Toledo denuncia el xantatge d'Amparo Marco al PP: "No ho acceptarem, no comprar el nostre silenci a canvi de negociar el pressupost"

Grup Popular  Divendres, 8 de Gener de 2021

El portaveu adjunt el Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de Castelló, Sergio Toledo, denúncia el xantatge de l'alcaldessa Amparo Marco, qui condiciona la negociació de 21 mesures dels Populars de la capital per a dissenyar un pressupost de consens, a canvi de silenciar el cas del bo gratuït de transport públic que es va autoadjudicar l'edil socialista Jorge Ribes. "Continuarem fiscalitzant al govern municipal, més si cap quan encara no ens han facilitat cap documentació", explica Toledo.

"El consens que Marco pregona es demostra exercint-lo. Marco ha d'escoltar a tots els castellonencs, inclòs al Partit Popular, que continua tendint-li la mà amb propostes i solucions per als castellonencs que fins ara no han arribat. Si l'esquerra no abandona el seu sectarisme i la seua falta de transparència tornaran a privar, una vegada més, a totes les famílies d'unes mesures que recullen totes les sensibilitats en un moment tan complicat com l'actual", assenyala.

8 de gener de 2020.- El portaveu adjunt del Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de Castelló, Sergio Toledo, denúncia el xantatge de l'alcaldessa Amparo Marco que condiciona la negociació de 21 mesures dels populars per a un pressupost de consens, a silenciar el cas del bo gratuït de transport públic que es va autoadjudicar l'edil socialista Jorge Ribes i del qual segueix sense donar explicacions, i del qual també es va beneficiar la seua parella sentimental i els seus amics, molts d'ells membres de Joventuts Socialistes.

El passat 29 de desembre el Grup Municipal Popular va sol·licitar al regidor d'Hisenda una reunió per a exposar-li un document elaborat amb 21 propostes amb l'objectiu de contemplar-les de cara a l'aprovació del pressupost municipal, que encara està pendent, i d'aquesta manera, fruit del diàleg i la negociació aconseguir un pressupost de consens i de reactivació econòmica de la ciutat per a l'any 2021. "Després de la recepció d'aquesta sol·licitud, en un primer moment ens van anunciar que ens anaven a donar data i hora per a la reunió. Però a continuació, ens hem trobat amb què -després de l'última nota de premsa enviada ahir instant el regidor socialista Jorge Ribes a donar explicacions, tal com venim reclamant-li des de desembre, el Govern d'Amparo Marco ens contesten "La voluntat de diàleg en els pressupostos és incompatible amb la intimidació i fustigació personal a regidors del Govern municipal, que vulneren les mínimes regles de respecte i convivència institucionals. Mentre aquesta situació no canvie no és possible negociació cap".

En aquest sentit, el portaveu popular adjunt ha manifestat que "no acceptarem cap xantatge d'Amparo Marco, continuarem reivindicant transparència i fiscalitzant al govern municipal, com ens reclamen els veïns de Castelló, més si cap quan des del govern d'Amparo *Marco només s'han rebut explicacions contradictòries ni tampoc s'han facilitat cap document dels sol·licitats. El PSOE de Castelló no comprarà el nostre silenci".

Cal recordar que el regidor socialista, Jorge Ribes, la seua núvia i els seus amics de Joventuts Socialistes van resultar agraciats amb un bo gratuït per a viatjar gratis en transport públic (autobús i *TRAM), gràcies a una campanya promoguda des de la Regidoria que lidera el mateix Jorge Ribes, per la qual cosa aquest s'hauria autoadjudicat un dels 300 bons gratuïts del sorteig, mentre 158 joves s'han quedat fora. Des que el PP va descobrir, el mes de desembre, la gravetat d'aquests fets ha sol·licitat explicacions a l'equip de govern i a la pròpia alcaldessa Amparo Marco, així com una còpia de l'expedient d'adjudicació de la campanya i l'e-mail en el qual Ribes s'escuda dient que va sol·licitar la targeta com a record, que no estava carregada. No obstant això, el seu nom sí que figurava en la llista oficial d'agraciats, al costat de la resta de joves que també van participar i s'ha demostrat que la seua targeta sí que estava carregada. Aquesta falta d'informació ha portat als populars a recórrer al *Síndic de *Greuges, perquè òbriga una investigació.

"No ens callaran. Continuarem fiscalitzant al govern municipal els agrade o no, més quan encara no ens han facilitat cap documentació sobre aquest tema. I aquesta labor que fem des de l'oposició no pot condicionar, de cap manera, la negociació d'un pressupost municipal de consens per al qual, una vegada més, des del PP tendim la mà al govern, aportant mesures concretes que atenen les necessitats dels castellonencs. Concretament són 21 propostes transversals que estem disposats a negociar perquè es puguen incloure en el pressupost d'enguany, que encara està sense aprovar. Es tracta d'iniciatives que responen a les necessitats urgents derivades de la pandèmia", assenyala Sergio Toledo.

En aquest sentit, el portaveu popular adjunt afig: "Si rebutgen la nostra mà tendida per a negociar el pressupost municipal; si es tanquen en banda al diàleg i ni si vulga escolten les nostres propostes, estaran demostrant, una vegada més, que el consens del qual tant parlen, és només de cara a la galeria, perquè a l'hora de la veritat no fan res per materialitzar-ho".

"El consens que Marco pregona es demostra exercint-lo. Marco ha d'escoltar a tots els castellonencs, inclòs al Partit Popular, que continua tendint-li la mà amb propostes i solucions per als castellonencs que fins ara no han arribat. Si l'esquerra no abandona el seu sectarisme i la seua falta de transparència tornaran a privar, una vegada més, a totes les famílies d'unes mesures que recullen totes les sensibilitats en un moment tan complicat com l'actual", assenyala Toledo.

Les 21 propostes que des del Partit Popular s'ofereixen a Amparo Marco per a debatre, negociar i incorporar al pressupost municipal de consens per a l'any 2021 contemplen una baixada d'impostos, establint una fiscalitat que permeta alleugerir la càrrega impositiva de les famílies; la creació d'ajudes directes per a pimes i autònoms o l'activació de mesures per a l'impuls d'infraestructures de comunicació, sanitàries, educatives, d'agricultura i pesca, entre altres. "Si l'esquerra no abandona el seu sectarisme i la seua falta de transparència tornaran a privar, una vegada més, a tots els castellonencs de mesures que recullen totes les sensibilitats en un moment tan complicat com l'actual", adverteix Toledo.

A continuació es desglossen les 21 mesures del PP en llaures a aconseguir un pressupost de consens:

