Està en: INICI > Notícies

Els premis Valenci de l'Any distingeixen a Rafael Cebrin i "Sa' per la defensa dels valors culturals i els senyals d'identitat

Dilluns, 9 de Octubre de 2017L'alcaldessa, Amparo Marco, apel·la a "l’orgull de ciutat" en la celebració del 9 d’Octubre.
 
L'Ajuntament de Castelló ha commemorat el 9 d’Octubre amb una reivindicació de valencianitat. El lliurament dels premis Valencià de l’Any ha sigut, un altre any més, "un reconeixement públic al valor de ser castellonencs i valencians", segons ha expressat l'alcaldessa, Amparo Marco. "Aquests reconeixements són una prova més de l'aprovació i la gratitud pel bon treball fet, uns valors que el pas del temps i les modes mai aconseguiran vèncer, perquè dignifican i engrandeixen el nostre sentiment de poble".

Marco ha agraït la tasca ciutadana de Rafael Cebrián Gimeno, a qui s'ha reconegut la seua "dedicació per a fer una descripció apassionada de totes i cadascuna de les meravelles del País Valencià,  així com el treball de promoció del patrimoni cultural i natural i l'interès per potenciar l'estima a la geografia i història de les nostres terres".
Igualment, ha transmès la gratitud a la revista Saó, a la qual s'ha reconegut el seu periodisme d'anàlisi, reflexió i aprofundiment en temàtiques valencianes, el seu compromís ferm amb la recuperació lingüística i cultural, i l'esforç per transmetre a través de la paraula els ideals de democràcia, llibertat i la defensa dels nostres orígens i arrels. "No sempre en moments fàcils, al contrari, però mantenint aqueix esperit reivindicatiu és com heu mantingut senyals i identitat".

Els premis Valencià de l’Any són promoguts per la Fundació Huguet, creada en 1962 per decisió testamentària del valencianista Gaetà Huguet. La fundació té per objectiu protegir l'ideal valencianista, en el seu aspecte cultural, científic, literari i artístic; en aquest objectiu ocupa un lloc preeminent l'ensenyament tècnic de la llengua i la literatura del país, la poesia, el teatre, la música i l'excursionisme.

L'actual president de l'entitat és el regidor de Normalització Lingüística, Ignasi Garcia, qui ha lliurat els guardons de la present edició. El Valencià de l’Any es va instituir en 1968 i ha recaigut, entre uns altres, en Enric Valor, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Matilde Salvador, Raimon, Al Tall, Carles Santos, Fernando Vilallonga i Joan Francesc Mira.

"Castelló celebra aquest 9 d’Octubre amb la dignitat que l'efemèride es mereix. És un dia per a expressar les nostres aspiracions, els nostres anhels i la nostra vocació de prosperitat. No volem ser més que ningú, però no acceptem que se'ns tracte com si no som ningú. Per açò, des d'ací faig una crida a un finançament just amb la Comunitat Valenciana i amb Castelló", ha expressat l'alcaldessa.

Al final de la seua intervenció, l'alcaldessa ha recordat la figura de Miquel Peris i Segarra, Fill Predilecte de Castelló, en el centenari del seu naixement, que s'ha complit aquesta setmana. Peris va ser un profund observador de l'ànima humana i un apassionat de la mar i del Grau. Marco ha acabat el seu discurs amb versos de Peris: "Si al mariner li manca l’esperança, mai no vorà la fi de la tempesta". "Com a alcaldessa, vull apel·lar a aqueixa esperança, a l'orgull castellonenc, perquè seguim treballant junts per a superar nous reptes".

A més dels premis, Castelló ha festejat avui el 9 d’Octubre amb el Congrés de Pilota Valenciana, a càrrec de les diverses seccions del Club Pilotari Castelló, i el concert i ‘cercavila’ de les tres cultures, en el qual han participat la Banda Municipal de Castello, l'associació l’Aljama, Moros d’Alqueria i Cavallers de la Conquesta.Segueix-nos: