Carrasco: "El govern municipal rebutja un 'full de ruta' legal i tangible per la continutat de les Tasques, fent compatible oci i descans"

Grup Popular  Dijous, 26 de Setembre de 2019

La portaveu del grup Municipal Popular, Begoña Carrasco lamenta que el govern municipal haja rebutjat la constitució d'una taula de treball fixant un calendari per a treballar entre totes les parts implicades en l'adopció de mesures que possibiliten la continuïtat de les Tasques, amb més de 40 anys d'història.

"Les sentències s'acaten no es debaten, però, des de juny de 2018, data en la qual es va conèixer l'última sentència del TSJ, que condemna a les Tasques a la seua desaparició, el govern municipal no ha fet res per evitar-ho, nosaltres venim a proposar solucions no a ser part del problema ", ha subratllat.

26 de setembre de 2019.- La portaveu del Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, lamenta que l'equip de govern format per PSOE, Compromís i Podem haja rebutjat aprovar un 'full de ruta' legal i tangible per garantir la continuïtat de les Tasques, fent-les compatibles amb el descans veïnal. "És trist no haver pogut revalidar la unanimitat que sí que hi va haver a les Corts Valencianes, que va permetre modificar l'article 69.7 de la Llei Valenciana de Salut Pública 10/2014, deixant en mans dels ajuntaments poder regular els espais tradicionals com les Tasques, amb l'objectiu d'evitar la seua desaparició, sempre compatibilitzant oci i descans ".Així s'ha pronunciat després de no tirar endavant la iniciativa presentada al Ple que proposava declarar les Tasques 'zona de tradició gastronòmica' i avançar així en una solució legal i de consens, entre totes les parts implicades, que acabe amb la problemàtica existent.

Per primera vegada en la seua història, les Tasques de Castelló corren el risc clar i molt seriós de desaparició, perquè no cap més recurs contra l'última sentència de juny de 2018, amb tot el que això implica des del punt de vista econòmic, d'ocupació , turístic i desenvolupament social del nucli històric de la ciutat. En aquest sentit, Carrasco ha manifestat que les sentències no es debaten sinó que s'acaten, "però entenem que hi ha diferents formes de fer-ho i per això ens hem abstingut. A l'anul·lar l'article 26 de l'ordenança municipal que fins ara donava recer a les tasques, s'ha buidat de contingut, sense que l'equip de govern s'haja molestat a proposar solucions alternatives, des que es va conèixer la sentència no han mogut fitxa, traslladant tota la responsabilitat als hostalers, abandonant a la seua sort ".

Carrasco ha insistit que "per sobre de colors polítics i estratègia partidista hi ha l'interès general de la majoria dels castellonencs". Per això, "des del principi el PP ha volgut ser part de la solució i no del problema, i per això, vam presentar una iniciativa al Ple -primer com a Declaració Institucional- perquè tots els grups poguessin sumar-se i tirar endavant per unanimitat, perquè al final del que es tracta és de trobar una solució perquè les Tasques no desapareguen, fent compatible oci i descans, igual que tenen altres ciutats com Logronyo, Sevilla, València, Saragossa o Sant Sebastià ", ha afegit. En aquests municipis no suposen un problema, sinó que són un referent. Per contra, "la falta de voluntat política d'aquest govern porta al fet que les Tasques de Castelló estiguen en un punt sense retorn perquè no caben més recursos".

En no voler sumar-se l'equip de govern municipal, ha estat presentada només a instàncies del Grup Municipal Popular -com moció-, i sotmesa a votació, només recolzada pels grups de l'oposició. "PSOE, Compromís i Podem s'han negat a que es creï una comissió de treball, perquè tots junts, sense colors polítics ni partidismes, poguéssim donar la solució que ens demanen veïns, hostalers i la societat castellonenca en general ", assenyala Carrasco. I afegeix: "Les Tasques urgeixen solucions i no un govern municipal que mire cap a un altre costat. Hi ha un clar desinterès en la matèria per part d'Amparo Marco. Dir que es declararà als carrers Isaac Peral i Barraques 'zona de tradicional gastronòmica << quan es donen les garanties legals >>, és una excusa, eludint la seua responsabilitat com a govern. PSPV, Compromís i Podem han tirat la tovallola i ha descarregat tota la responsabilitat en els hostalers ".

D'altra banda, els populars neguen que la declaració de 'zona de tradició gastronòmica' entri en contradicció amb les mesures derivades de la Zona Acústicament Saturada (ZAS). "Són procediments completament diferenciats. Però tot i així, i per vetllar els drets de tots, proposem la creació d'una taula de negociació que integre totes les parts, per tal de treballar en una solució de consens que, des del diàleg, resulte satisfactòria a veïns, hostaers i castellonencs en general, dins del marc legal vigent ", reitera l'edil popular.

Malgrat tot, el PP es mostra disposat a seguir defensant el seu compromís i la seua voluntat de treballar per garantir la continuïtat de les Tavernes, fent-les compatibles amb el descans veïnal. "Sempre hem defensat que les Tasques són part de la vida social, econòmica, lúdica i gastronòmica de Castelló, i entenem així ha de seguir sent", conclou Carrasco.

Habitatge

D'acord amb la situació descrita en l'últim ple per la regidora d'habitatge Maria Jesús Garrido, de Podem, -reconeixent que en els últims quatre anys no s'havia fet res en matèria de política social, sense saber qui habita en els habitatges socials municipals i arribant a dir que en algunes fins i tot es trafica amb droga-, la portaveu popular Begoña Carrasco ha interpel·lat directament a l'alcaldessa Amparo Marco preguntant-li si subscrivia íntegrament les seues paraules. "Lamentablement, Amparo Marco no ha respost a la nostra pregunta. Això sí, la seua resposta ens ha deixat ben clar que no hi ha un equip de govern, sinó diversos, no veient-la com una regidora del seu equip de govern, tot i ser-ho formalment ", ha assegurat.

Les dades de la pàgina web de l'Ajuntament són clars. El portaveu popular Juan Carlos Redondo ha mostrat, amb les xifres a la mà, que l'apartat d'execució pressupostària de l'any 2018 "reflecteix que dels 1.058.823,50 euros pressupostats per a adquisició i rehabilitació d'habitatge social, s'han executat 0 euros ", subratlla. "I la situació no millora a data de juny de 2019 perquè dels 1.893.823,50 euros pressupostats en concepte d'adquisició i rehabilitació d'habitatge social s'han executat 0 euros. Dels 205.000 euros en ajuts a la rehabilitació, ajudes de lloguer i gestió d'habitatges municipals, hi ha executats zero euros i el mateix en concepte d'estudi campanyes informatives i servei d'orientació ", conclou Redondo.