Està en: INICI > Notícies

Marco demana una segona revisi que baixar els valors cadastrals del l'IBI un 15% en dos anys

Dissabte, 16 de Juny de 2018L'alcaldessa de Castelló formalitza la sol·licitud davant la Gerència Territorial del Cadastre.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha sol·licitat a la Gerència Territorial del Cadastre de Castelló una nova baixada del 9,3% en el valor cadastral dels immobles, que és l'import sobre el qual s'aplica l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). És la segona revisió cadastral consecutiva que demana el Govern municipal per atenuar l'impacte de la contribució urbana en la butxaca de les famílies, després que l'IBI pujara de forma notòria en els últims anys "per la decisió dels governs central i local del PP".

Marco ha formalitzat la sol·licitud davant l'organisme del Ministeri d'Economia, que haurà de resoldre la petició en les pròximes setmanes. "El Govern municipal és sensible amb la realitat econòmica de les famílies i ajusta la política fiscal per a rebaixar la pressió fiscal municipal, al mateix temps que es garanteix la capacitat de l'Ajuntament per a finançar els projectes i serveis relacionats amb el benestar de la ciutadania", exposa.

La primera revisió dels valors cadastrals va rebaixar un 9,1% el preu dels habitatges i immobles sobre el qual es calcula l'IBI. En aquesta segona revisió, la baixada serà del 9,3% sobre els valors de l'any passat. Açò suposarà que el descens acumulat en dos anys serà d'un 15%. Un habitatge de 100.000 € en 2017 es va reduir fins als 91.000 € en 2018 i amb el nou coeficient per a 2019, tindrà un valor cadastral de 84.630 €.

De forma paral·lela a l'aplicació d'aqueixos nous valors cadastrals, l'Ajuntament va decidir rebaixar també el coeficient municipal que determina l'import final de l'IBI. L'anterior govern del PP ho va establir en un 0,7875%. En 2017 es va baixar al 0,7475% i en 2018, al 0,69%. Amb aquestes modificacions, el 66% dels immobles de Castelló paguen menys IBI enguany.

La comissió encarregada de revisar les ordenances fiscals analitzarà abans d'octubre si es procedeix a un nou ajust del coeficient, sempre que no afecte a la suficiència financera municipal. La reducció de valors cadastrals no solament afecta a l'IBI, també a impostos de caràcter nacional com l'IRPF, plusvàlues, transmissions patrimonials i successions.

Amb aquesta mesura, es compensarà l'efecte de la ponència de valors cadastrals aprovada en 2012, en ple esclat de la bambolla immobiliària, que va establir uns preus fiscals per a l'habitatge per sobre dels quals ara tenen els immobles. Fins que no van passar cinc anys des de l'aprovació de la ponència no es podia sol·licitar la modificació dels valors cadastrals.Segueix-nos: