Està en: INICI > Notícies

Castell planteja un procs ms obert, pblic i transparent per a l'elecci de reines i dames

Dijous, 31 de Maig de 2018

El Consell Rector vota demà una nova proposta de reglament.

El Consell Rector del Patronat de Festes votarà demà les bases del reglament d'elecció de Reines i Dames 2019, que incorpora una major transparència en el procediment i l'ampliació en el nombre d'electors per a donar entrada a col·lectius festers com la Gestora de Gaiates, la Federació de Colles i ens vinculats, entre unes altres.

El nou reglament estableix que, per primera vegada, es coneixerà el nom de les candidates, l'acte serà públic (limitat per l'aforament del saló de plens) amb una taula electoral assistida pel secretari del Patronat o funcionari en qui delegue, la qual cosa fa que siga també la primera vegada que alce acta un funcionari públic. El cens d'electors i d'elegibles, la revisió de la documentació, etcètera recaurà també en funcionaris municipals. Tant la petició que l'acte siga públic com que es conega el cens de candidates s'ha incorporat a proposta dels presidents de les gaiates. A més, aquest cens d'electors i elegibles es publicarà amb anterioritat.

Es manté, com ja es va fer l'any passat, que per a ser candidata s'haja hagut de ser prèviament madrina, un requisit reivindicat pels presidents de gaiates i debatut i votat en el IV Congrés Magdalener. D'aquesta manera, les gaiates tenen la potestat de fer la preselecció de candidates ja que la decisió de qui són padrines resideix exclusivament en les gaiates.

Una altra novetat important serà, en cas d'aprovar-se el nou reglament, l'ampliació del cens d'electors. A més dels quals ja votaven l'any passat (membres del Consell Rector i membres de la Junta de Festes que estiguen nomenats per decret), es proposa incorporar a l'alcaldessa; cinc membres de la junta directiva de la Gestora de Gaiates (de la Magdalena 2018); quatre membres de la junta directiva de la Federació de Colles (de la Magdalena 2018); un representant d'ens vinculats, un representant de Festes de Carrer i barris i un representant de grups de danses i teatre.

La proposta que votarà demà el Consell Rector també arreplega que en les bandes de les madrines es brodarà l'escut de les gaiates, com ja es va fer l'any passat, i especifica que reines i dames portaran com a insígnia l'escut de l'Ajuntament atès que són les representants de la ciutat.

La proposta de nou reglament d'elecció de reines i dames s'ha elaborat sobre la base presentada per la Junta de Festes amb les aportacions de col·lectius festers, alcaldia i membres del Consell Rector, seguint així els estatuts del Patronat, aprovats en 2013, que arrepleguen que l'elecció es farà segons les normes aprovades pel Consell Rector, escoltada la Junta de Festes.

D'aquesta manera, el reglament proposat arreplega la petició del IV Congrés Magdalener d'incorporar com a requisit per a ser reina o dama haver sigut prèviament madrina de gaiata i avança cap a un procediment més obert, públic i transparent en el qual els col·lectius festers guanyen protagonisme.Segueix-nos: