Està en: INICI > Notícies

DIA DEL ASTEROIDE EN EL PLANETARI. Divendres 30 de juny a les 18h

Dimecres, 14 de Juny de 2017

La UNESCO va declarar el 30 de Juny dia de l'asteroide en commemoració a la detonació aèria d'un asteroide en la Sibèria russa el 30 de Juny de 1908, incendiant i derrocant arbres en un àrea de 2.500 kilometres quadrats.

En 2015 es va crear un moviment liderat per astrònoms i astrofísics per a conscienciar a la ciutadania del risc d'impacte per asteroides al que està sotmès el nostre planeta.

Aquesta efemèride ja se celebra en molts països (Regne Unit, Itàlia, Àustria, Brasil, Mèxic, Xile, entre uns altres) on s'organitzen activitats de divulgació dirigits el públic en general per a donar a conèixer la importància de seguir i estudiar els asteroides en honor de mitigar un possible impacte contra el nostre planeta.

El Dia de l'Asteroide està recolzat científics (inclosos diversos premis Nobel), artistes i entitats d'alta notorietat com per exemple:
   Royal Astronomical Society, European Space Agency, Astronomers without borders , Califòrnia Academy of Science, Space Foundation, The Virtual Telescope Project, entre uns altres.

El Dia de l'asteroide compta amb una plataforma web on es pot accedir a recursos divulgatius, educatius i de comunicació:
    www.asteroidday.org

Programació de la jornada

Es tracta d'una activitat gratuïta i dirigida al públic general interessat i especialment als astrònoms aficionats.

Es realitzaran cinc intervencions de 25 – 30 minuts cadascuna i una taula redona en la qual els cinc participants respondran a preguntes plantejades pel públic:

  •     Asteroide perillosos en el punt de mira. Per Amadeo Aznar. S'exposaran les característiques dels asteroides propers a la Terra, que risc comporten per al nostre planeta i de quina manera els astrònoms estudien aquests objectes.
  •     Cazasteroides. Pel Dr. Miquel Serra-Ricart.  Es presentarà l'aplicació mòbil als assistents. Explicar el funcionament de l'aplicació. Realitzar d'una demostració a temps real.
  •     Estem preparats per a l'impacte d'un asteroide contra la Terra? El Dr. Adriano Camp presentarà com els investigadors dissenyen un estratègia per a protegir-nos de l'impacte d'un asteroide contra la Terra.
  •     El planeta 9. Pel Dr. Juan Fabregat. Donar a conèixer l'actualitat de l'hipotètic planeta que s'ha detectat en els confines del Sistema Solar, i que es va donar a conèixer en 2016 per un estudi de l'Institut Tecnològic de Califòrnia.
  •     Contribució de l'Observatori de Serra Nevada (IAA-CSIC) a l'estudi de NEA´s. Per la Dra. Susana Martín, directora de l'Observatori de Serra Nevada.

Aplicació CAZASTEROIDES

És una aplicació per a telèfons mòbils que permet a qualsevol usuari detectar asteroides a partir d'imatges d'observatoris astronòmics.

Ha sigut dissenyada per l'Institut d'Astrofísica de Canàries i l'Universitat Politècnica de Madrid i finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Es basa en la col·laboració entre els usuaris de l'aplicació i els astrònoms professionals.


<== Tornar a PlanetariSegueix-nos: