 20 a les 2:56 T.U. Açò fa que al llarg del mes de desembre la separació angular de Sol siga xicoteta i no siga visualment observable. Encara així la seua magnitud prevista anirà des de -0.6 a -0.8 i recorrerà les constel·lacions de Lliura, Escorpió, Ofiüc i Sagitari.

Venus es pot observar durant unes 2 hores abans de l'alba. La seua magnitud serà de -3.4 i es desplaçarà per la constel·lació de Lliura, Escorpió i Ofiüc.

Mart pot veure's durant quasi tota la nit, excepte entre 3 i 4 hores a l'eixida del Sol. El seu brillantor descendirà des -d'1 a principi del mes per a arribar a -0.1 a finals. Es desplaçarà en la constel·lació de Peixos cap al límit amb Àries.

Júpiter pot observar-se durant 2 o 3h després del fosquejar. Durant este mes entrarà en la constel·lació de Capricorn. Durant el dia 22 estarà molt prop visualment de Saturn. La seua magnitud és de -1.5.

Saturn es posa per l'horitzó tan sols uns minuts rere Júpiter i, com ell, podrà veure's entre 2 i 3h. Brilla menys que Júpiter però ho farà amb una magnitud de 0.9, i també entrarà en Capricorn des de Sagitari.

Fases de la Lluna

  • Quart minvant:     dia   8 a les 00:37 T.U. en Lleó.
  • Lluna nova:          dia 14 a les 16:17 T.U. en Ofiüc.
  • Quart creixent:     dia 21 a les 23:41 T.U. en Peixos.
  • Lluna plena:         dia 30 a les 03:28 T.U. en Gèminis.
Per a canviar de T.U. a hora local hem de sumar 1h.
Altres efemèrides

* 01-dic-2020 - 07:46 T.U. - Lluna en el seu node ascendent.
* 03-dic-2020 - 07:46 T.U. - Lluna en la seua màxima declinació nord: 24.9ºN
* 12-dic-2020 - 20:42 T.U. - Lluna en el seu perigeu (distància 361800km)
* 14-dic-2020 - 00:35 T.U. - Pluja de meteors: Gemínides THZ=150
* 14-dic-2020 - 11:03 T.U. - Lluna en el seu node descendent.
* 14-dic-2020 - 16:15 T.U. - Eclipsi total de Sol
* 15-dic-2020 - 22:23 T.U. - Lluna en la seua màxima declinació sud: 24.9ºS
* 20-dic-2020 - 02:56 T.U. - Mercuri en la seua conjunció superior
* 21-dic-2020 - 10:02 T.U. - Solstici d'hivern
* 22-dic-2020 - 09:35 T.U. - Pluja de meteors: Úrsidas THZ=10
* 22-dic-2020 - 09:35 T.U. - Màxim acostament de Júpiter i Saturn: 0.1
* 24-dic-2020 - 16:32 T.U. - Lluna en el seu apogeu (distància 405000km)
* 28-dic-2020 - 15:03 T.U. - Lluna en el seu node ascendent.
* 30-dic-2020 - 07:53 T.U. - Lluna en la seua màxima declinació nord: 24.9ºN

Cometes
88P/Howell. Es tracta d'un cometa periòdic amb un període de 5 anys i mig. Es va descobrir a l'agost de 1981. Es va calcular que en l'òrbita anterior va tindre una trobada pròxima amb Júpiter que va alterar la seua òrbita reduint el seu periheli.

El periheli de l'òrbita actua li ha produït el 26 de setembre de 2020. Una vegada sobrepassat el seu màxim, amb una magnitud d'al voltant de 9 a l'octubre, a poc a poc començarà a disminuir el seu brillantor. Al desembre s'espera magnituds al voltant de 10 i es desplaçarà per la constel·lació de Capricorn.

C/2020 M3 (ATLES). Descobert el 27 de Juny de 2020 pel reflector Schmidt de 0,5 m. del programa Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLES) en Hawaii (EUA) com un objecte d'aparença asteroidal de magnitud 19 situat en la constel·lació de Sculptor. Els dies posteriors diferents observadors van reportar activitat cometària en forma d'una coma molt condensada d'uns 8 a 10 segons d'arc i una cua de 12 segons de longitud.

A partir dels mesuraments d'astrometria obtingudes fins a finals d'agost s'ha calculat que el C/2020 M3 (ATLES) es tracta d'un cometa periòdic tipus Halley' amb una òrbita de 138 anys, el seu anterior pas va haver de ser en 1881. El seu periheli va ser el 25 d'octubre de 2020 a una distància de 1.27 UA del Sol, i la seua màxima aproximació a la Terra és uns dies més tard el 14 de novembre de 2020 a 0.36 UA del nostre planeta. Durant la seua aproximació el cometa estarà molt ben posicionat en el costat nocturn de la Terra prop de l'eclíptica, per la qual cosa serà observable des de tot el món durant la negra nit.

A finals d'agost va augmentar sobtadament 4 nivells de magnitud, passant de 15.5 a 11.4. S'espera que durant desembre estiga en magnituds d'al voltant de 8. Durant este mes es desplaçarà des de Taure a Auriga on se situarà junt amb Capella a final del mes.

C/2020 S3 (Erasmus). La IAU va anunciar el 20 de setembre del 2020 el descobriment d'este cometa pel Dr. Nicolas Erasmus, astrònom del SAAO (South African Astronomical Observatory). Va usar el telescopi del programa de busca ATLES en Hawaii.
Els algoritmes automàtics d'ATLES ho van marcar com un possible asteroide pròxim a la Terra utilitzant per a això el càlcul inicial de la seua òrbita. Posteriorment es requerix l'atenció d'un astrònom per a discriminar els falsos positius. El Dr Erasmus comentava que mentres revisava estes possibles deteccions va veure que tenia coma i, després de comprovar-ho amb els seus col·legues de tasca, van notificar al MPC que de es tractava d'un possible cometa. I finalment el MPC va confirmar el descobriment el 20 de novembre.

