Està en: INICI > Notícies

La Policia Local de Castell gestiona la protecci de 117 dones amenaades per violncia de gnere

Diumenge, 2 de Desembre de 2018El regidor Antonio Lorenzo destaca la labor de la unitat especialitzada Viogen per a "combatre el terrorisme masclista"

La Unitat de Protecció a les Víctimes de Violència de Gènere (Viogen) de la Policia Local de Castelló gestiona la protecció de 117 dones –dades tancades a 15 de novembre- amb una ordre de protecció establida pels jutjats especialitzats en violència de gènere, una tasca en la qual els agents policials col·laboren amb altres forces de seguretat des que al novembre de 2011 se subscriguera el protocol de col·laboració i coordinació entre la Comissaria Provincial del Cos Nacional de Policia i l'Ajuntament de Castelló per a la protecció de víctimes de violència de gènere. 

Aquests són les dades que el comissari principal de la Policia Local, José Ramón Nieto, al costat de l'oficial responsable de Viogen han traslladat a la vicealcaldesa i regidora d'Igualtat, Ali Brancal, i al regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo, qui ha destacat el treball de la unitat policial especialitzada Viogen i de la resta de la Policia Local "en la lluita contra el terrorisme masclista", unes i ha subratllat la seua contribució a la "protecció, ajuda i assessorament a les víctimes de violència de gènere en tots els àmbits, ja siguen judicials, socials o familiars". 

Per la seua banda, la vicealcaldesa i regidora d'Igualtat, Ali Brancal, ha manifestat que "la lluita contra la violència de gènere passa per fer-li front des de molts àmbits i la unitat de la Policia Local Viogen és una part molt important de la gran quantitat de recursos que l'Ajuntament de Castelló posa a la disposició de les dones que pateixen la violència masclista".

La unitat de Viogen de la Policia Local de Castelló, en la seua funció per la protecció de les víctimes de violència de gènere, ha incrementat les tasques preventives de vigilància, que han passat d'1.040 en 2017 a 1.457 enguany; les comprovacions i recerques, que s'han situat en 81 enfront de les 68 de l'any anterior, i els contactes amb l'agressor, que han ascendit a 211 enfront dels 194 del passat exercici. Açò es tradueix que, en termes globals, que les actuacions de protecció s'han incrementat un 34%, en passar de 1.302 en 2017 a les 1.749 d'enguany. 

Lorenzo ha agraït "l'esforç per part de la Policia Local, i la coordinació amb altres cossos de seguretat, perquè els violents, el masclisme que colpeja de manera atroç a la societat, tinguen cada vegada menys espais on actuar".

Viogen també realitza altres gestions de suport a les víctimes, com són les trucades, les entrevistes, els acompanyaments a jutjats i la recollida d'estris. Segons les dades estadístiques elaborades per Viogen, les trucades telefòniques a les víctimes assignades a la Policia Local per a interessar-se per la seua situació, facilitar-los assessorament o resoldre dubtes han augmentat de les 1.465 de 2017 a les 1.918 d'enguany; les entrevistes personals dels agents amb les dones víctimes de violència de gènere han passat de 243 a 294; els acompanyaments a jutjats per a generar major confiança i seguretat a l'hora de comparèixer també han crescut, de 133 a 155 i, finalment, les recollides d'estris en l'habitatge familiar amb acompanyament policial –a la víctima o l'agressor segons haja ordenat el jutjat- han passat de 18 a 50. 

L'edil Antonio Lorenzo ha atribuït aquest increment de actuacions en bona mesura a la reestructuració del servei escomesa al juny d'aquest mateix any "amb l'objectiu d'optimitzar els recursos disponibles i millorar la protecció de les víctimes que s'assignen a la Policia Local". La reestructuració ha inclòs el trasllat dels dos agents de referència per a les víctimes al Palau de Justícia per a millorar l'accessibilitat a la víctima, generar més confiança, millorar la prevenció i augmentar la coordinació amb l'Administració de Justícia. Així, s'ha passat d'un total de 1.139 vigilàncies durant tot l'any 2017 per totes les unitats de la Policia Local, a les 875 vigilàncies realitzades per la Unitat específica en els cinc mesos transcorreguts des de la reestructuració. 

Quant al capítol de detencions respecte als agressors, la Policia Local de Castelló ha procedit a l'arrest de 72 homes per delictes de violència de gènere durant enguany 2018 –fins a 15 de novembre, data de tancament de l'estadística-. D'altra banda, les diferents patrulles del Grup d'Intervenció de Proximitat, la Unitat de Comeses Especials i la Unitat de Viogen han procedit a la detenció de 14 homes per incomplir les ordres d'allunyament respecte a víctimes de violència de gènere.

Finalment, Brancal ha insistit en la necessitat de la "formació específica per a totes les persones que intervenen en els casos de violència de gènere i en la imprescindible coordinació entre tots els agents intervinents. És per açò que ja estem en el camí d'elaborar un protocol de coordinació institucional, perquè som molts els organismes públics que entrem en joc a l'hora de combatre el terrorisme masclista".
 
Castelló, 2 de desembre de 2018Segueix-nos: