Està en: INICI > Notícies

Castell activa per primera vegada el Pla Territorial d'Emergncies i suspn les classes i tanca installacions esportives per l'alerta de pluges intenses

Dijous, 18 de Octubre de 2018

 


L'alcaldessa, Amparo Marco, presideix el comitè per a coordinar el dispositiu amb més de 140 efectius de Policia Local i Bombers i els equips de l'àrea d'Infraestructures i Serveis Socials.

L'Ajuntament reforça serveis socials d'atenció a persones majors i depenents i amplia les places de l'alberg.

Castelló ha activat per primera vegada el Pla Territorial d'Emergències (Platemcas) davant l'alerta pel risc de pluges intenses i ha reunit al Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal), el comitè de coordinació política i tècnica davant situacions d'emergència que ha presidit l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. Aquesta reunió ha permès analitzar les mesures preventives adoptades des de l'àrea de Seguretat i Emergències de l'Ajuntament de Castelló així com des dels departaments d'Infraestructures i Benestar Social i ha definit el dispositiu a desplegar per a atendre les possibles incidències.
Després d'aquesta reunió, l'alcaldessa ha signat el decret de suspensió de les classes des de les 14.00 hores d'avui dijous i durant tota la jornada del divendres i s'han tancat totes les instal•lacions esportives municipals avui i demà. A més, s’ha ajornat la desfilda de Gent Gran prevista hui al Casino Antic i s'han cancel·lat esdeveniments previstos per al dissabte com la Volta a peu per les ermites i actes en els quals col·laborava l'Ajuntament com el concert d'Estrella Morente en PortCastelló i la jornada familiar de la Colla en Ruta d’À punt del parc Ribalta.


DECRETO OFICIAL DE SUSPENSIÓN DE CLASES EN EDUCADIÓN INFANTIL, PRIMARIA Y SECUNDARIA

[Veure Decret]

Marco ha explicat que més de 140 efectius de Policia Local i Bombers vetlaran per garantir la seguretat de la ciutadania, una xifra que està previst poder ampliar en cas que la situació ho requerisca. A més de l'àrea de Seguretat i Emergències, també estan mobilitzats efectius de l'àrea de Serveis Públics i Infraestructures, incloses les Brigades Municipals, així com de Benestar Social.
La reunió del Cecopal ha comptat també amb la participació del regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo; de la portaveu del Govern, Verònica Ruiz, i del regidor de Benestar Social, José Luis López a més de comandaments i efectius de Policia Local, Bombers Municipals, Protecció Civil i de tècnics de l'àrea de Serveis Públics i Infraestructures.

La primera edil ha fet una crida a la calma a la població i ha destacat que "tot el dispositiu d'emergències de l'Ajuntament de Castelló està mobilitzat per a garantir la capacitat de reacció enfront d'una situació d'emergència com la qual pot produir-se per pluges". L'Ajuntament de Castelló també ha previst que, en cas de necessitat, s'habiliten espais municipals per si hi haguera gent desplaçada per inundacions.
A més, Marco ha convidat a la ciutadania que "s'informen a través dels canals oficials, tant de l'Ajuntament com de la Generalitat Valenciana, per a seguir l'evolució en temps real dels avisos d'emergència" i ha demanat "que seguisquen les recomanacions que es traslladen per a minimitzar les incidències que puguen ocasionar-se durant aquest episodi de pluges".

El Cecopal ha acordat intensificar la informació a la població, especialment als qui resideixen en zones de risc d'inundació com són la Marjaleria o el barri de Sant Agustí i Sant Marc. Per la seua banda, el departament de Benestar Social, tal com ha explicat el regidor José Luis López, ja va reforçar ahir dimecres l'atenció a usuaris del servei d'ajuda a domicili, Menjar a Casa, Major a Casa i el de teleassistència per a recomanar que avui i demà divendres en cas d'emergència, es comuniquen amb teleassistència mitjançant pulsació del penjoll o cridant al 112 o 092. A més, l'equip de Serveis Socials està informat que el 112 podria contactar amb ells directament en cas de necessitat per a atendre a algun ciutadà siga o no usuari del Servei de Teleassistència.

També s'ha organitzat un dispositiu especial en l'alberg municipal amb l'objectiu d'atendre a persones sense llar com a mesura preventiva davant l'amenaça de fort temporal. D'aquesta manera, s'ha activat un protocol d'actuació especial que comprèn jornades de portes obertes en l'alberg, ampliació de places disponibles per a donar acolliment a la població més vulnerable, de 39 a 74 en total, i coordinació d'un equip en el qual col·labora Ajuntament, Policia Local, Creu Roja, Càrites i Centre Social Marillac.

Davant la preemergència decretada per la previsió de fortes pluges l'Ajuntament de Castelló ja va activar el dimecres tres procediments per a preparar la resposta. Des de l'àrea de Serveis Públics i Infraestructures, es va realitzar una revisió especial de tots i cadascun dels equips essencials davant episodis d'emergència per fortes pluges com a estacions de bombament, grups electrògens, equips d'acovardisca així com sèquies, comportes, etcètera.

Des de l'Àrea Policia Local i Mobilitat, a través de brigades municipals s'han disposat els elements de senyalització i abalisament que puguen ser necessaris per a indicar punts conflictius en camins, vials o passos subterranis de la ciutat, que fins i tot hagen de tallar-se al tràfic.

D'aquesta manera s'agilita el dispositiu per a regular la circulació, fins i tot el tall del tràfic si fóra necessari, en aquells punts que habitualment són conflictius en períodes de fortes pluges.
Quant a l'àrea de Bombers Municipals, han revisat l'estat dels equips propis d'acovardisca, tot tipus de bombes i han comprovat els nivells d'oli i combustible per a garantir una resposta òptima en cas que siga necessari. També s'ha comprovat l'equipament específic dels bombers per a intervenció al mig aquàtic.Segueix-nos: