Carrasco denuncia el fracs de la participaci ciutadana de govern municipal, "els Pressupostos Participatius sn un altre engany vestit de transparncia"

Grup Popular  Dilluns, 10 de Febrer de 2020La portaveu de Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, denuncia retards en l'execució de les propostes veïnals des de l'any 2016, on encara està pendent la construcció d'una vorera de vianants des de l'Avinguda de València fins al Grup Lourdes. "S'han quedat per executar 2,8 milions d'euros des de la passada legislatura, no compleixen el que ells mateixos pressuposten i prometen als castellonencs", assenyala

"De al 2017 encara estan pendents actuacions com la senyalització de camins escolars o l'eliminació de el ciment en els patis, tal com es van comprometre. Del 2018 s'han executat la meitat de les promeses i res dels contemplats en 2019. Demanem respecte per els castellonencs i que el govern desbloquege com més aviat els projectes que es van prometre, perquè per recaptar impostos el govern municipal sí que ho fa des del primer dia i per pujar-se el sou també ", afegeix

10 de febrer de 2020.- La portaveu de Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, denuncia el fracàs de la participació ciutadana de el govern municipal, ja que la gestió que es porta fent dels Pressupostos Participatius des de la passada legislatura és "un altre engany als castellonencs vestit de participació i transparència". "Hi ha retards en l'execució de les propostes veïnals des de l'any 2016, on encara està pendent la construcció d'una vorera de vianants des de l'Avinguda de València fins al Grup Lourdes. S'han quedat per executar en total 2,8 milions d'euros des del 2016 ", assenyala.

Carrasco explica que l'exercici comptable es tanca sense que s'haja destinat un sol euro. "I com els diners no es poden arrossegar, acaben traient finançament d'altres partides, com per exemple, de les Inversions Financerament Sostenibles, però no de Pressupostos Participatius on els diners que havia compromès s'ha deixat perdre", assenyala.

La líder dels populars a la ciutat de Castelló ha convocat els mitjans de comunicació per posar el focus en aquest nou exemple de mala gestió de govern municipal, que "ni és transparent, ni afavoreix la participació dels castellonencs". Des de la passada legislatura, la regidora popular assenyala que s'han convocat fòrums en els que són cridats els veïns a participar, però "com a comparsa, sense que després tinguen capacitat de poder influir en la presa de decisions, per aquest motiu molts s'han quedat deserts i no s'han pogut celebrar per falta de quòrum, o que les associacions acaben per no celebrar res, per les mil i una traves que es troben ".

Cal recordar que la partida de Pressupostos Participatius és, segons el parer dels populars, una de les importants en matèria d'inversions, no només per la quantia, sinó perquè són projectes que emanen directament de la voluntat dels veïns. Per tant, "la seua plasmació respon a qüestions que són prioritàries per als castellonencs, i no obstant això, arrosseguen excessius retards en la seua execució. Els pressupostos participatius són un instrument que es va posar en marxa durant l'etapa de govern de Partit Popular, recorda Carrasco.

I afegeix: "El que ens sembla lamentable és l'engany a què sotmeten als castellonencs, ja que vesteixen amb forma de participació i transparència el que després acaba no sent-ho". Com a exemple, Carrasco explica que al 2016, hi havia un total de 17 projectes contemplats dins de la partida Pressupostos Participatius. "En l'actualitat segueix sense executar-se una actuació fonamental per als veïns de el Grup Lourdes, sobretot per seguretat com és la construcció d'una vorera de vianants des de l'avinguda València fins al citat grup". En aquell moment, -la portaveu popular aclarix-, "el bipartit va aprofitar la situació per atacar el Govern d'Espanya, mans de el Partit Popular, afirmant que mina el projecte. No obstant això, l'autorització des del Ministeri de Foment per a executar les obres està disponible des de març de 2017. Així se li va traslladar formalment a l'Ajuntament i als mateixos veïns, de manera que si aquest projecte no s'ha realitzat és, per deixadesa i desinterès dels que ara governen a la ciutat. Ni tan sols està licitada l'obra, com es pot veure en els propis documents de l'Ajuntament de Castelló ".

I una altra obra de l'any 2016 que quatre anys després segueix portant cua és la remodelació de Maestría. "El govern municipal va emmarcar la petició dels veïns de millora de l'accessibilitat i seguretat d'aquest cèntric barri de la ciutat en un projecte més ambiciós, que només ha acabat generant problemes i malestar als residents", subratlla Carrasco.

El 31 de març de 2017 s'ha signar l'acta de recepció d'un projecte que va patir un modificat de costos i de què als veïns no els surten els números enlloc després d'haver gastat més de 1,7 milions d'euros. Fins a dos auditories s'han fet ja, però als veïns no els convencen cap. "Se'ls van prometre una sèrie de qüestions que no s'han complert. En aquell moment es va vendre com que era la primera fase ... però no sé si a el tripartit ara els ha quedat ganes de començar amb la segona ... Per descomptat, respostes i solucions a els veïns, cap ", retreu.

En 2017 es van proposar un total de 13 propostes en els Pressupostos Participatius de les quals encara falten algunes per executar. "Ni s'ha eliminat el ciment de tots els patis de col·legis, ni ha conclòs la senyalització dels camins escolars segurs en tots els centres", repassa Carrasco. I pel que fa a l'any 2018, es van aprovar un total de 8 projectes, i la meitat d'ells, estan encara per fer. Entre ells el Parc Ciclista, que "s'acaba d'adjudicar fa molt poques setmanes, de manera que, al 2020, encara segueix sense ser una realitat, la rotonda de l'Escola d'Idiomes o el parc de reciclatge creatiu RecreCAS. I tampoc el equipament de gimnàs de les instal·lacions esportives de l'Gaetà Huguet ".

En el cas de la rotonda per millorar l'accessibilitat a l'Escola Oficial d'Idiomes, demandada pels veïns de Raval Universitari, tres anys després s'anuncia com a obra dins el capítol de Inversions Financiaramente Sostenibles, quan corresponia a la partida de Pressupostos Participatius de 2018 . "s'està abordant gràcies a la modificació de crèdit aprovada en l'exercici 2019 i ha passat com una inversió financerament sostenible. Però clar, això vol dir que els diners previstos en pressupostos participatius s'ha deixat perdre, i que per tant, als castellonencs se'ls priva de comptar amb més inversions i millora d'infraestructures i serveis, ja que aquests diners es podia destinar a altres menesters ", aclareix Carrasco. I del 2019 estan totes les propostes pendents de realitzar. Un total de 10 projectes per valor de 1,65 milions d'euros que no s'han tocat.

D'altra banda, l'edil popular denuncia que l'equip de govern municipal estiga assumint la falta d'inversions per part d'altres administracions, amb càrrec als pressupostos municipals. "Sobretot ho veiem amb moltes de les obres de col·legis, ja que són qüestions que escapen a manteniment pur i dur. A la fin, l'Ajuntament paga el que hauria de pagar la Conselleria d'Educació, restant els diners que podria destinar-se a altres inversions, per la nul·la inversió i alta morositat que ara mateix té la Generalitat amb la ciutat de Castelló ".

A tall de conclusió, la portaveu dels populars lamenta que el govern municipal siga dolent i lent a l'hora de gestionar els recursos econòmics i els interessos dels castellonencs. "Tenim un govern que no veu, no escolta i no fa més que el que li interessa, un govern que no està a l'servei dels veïns, sinó a l'dictat dels seus propis interessos polítics". I com a exemple més recent, que no miren pels castellonencs, la privació de el servei d'atenció urbanística a la ciutadania, tancat fa dues setmanes, derivant als usuaris a les finestretes del registre ordinàries per fer els seus tràmits. No ens estranya que després hagen de fer esperar més d'una hora per a registrar un simple paper, com va passar, sense anar més lluny, divendres passat en el Registre de el Palau Municipal.

"Demanem que l'equip de govern tracte amb respecte als castellonencs i que desbloquege  els projectes, perquè per cobrar impostos sí que ho fan des del principi, o per pujar-se els sous sí que ho van fer des del primer dia que van ocupar la butaca", conclou Carrasco.