1. Baixada d'impostos i taxes municipals per a ajudar a les famílies, pimes i autònoms el pes de la crisi econòmica. Establir una fiscalitat que permeta alleugerir la càrrega impositiva que ara suporten, en un escenari de caiguda d'ingressos, de manera que puguen continuar amb la seua activitat econòmica i al manteniment de les ocupacions.
2. Creació d'una oficina econòmica de suport que servisca de palanca d'ajuda i impuls als negocis en actiu o futurs que es puguen implantar a la ciutat.
3. Creació de línies d'ajudes directes per a pimes i autònoms.
4. Elaboració i disseny d'un Pla Estratègic Comercial que permeta identificar les fortaleses i febleses del comerç tradicional i de proximitat de la ciutat, actuant de manera integral en la formació i qualificació dels comerciants, l'actualització en els nous sistemes de consum, en el prestigi i reconeixement de l'oferta comercial mitjançant campanyes de divulgació i l'afavorint l'accessibilitat al centre, així com la dinamització del consum mitjançant iniciatives específiques i pressupost adequat.
5. Potenciació de Castelló com a destinació turística. Desenvolupament i concreció del Pla Estratègic de Turisme per a aprofitar els atractius turístics de la ciutat, potenciant la imatge de destí segur i únic enfront d'altres competidors, amb una oferta diferencia i al seu torn ben connectada mitjançant l'aprofitament real i exhaustiu de les infraestructures amb què ara mateix compta la ciutat. Cultura, gastronomia, festes, història… han de formar part de l'oferta turística, sumant-se a la tradicional i quasi única que ara mateix existeix de sol i platja. El disseny d'aquesta campanya ha de comptar amb l'opinió els representants de cadascun dels sectors (hoteler, hostaler i de restauració, cultural, festiu…) per a la posada en marxa d'estratègies que es beneficien de sinergies comunes.
6. Impuls a les infraestructures de comunicació i econòmiques estratègiques de Castelló. Activació dels projectes que permetran a la ciutat potenciar la seua faceta de capital, que seran prioritaris enfront d'uns altres. Culminar la ronda de circumval·lació, extensió del transport metropolità amb la resta de municipis de l'àrea, dotació al Port de les infraestructures necessàries en matèria ferroviària i terrestre, així com amb l'estació intermodal, vinculació major de l'aeroport a la ciutat, el corredor mediterrani…, liderant des del propi Ajuntament la ronda de contactes amb la resta d'administracions competents, per a la suma d'esforços.
7. Impuls a les infraestructures sanitàries. Activació dels projectes que ara mateix estan pendents, sense més demora, després de cinc anys sense culminar. Ampliació de l'Hospital General i Provincial, adequació dels centres de salut de la capital.
8. Impuls a les infraestructures educatives. Activació dels projectes que ara mateix estan pendents, sense més demora, i que passen per la construcció dels col·legis educatius inclosos en el Pla *Edificant i en el Pla de Millora de les Infraestructures Educatives de l'any 2016.
9. Inici dels treballs de construcció de la nova residència de la tercera edat pública. Portar a efecte l'acord aconseguit en el ple perquè l'any 2021 marque l'inici dels treballs de construcció del nou centre d'atenció per a majors, previst al carrer Onda.
10. Pla General de Castelló. Creació d'una oficina d'atenció al públic per a ajudar els castellonencs a resoldre els seus dubtes respecte a com els afectarà el nou Pla General de Castelló i les mesures que en alguns casos comportarà la seua activació, especialment sensibles en alguns casos com la *Marjaleria.
11. Participació Ciutadana. Recuperació dels pressupostos participatius, ‘extingits’ en els pressupostos de l'any 2020, que permeten donar veu als castellonencs en el que consideren les seues prioritats, amb el compromís que hauran d'executar-se en el transcurs de l'exercici en curs.
12. Pla d'Ocupació. Activació d'un Pla d'Ocupació que fomente el suport a les pimes, autònoms, comerços i emprenedors en general, fomentant la formació, el reciclatge i l'especialització professional en aquells sectors de població de difícil inserció laboral, i en coordinació amb el teixit empresarial i les autoritats competents en matèria d'ocupació de la Generalitat Valenciana.
13. Agricultura i Pesca. Suport als sectors tradicionals de Castelló, activant mesures que contribuïsquen a la seua supervivència, defensa real dels seus interessos davant les autoritats competents i posada en valor dels productes agrícoles i pesquers de Castelló des del punt de vista gastronòmic i turístic, per a afavorir la seua eixida comercial i, per tant, la continuïtat en origen de la seua activitat.
14. Neteja i desinfecció. Ampliació de la partida pressupostària destinada a la neteja i desinfecció de Castelló, amb la finalitat de millorar l'aigualeig de carrers i la sensació d'abandó que denuncien els veïns de tots els barris de la ciutat, problema especialment important en un moment d'epidèmia com l'actual. També posada en marxa de l'anunciada Ordenança de Neteja de solars.
15. Seguretat. Cobertura de totes les vacants que ara mateix estan en els cossos de la Policia Local i de Bombers de Castelló. Obertura de la reguarda de Bombers en el port de Castelló per a atendre les demandes i emergències del Grau de Castelló, la franja turística i industrial del districte marítim.
16. Joventut i Universitat. Potenciació dels llaços entre la ciutat i la Universitat, posant el coneixement del major centre d'innovació, tecnològic i coneixement que representa l'UJI al servei del talent i dels inversors de Castelló. Posada en marxa de polítiques de suport a l'emprenedoria i creació de condicions econòmiques, fiscals i urbanístiques favorables per a l'arribada de nous projectes empresarials a la ciutat, que permeten reduir la desocupació juvenil i elevar les oportunitats.
17. Habitatge i Emergència Social. Posada en marxa de programes de desenvolupament d'habitatges de promoció pública per a augmentar l'oferta al servei de les persones amb menys recursos. Augment del parc d'habitatge social per a evitar que cap castellonenc es quede sense sostre. Multiplicació de la inversió pública en els programes de reforma i rehabilitació, per a impulsar l'activitat del sector i, amb ella, l'activitat pública.
18. Família. Aposta per la creació i ampliació des de l'Ajuntament de Castelló de l'oferta de xecs/bons a les escoles infantils per a afavorir la conciliació en famílies amb xiquets de de 0 a 3 anys.
19. *Covid. Contribuir des de l'Ajuntament de Castelló, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, a multiplicar la realització de test de detecció del *covid, amb la finalitat d'augmentar el control sobre la població, garbellant els casos de persones contagiades asimptomàtiques de les persones lliures de coronavirus, implicant les farmàcies en aquest procés.
20. Festes. Convocatòria urgent de l'Assemblea de Festes per al nomenament de la Junta de Festes de Castelló i aprovació dels Estatuts de Festes, sobre la base de les propostes sorgides de l'últim Congrés *Magdalenero i la Comissió de Reforma dels Estatuts de les Festes de Castelló.
20+1. Transparència i consens polític. Compromís per part de tots els grups de cerca del diàleg i la col·laboració, mitjançant la creació d'una taula de seguiment dels acords adoptats entre totes les forces polítiques.