Sales: "Marco continua gastant diners en una Sala d'Emergncies que des del 2017 no ha unificat serveis, incompleix l'objecte del contracte"

Grup Popular  Dimarts, 23 de Febrer de 2021


El regidor i representant del Grup Municipal Popular en la Comissió d'Investigació de la Sala d'Emergències de la Policia Local, Vicent Sales, denúncia el ’bloqueig’ del govern municipal al treball de la Comissió d'Investigació per a esclarir les presumptes irregularitats en l'adjudicació de la reforma d'una Sala d'Emergències "que ens costa la barbaritat de 1,5 milions d'euros i no funciona correctament, incompleix de manera flagrant l'objecte del contracte per a la qual va ser concedida". "Si estan buscant que prescriguen els presumptes delictes serà la Justícia la que actue. Sol·licitem la reactivació immediata de la Comissió d'Investigació de la Sala d'Emergències", explica.

"Són moltes les sospites que genera el procés de licitació de la renovada Sala d'Emergències de la Policia Local. Malgrat els múltiples incompliments del contracte, aquesta va ser recepcionada com si tot estiguera en ordre i no és així. Ni tan sols comptava amb cambres que hagueren posat cara als assaltants de l'Ajuntament i va caldre fer dos contractes addicionals per a suplir aquesta manca. A més, ix a licitació el nou contracte de càmeres de videovigilància en instal·lacions municipals, pendent de licitar des de 2016, que era quan s'executava la nova Sala d'Emergències, per la qual cosa enteníem que aquesta ja ho contemplava i, per si no fos prou, es posa en marxa un sistema de videovigilància de trànsit en el centre amb 14 cambres gestionat de manera externa", apunta.

23 de febrer de 2021.- El regidor i representant del Grup Municipal Popular en la Comissió d'Investigació de la Sala d'Emergències de la Policia Local, Vicent Sales, ha denunciat en roda de premsa -al costat del portaveu adjunt i també representant del Grup Municipal Popular en la mateixa Comissió d'Investigació, Sergio Toledo- el ‘bloqueig’ del govern municipal al treball de la Comissió d'Investigació per a esclarir les adjudicacions de la reforma d'una Sala d'Emergències "que ens costa a tots els castellonencs la barbaritat de 1,5 milions d'euros i no funciona correctament, incompleix de manera flagrant l'objecte del contracte per a la qual va ser concedida. Hui l'Ajuntament està executant un segon contracte per valor de 600.000 euros a fi d'implantar un segon programari, diners que se suma als 900.000 euros del contracte inicial que ja contemplava un programari o cervell informàtic per a la Sala d'Emergències", explica.

Sales deixa clar que si el govern municipal està buscant que prescriguen els presumptes delictes serà la Justícia la que actue. "Sol·licitem la reactivació immediata de la Comissió d'Investigació de la Sala d'Emergències, amb el lliurament de la documentació endarrerida i col·laboració màxima per part del govern socialista", anuncia.

Per a l'edil Popular "encara són moltes les sospites i presumptes irregularitats en el procés de licitació que es va seguir per a renovar la Sala d'Emergències de la Policia Local. Malgrat els múltiples incompliments del contracte, va ser recepcionada com si tot estiguera en ordre i no és així. Ni tan sols comptava amb cambres que hagueren posat cara als assaltants de l'Ajuntament el 30 de setembre de 2017, en la vespra del referèndum il·legal de Catalunya, la qual cosa va portar a haver de traure dos contractes menors addicionals per a suplir aquesta manca".

Recentment ha eixit a licitació el nou contracte de les 80 càmeres de videovigilància en instal·lacions municipals, pendent de licitar des del 25 d'octubre de 2016, que era quan s'executava la nova Sala d'Emergències, "per la qual cosa enteníem que aquesta ja ho contemplava i, per si no fos prou, es posa en marxa un sistema de videovigilància de trànsit en el centre amb altres 14 cambres, gestionat de manera externa", exposa Sales.

