Està en: INICI > Notícies

Castell concedeix a la Universitat Jaume I la Medalla d'Or de la Ciutat per la seua contribuci a la cultura i a la innovaci

Dilluns, 10 de Setembre de 2018

L'alcaldessa, Amparo Marco, destaca el paper de la UJI com el principal centre de referència acadèmica, econòmica i social.


L'Ajuntament de Castelló ha concedit a la Universitat Jaume I la Medalla d'Or de la Ciutat en la jornada principal dels actes de celebració de l'aniversari de la ciutat, quan es compleix el 767 aniversari de l'autorització del trasllat des des Castell Vell a la Plana. En un acte institucional celebrat en el Saló de Plens, la Corporació municipal ha reconegut "el compromís de la UJI amb la formació acadèmica, la recerca, la cultura i la innovació en el desenvolupament de Castelló".

L'acte de lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat ha estat presidit per l'alcaldessa, Amparo Marco, la vicealcaldesa, Ali Brancal, i la regidora de Cultura, Verònica Ruiz. També han estat presents regidores i regidors de l'equip de govern i de la Corporació municipal, així com la rectora de la UJI, Eva Alcón, l’equip rectoral i anteriors dirigents universitaris.

La Universitat Jaume I va obrir les seues portes fa 27 anys i des de llavors "hi ha un abans i un després a Castelló", ha destacat Marco. L'alcaldessa ha lloat la influència de la Universitat en el desenvolupament integral de la ciutat i ha destacat el paper de la UJI com a forjadora de progrés. "La UJI és sinònim de talent i futur", ha expressat. "La concessió d'aquesta medalla és una demostració del deute permanent que la ciutat té amb la UJI. L'Ajuntament ha sigut sempre al costat de la Universitat, perquè sempre ha sigut conscient que recolzar a la UJI era recolzar el futur de la ciutat", ha afegit.

Marco ha destacat l'afany de la Universitat per ser un referent educatiu nacional i internacional i ha remarcat el vincle amb l'Ajuntament, que en els últims anys s'ha reforçat amb la gestió compartida del Menador, un edifici cultural de l'avantguarda artística de Castelló, i l'engegada de la Càtedra Ciutat de Castelló, que té entre els seus objectius fomentar el talent, la formació, la recerca, la difusió del coneixement, la cultura i la innovació en la ciutat.

La regidora de Cultura, Verónica Ruiz, per la seua banda, ha expresat que "la Jaume I és una universitat jove però plenament consolidada que, des de la seua creació, ha mantingut un compromís territorial i un compromís social que l’han convertit en un dels principals motors de transformació i de progrés d’aquestes terres". Ruiz també ha donat l’enhorabona "a tots i cadascun dels equips que heu fet que l’UJI siga tan gran, tan necessària i sinònim de futur" i agrair al professorat que "ens demostren amb la seua vocació docent que l’educació és el camí, no l’objectiu i que l’educació i la cultura són el passaport cap al futur".

La rectora de la UJI, Eva Alcón, ha mostrat el seu agraïment a l'Ajuntament de Castelló, en nom de tota la comunitat universitària, per la decisió de lliurar la seua màxima distinció a la Universitat Jaume I. Alcón ha explicat que "són moltes les persones que han fet possible aquesta distinció: els rectors anteriors i els seus equips, també tots els alcaldes i, com no, l'alcaldessa, que juntament amb les diferents corporacions municipals, han fet de la UJI i la ciutat de Castelló un projecte comú". "Avui som una universitat avalada pel rànquing de Sanghai com una de les 600 millors universitats de tot el món, estem en el primer quartil de les millors universitats espanyoles, competint de tu a tu amb institucions centenàries i amb un volum d'estudiants i de recursos molt superior", ha expressat.

Alcón també ha explicat que l'objectiu de la UJI és "continuar treballant de la mà de l'Ajuntament per a fer de Castelló una ciutat del coneixement, reivindicant la consolidació dels estudis en l'àmbit de la Salut i estudiant la creació de nous títols que donen resposta a les necessitats de la societat; una ciutat de la innovació, perquè els projectes i les empreses que estan sorgint en el nostre parc científic siguen generadores de coneixement i puguen transferir aquest coneixement a la societat". "Avui és un dia històric per a Castelló i per a la UJI".

Després de l'acte solemne, la Corporació municipal i assistents han acudit a la mascletà commemorativa de l'aniversari de la ciutat, així com a l'homenatge dels Cavallers Templers, davant l'estàtua de Jaume I.


767 Aniversari de la Vila de Castelló.


La història de la fundació de Castelló es remunta al 8 de setembre de 1251, quan el Rei Jaume I va atorgar al seu lloctinent, Ximén Pérez d’Arenòs, la llicència que permetia el trasllat de la la Vila de Castelló des des Castell Vell fins al seu emplaçament actual. Marco ha subratllat que en 767 anys d'història "la ciutat ha sigut fidel als seus orígens i mai ha perdut de vista el seu passat per a construir el seu futur".

Durant el dia d'avui la ciutadania podrà gaudir en el parc Ribalta d'una recreació històrica i una representació de justes medievals en honor a Jaume I en la plaça de bous. En el Teatre Principal se celebrarà un homenatge al centenari de Matilde Salvador i a la nit s'ha programat l'actuació d'una orquestra en la Plaça Major, entre altres activitats.

La jornada de matí s'ha previst la realització d'activitats en l'aeròdrom amb baptismes d'aire, exhibicions de paracaigudisme i exposicions de material aeronàutic. Els visitants podran tornar a gaudir de la rèplica de la caravel·la Santa María en PortCastelló, així com un altre espectacle de justes medievals i continuaran les activitats de recreació històrica.Segueix-nos: