La sectorial de Memria Histrica de Comproms celebra l'aniversari de la llei valenciana de Memria Democrtica

Grup Compromís  Dissabte, 1 de Desembre de 2018

‘Les dones, doblement víctimes de la Guerra Civil i la repressió’ és el seminari que tindrà lloc hui a València per a commemorar l’efemèride

 
La sectorial de Memòria Històrica de Compromís celebra aquests dies l’aniversari de la Llei de la Memòria Democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana. Així, des de la sectorial, aprofiten aquest esdevenimentper a fer un homenatge a les dones, les persones que, en la seua qualitat de lluitadores per la llibertat, foren doblement represaliades pel franquisme amb un seminari que tindrà lloc hui al Museu Històric de València i que porta per títol ‘Les dones, doblement víctimes de la Guerra Civil i la repressió’.

Al mateix temps, des de la sectorial de Castelló han volgut ressaltar els treballs d’exhumació de les víctimes de la repressió franquista que aquests dies estan tenint lloc a les foses comunes del cementeri de Castelló, gràcies a la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, dirigida per la companya de Compromís Verònica Ruiz, i amb l’ajuda del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

La sectorial ha volgut manifestar que aquests treballs "eren un deute que teníem no sols amb els familiars, sinó amb tota la societat, un deute de justícia, de respecte, de dignitat i de veritat. Era necessari, per tant, dignificar a les víctimes de la repressió franquista, especialment a les persones que varen lluitar defensant els valors democràtics".

A més a més, creuen "fonamental, urgent i necessari que des del Govern de la Generalitat, es cree l’Institut Valencià de la Memòria Democràtica i de les Llibertats Públiques, per a poder assolir els objectius contemplats en la Llei, dotant-los dels recursos pressupostaris, humans i orgànics".

Al mateix temps, celebren que "la nostra regidora, Verònica Ruiz, podrà complir amb el manament democràtic i el compromís polític de la nostra coalició de retirar el monument feixista de la Creu dels Caiguts del Parc Ribalta, una vegada li siguen transmeses les competències per a poder actuar".

Programa de la jornada

10.30 h.   BENVINGUDA I PRESENTACIÓ

    Glòria Tello Company, regidora de Cultura i Memòria Històrica de l’Ajuntament de València
    Marian Campello, diputada a les Corts per Compromís

10.45 h.  XARRADA

    El protagonisme de les dones en la II República
        Rosa Monlleó, directora de la càtedra interuniversitària de memòria democràtica

11.15 h. PAUSA-CAFÉ

11.30 h. MICROXARRADES I COL·LOQUI. Modera Vicent Sampedro, Universitat de València

    Les dones que es van quedar a peu de les fosses
        Carmen Gómez i Amelia Hernández Monzó, Associació de Familiars de les Víctimes de les Fosses del Cementeri de Paterna
    Les dones de l’exili
        Cristina Escrivà Moscardó, presidenta de l’associació Institut Obrer de València
    El protagonisme de les antifeixistes en la rereguarda
        Eva Alcón Sornichero, Universitat Jaume I

13.30 h.  CLOENDA

    Ferran Puchades Vila, Secretari Autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques
    Reis Gallego Perales, membre de la Coordinadora de sectorials de Compromís