Este cometa arribarà al seu periheli el 12 de desembre de 2020 i tindrà la major brillantor en eixe moment, amb una magnitud esperada d'al voltant de 6. És per açò que no serà visible a simple vista en cap moment. Durant desembre recorrerà un gran segment de cel des de Lliura fins a l'extrem de Sagitari, passant per Escorpió i Ofiüc.

Més informació en cometografia.es i en la web de Seiichi Yoshida.

Meteors

ANT, la font en l'antiheli.

La font en l'antiheli, ANT, és una àrea ovalada d'uns 30º d'ascensió recta i 15º de declinació centrada a uns 12é a l'est del punt d'oposició solar en l'eclíptica i d'ací el seu nom. No es tracta d'una pluja de meteors pròpiament dita sinó una zona en què un número variable de pluges actives menors tenen els seus radiants. Encara que es va intentar separar les pluges per distints radiants s'ha acabat englobant-los. Tan sols s'han mantingut com a pluges separades de l'ANT les alfa-capricórnides i les delta-aquàrides del sud de juliol i agost.

Fins a la finalització de les Tàurides del Nord (017 NTA), aproximadament el 10 de desembre, l'activitat de l'ANT està emmascarada per esta pluja. A partir d'eixe moment es torna a tindre en compte l'ANT amb THZ menors de 2 meteors a l'hora.

Durant desembre el radiant de l'ANT mou sobre la part sud de Gèminis.

Phoenícides (254 PHO). Activitat del 28 de novembre al 9 de desembre, amb màxim el dia 2 de desembre. Radiant en Fènix (AR=18º, DE=-53º), THZ=Variable i velocitat 18km/s

La seua proximitat a la lluna plena de finals de novembre fa que no siguen fàcilment observables. A més es tracta d'una pluja eminentment de l'hemisferi Sud i de fet el radiant no és visible des de la nostra localització a 40ºN

Puppid Vèlides (301 PUP). Activitat de l'1 al 15 de desembre amb màxim el 7. Radiant entre Puppis i Vela (AR=123º, DE - 45º). THZ=10 i velocitat 40km/s

De nou es tracta d'una pluja del Sud. En este cas la lluna minvant també dificultarà parcialment la seua observació.

Monoceròtides (019 MÀS). Activitat del 5 al 20 de desembre amb màxim el 9. Radiant en Monoceros (AR=100º, DE=+08º). THZ=3 i velocitat 41km/s

Per la seua proximitat temporal i espacial és essencial poder diferenciar-les de les gemínides. La seua proximitat a l'equador fa que siguen visibles des de gran part de la Terra i a més la lluna nova del dia 14 farà que no hi haja massa interferència de la llum reflectida pel nostre satèl·lit.

sigma-Hydrides (016 HYD). Activitat del 3 a 20 de desembre amb màxim el 9. Radiant en Hidra (AR=125º, DE=+02º). THZ=7 i velocitat 58km/s

Es tracta d'una pluja menor a penes distingible que només augmenta per al màxim. De nou és possible la seua confusió amb les gemínides i amb les monoceròtides. Atés que el radiant apareix sobre l'horitzó a finals de la vesprada la seua millor observació serà després de la mitjanit.

Gemínides (004 GEM). Activitat del 4 a 20 desembre amb màxim el 14. Radiant en Gèminis (AR=112º, DE=+33º). THZ=150 i velocitat 35km/s

Esta és, dins de les majors pluges d'estreles, la més fiable al mateix temps que nombrosa. El seu màxim està centrat al voltant de la 1h T.U. del 14 de desembre. Atés que el radiant està al nord (33º) i que apareix en l'horitzó amb la Posta Del Sol arribarà a una bona elevació abans de la mitjanit. Des del sud serà més difícil perquè apareixerà més tard.

El màxim ha tingut poca variació en els últims anys tant en la posició del radiant com en la quantitat de meteors. A més es manté en taxes pròximes al màxim durant diverses hores al seu voltant.  A més, com en el cas de les monoceròtides i les sigma-hydrides la llum lunar no serà un problema al coincidir amb la lluna nova.

Comaberenícides (020 COM). Activitat del 12 al 23 de desembre amb màxim el 14. Radiant en Coma Berenices (AR=175º, DE=+18º). THZ=3 i velocitat 65km/s

Leo Minóridas de Desembre (032 DLM). Activitat del 5 de desembre al 4 de febrer de 2021 amb màxim el 19 de desembre. Radiant en Leo Minor (AR=161º, DE=+30º). THZ=5 i velocitat 64km/S

Úrsides (015 URS). Activitat 17 al 26 de desembre amb màxim 22. Radiant en Óssa Menor (AR=217º, DE=+76). THZ=10 i velocitat 33km/s

Es tracta d'una pluja poc observada. Ha tingut alguns augments importants en el segle passat i altres menors. Alguns d'estos augments pareixen relacionats amb l'arribada del cometa a l'afeli si bé les prediccions són difícils i una millor observació faria que es milloraren els paràmetres de predicció.

El radiant és circumpolar per a quasi totes les localitzacions nord. La lluna creixent farà la segona part de la nit quede lliure de la seua llum per a una millor observació.

Mes informació en IMO (International Meteor Organization)

Enllaços interessants


volver