L'última sessió de la Comissió d'Investigació de la Sala d'Emergències de la Policia Local va ser el 4 de desembre de 2020. Es compliran tres mesos i no hi ha notícies d'aquesta, segons el parer de l'edil Popular, "sembla que el que pretén el govern d'esquerres és refredar un assumpte del qual no ha de tindre molt d'interés en què es conega la veritat, a pesar que deuen a la ciutadania moltes explicacions que no han donat".

Passen els dies i l'edil Popular lamenta que "l'alcaldessa Amparo Marco continue gastant diners de tots els castellonencs entorn d'aquesta polèmica instal·lació, que segueix sense prestar el servei amb el qual va ser concebuda, perquè no s'ha complit l'objecte del contracte que recordem era la unificació de les tres sales: Policia, Bombers i control del Trànsit en una sola a través d'un contracte licitat en 900.000 euros".

Després de saber que no estaven instal·lades les càmeres de seguretat en el Palau Municipal que, no obstant això, sí s'havien rebut el 17 d'abril del 2017, els Populars continuen buscant respostes. "L'equip de govern ens va mentir fent-nos creure que les cambres que hi havia estaven obsoletes, quan les úniques que hi havia eren les d'un circuit alternatiu controlat per enginyeria. No estaven les cambres contractades", recorda Vicent Sales i afig: "Se'ns va dir llavors, en 2017, que feia falta traure un altre contracte a més del de 600.000€ per al programari de la Sala, cosa que en absolut era cert quan es va licitar en el primer contracte, per a això es va contractar una empresa amb aparença de ser fantasma (*Alt 165), sense personal ni activitat econòmica coneguda, situada en el mateix municipi, Sant Lorenzo de l'Escorial, que l'empresa que va acabar emportant-se el contracte (*Eurocop)".

És llavors quan s'executa un segon contracte, el del programari, que no estava contemplat en el contracte inicial i que després ha sigut objecte per dues vegades de resolucions contràries a l'acció del govern municipal en els tribunals d'arbitratge contractual. Al principi se li va adjudicar a la mateixa empresa que inicialment s'havia emportat els 4 lots del contracte inicial (*Eurocop), encara que a causa d'un recurs, va perdre un dels lots. I aquest segon contracte que també se li va adjudicar, va ser recorregut per una altra empresa, que va guanyar el recurs en els tribunals; l'Ajuntament va decidir suspendre llavors el concurs. I finalment i davant un nou recurs, se li ha hagut d'adjudicar a una empresa diferent.

Sospites i més sospites

Per als Populars és imprescindible aclarir per què hui dia no hi ha una única Sala d'Emergències, si tal com assenyala l'Informe de Necessitat que va ser origen del contracte i que va ser signat pel 2n Tinent d'Alcalde, és a dir, Antonio Lorenzo, número dos del PSOE a la ciutat de Castelló i mà dreta de l'alcaldessa Amparo Marco, i per l'Intendent Julián Sánchez, "s'ha generat la necessitat de fusionar totes les sales en una (sala de coordinació d'emergències, la de bombers, la de *PLCS i la sala de gestió i control de trànsit) per a donar una resposta coordinada".

Tampoc hi ha resposta per què les cambres corresponents al Lot 4 del contracte recepcionades el 17 d'abril de 2017 no estaven instal·lades i en funcionament el 30 de setembre durant l'assalt al terrat. "No entenem per què es va signar una acta de conformitat el 20 de desembre si el contracte no s'havia complit correctament i cosa que és més greu, per què la Junta de Govern Local accedeix a liquidar i pagar íntegrament el contracte i els diferents LOTS si aquest no ha complit ni amb la necessitat del contracte que era la unificació en una única Sala d'Emergències, ni amb les prestacions d'aquest, ja que no hi havia cambres el 30 de setembre i va caldre fer dos contractes menors al novembre de 2017", reitera Sales.

Per tot l'anteriorment exposat, els Populars demanen la reactivació immediata de la Comissió d'Investigació; el lliurament de tot el material documental pendent i demanen col·laboració màxima per part de l'equip de govern socialista.