Està en: INICI > Planetari

UNA ESTRELA PER A L’ESTRELA DISNEY


L’Any internacional de l’astronomia se suma a la celebració de l’Any de Mickey amb un projecte que acostarà el cel a tots els  fans del ratolí més famós del món

Durant tot l’any 2009, Disneyland Resort París celebrarà l’Any de Mickey en Disneyland. Un  extens programa d’entreteniment en què no faltaran nous espectacles per a tots els públics, música en directe,  una increïble desfilada d’interlocutòries customizados, Stars & Cars, i una nova atracció enterament en castellà, Playhouse Disney Live on stage, són només algunes de les sorpreses que els esperen als que durant els pròxims mesos creuen les portes del Regne Màgic.

Astrònoms de tot el país, que també estan de celebració en tindre lloc durant els pròxims dotze mesos l’Any Internacional de l’Astronomia, han volgut sumar-se a la celebració ajudant a tots els amics de Mickey Ratolí a buscar un regal molt especial.

A uns 500 anys llum de la Terra, molt prop d’Antares, l’estrela rogenca més brillant de l’escorpí celeste, en la regió de formació d’estreles més pròxima a la Terra, hi ha una estrela crida Rho Ophiuchi que té la forma de les orelles de Mickey. Amb el suport del Planetari de Castelló i d’altres planetaris d’Espanya, Disneyland Resort París a través de la pàgina www.laestrellademickey.com, brinda a tots aquells que ho desitgen l’oportunitat de fer-li a Mickey un regal únic, descobrir la localització i la forma de la seua estrela i començar a nomenar-la "L’Estrela de Mickey".

Són molts els planetaris que fins a desembre participaran en aquest màgic projecte i ajudaran a tots els que els visiten a conéixer aquesta original estrela que a partir d’enguany ocuparà sens dubte un lloc destacat en el cel.

Mickey Ratolí va ser el primer ratolí que va aconseguir una estrela en el Passeig de la Fama de Hollywood. Amb motiu de la celebració de l’Any de Mickey, ara pot convertir-se en el primer ratolí que aconseguisca una estrela real. 

escorpionAquesta és la regió del cel de l’Escorpí. En l’esquerra de la imatge veiem la Via Làctia. Són zones a més pròximes al centre galàctic que es troba en aqueixa zona, sobre l’esquerra, en la constel·lació de Sagitari. La constel·lació de Scorpius és aqueixa espècie d’ham o "J" d’estreles, encara que podem veure-ho millor si pintem sobre la foto les línies habituals...

scorpiusHem col·locat també alguns dels noms, perquè pugues localitzar a la més brillant de les estreles de la zona, Antares (Alfa Scorpii en la nomenclatura de Bayer, un astrònom alemany contemporani de Galileu). La rival de Mart (d’ací el seu nom: Mart en grec és Ares) es localitza molt fàcilment en el cel de finals de la primavera i començaments de l’estiu darrere de la Posta de Sol, mirant cap al Sud. Té un color rogenc que podem veure inclús a simple vista.

Quan mirem amb un telescopi (recordem que l’Any Internacional de l’Astronomia commemora precisament això, els 400 anys des que Galileu miró per primera vegada al cel amb un ullera de llarga vista) la regió pròxima a Antares és una de les més belles del cel: núvols de vius colors, un cúmul (M4, a la dreta d’Antares que en aquesta foto següent queda en la part baixa de la imatge), i una regió de formació d’estreles que resulta ser la més pròxima al nostre Sol. Allí, en l’últim milió d’anys han anat naixent estreles... i de fet continuen naixent estreles.

Aqueixa regió és molt estudiada pels astrofísicos que intenten conéixer com naixen les estreles, i com són els seus primers passos. El nostre Sol, que ja té més de cinc mil milions d’anys, va nàixer també com aqueixes estreles que ara veiem en aquesta regió del cel. antares y ro oph

Els colors tan vius, que apareixen quan mirem amb telescopis i obtenim imatges d’aqueixa regió del cel, se deuen al fet que les estreles d’aqueix complex il·luminen núvols d’hidrogen i ens manen aqueixos bellíssims colors. També podem veure algun núvol fosc, que no ens deixa arribar la llum de les estreles darrere d’ella.

 I, en la part alta de la imatge de l’esquerra, està la protagonista d’aquesta història. RO OPHIUCHI (l’estrela porta el nom de "ro" [ρ], que és la dessetena lletra de l’alfabet grec; i el seu cognom és Ophiuchi, que vol dir "de l’Ofiüc". Ofiüc -Ophiucus en llatí, que és l’idioma en què s’anomenen les constel·lacions-, constel·lació a vegades anomenada Serpentari).

Aquesta forma de nomenar a les estreles ens pot pareixer un poc complicada, però gràcies a ella, quan la ciència de l’astronomia estava naixent, tots els astrònoms podien així referir-se més fàcilment als objectes celests. Ara, els catàlegs d’estreles que usen els moderns telescopis contenen milions d’estreles, i no hi hauria lletres en tots els alfabets del món suficients per a anomenar les de cada constel·lació.

Així que ací tenim a RO OPH (el nom de la constel·lació se sol reduir a unes inicials, però no és per a complicar-ho més, sinó per a no haver d’escriure tant). Realment, com veiem en les imatges, no és una sola estrela, sinó 3 estreles.

Hi ha una més brillant entre les altres dos, i quan un fa fotos, l’estrela més brillant apareix com un punt més gros. Les altres dos, són menys brillants i apareixen com dos punts menys grossos...

la estrella de mickeyAcí la tens, és difícil no pensar en... sí, en la silueta del ratolinet més famós de Disney. Hem girat un poc la imatge perquè la reconegues de forma més senzilla, encara que allò més habitual és que en les fotos de cel es col·loque el nord dalt. De totes maneres, si et poses a pensar-ho bé, per què prendre una direcció i no una altra? 

Són estreles jóvens, brillants i més calents que el Sol. I no és molt estrany que nasquen diverses estreles juntes. Més amunt et mencionàvem M4, un cúmul no ja amb tres estreles, sinó amb centenars d’elles. Els astrònoms estimen que quasi la mitat de les estreles que pots mirar en una nit qualsevol són realment part de sistemes estel·lars amb diversos membres: dos, tres, quatre...

Pareix que a les estreles els agrada nàixer amb altres companyes. I aqueixa circumstància ens va permetre descobrir, mirant amb els telescopis, a l’Estrela de Mickey.Si vols col·laborar amb aquesta idea, o si vols participar en jocs, concursos, i moltes altres coses, passa’t per la web: www.laestrellademickey.com

Allí, també, hem col·locat un BLOG en el que t’anirem comptant més històries de l’estrela de Mickey. Al llarg de tot l’any volem que tu també contribuïsques que tot el món conega aquesta sorprenent estrela,i la nomene amb el nom de l’Estrela Disney. Què menys.

Planetaris que participen en el Projecte:

Sobre la Celebració de l’Any de l’Astronomia:
L’any 1609 Galileu Galilei va apuntar per primera vegada al cel amb un telescopi. Va ser el començament de 400 anys de descobriments que encara continuen. El 27 d’Octubre de 2006 la Unió Astronòmica Internacional UAI) va anunciar la declaració per la UNESCO del 2009 com l’Any Internacional de l’Astronomia (IYA2009), ratificada per l’ONU el 19 de Desembre de 2007. Quasi 150 països han programat activitats davall el lema "Un Univers perquè el descobrisques". El Node Espanyol, que agrupa a més de mil científics, centenars d’agrupacions astronòmiques, observatoris, instituts d’investigació, planetaris i museus de ciència i centres educatius de tot el país, celebra també Enguany de l’Astronomia amb el descobriment de l’estrela de Mickey.Sobre la Celebració de l’Any de Mickey:
Disneyland Resort París celebra "L’Any de Mickey" del 4 d’abril 2009 al 7 de març 2010. Per a aquesta celebració, Mickey es vist amb les seues millors gales i anima als visitants a viure l’experiència més interactiva de les seues vides amb una temporada repleta de novetats.

En el nou espectacle "It’s Party Ttime with Mickey and friends" tots els amics del ratolí més famós del món, es posen en marxa per a preparar-li una gran sorpresa... Arriba la Festa... amb Mickey i els seus amics en el nou escenari de Central Plaça!

DJ, Stitch, portarà la música a Discoveryland i desafiarà els seus seguidors a no perdre el ritme mentres segueixen una divertida coreografia, en "It’s Danse Estafe en Discoveryland".

Minnie es converteix en l’amfitriona més chic i encantadora a bord del "Minnie’s Magical Train" que portarà la veu cantant en Main Street, U.S.A.

En els Walt Disney Studios, "Disney’s Stars’n’Cars", una cavalcada hollywoodiense a la mesura dels protagonistes deToy Story**, Blancanieves, Monstres, S.A.**, Mulano La Sirenita… portarà la màgia als carrers.

També en els Walt Disney Studios, la nova atracció, Playhouse Disney Live on Stage! Permetrà als més xicotets cantar i ballar junt amb els personatges de les seues sèries favorites com Manny Manetes, Little Einsteins o La Casa de Mickey Ratolí.


Sobre Disneyland Resort Paris:

Disneyland® Resort Paris és el primer destinació turística Europeu amb 200 milions de visites des de la seua obertura en 1992. Inclou dos Parcs Temàtics, set hotels temàtics i una gran varietat de restaurants, espectacles i diversió. La visita al Parc Disneyland® transporta als visitants al cor de la màgia Disney i els permet trobar-se amb els seus personatges Disney favorits. Els Walt Disney Studios®  ofereixen l’oportunitat de descobrir, entre bastidors, els secrets del seté art, així com de la televisió i el món de l’animació. Set hotels temàtics amb una capacitat total de 5.800 habitacions permeten a tots els nostres visitants allotjar-se en el cor mateix de la màgia i 2.400 habitacions en hotels associats, 2 centres de convencions .El complex també disposa d’una zona d’oci, Disney Village, de 30.000 m 2 que ofereix botigues, restaurants, una discoteca, PanoraMagique (un globus aerostàtic que permet disfrutar dels increïbles paisatges de Disneyland® Resort Paris i els seus voltants) i uns multicines amb 15 sales i una sala IMAX.  Disneyland® Resort Paris compta amb 59 atraccions, 54 botigues i 68 restaurants temàtics.  Disneyland® Resort Paris continua celebrant l’extensió del seu 15 Aniversari amb nous espectacles i atraccions, el passat any va obtindre rècord de visites amb 15.3 milions

volver