Està en: INICI > Notícies

Castell defensa la cooperaci amb Europa com a via per a afrontar els nous desafiaments socioeconmics

Divendres, 8 de Maig de 2020

El 9 de Maig, Dia d'Europa, ret homenatge a la solidaritat ciutadana que contribueix a superar la crisi del coronavirus

L'alcaldessa destaca que la simbiosi entre la poltica local i la comunitria ajuda a la transformaci urbana i social de Castell

udio d'Amparo Marco


Castell s'uneix aquest dissabte, 9 de maig, a la celebraci del Dia d'Europa. Una jornada que es trasllada al pla virtual pel coronavirus, amb nombroses activitats online per a retre homenatge a la ciutadania europea. La mateixa que, des d'un esperit de solidaritat, contribueix al fet que els pasos de la Uni superen l'impacte socioeconmic d'aquesta crisi sanitria.

Per a la capital de la Plana, receptora de la major inversi de fons europeus de la seua histria, el 9 de maig pretn convertir-se a ms en una oportunitat per a mostrar la senda de transformaci en la qual avana ferma la ciutat grcies a aquesta simbiosi amb Europa. Ens hem marcat Europa com a model, per Europa est posant tamb la seua mirada a Castell. Hem establit una relaci d'aprenentatge mutu, una cooperaci que no sols est donant resultats sin que es revela ms necessria que mai per a superar contextos tan complexos com lactual, indica l'alcaldessa, Amparo Marco.

Claudia (25 anys) exemplifica la connexi Castell-Europa. Graduada en Traducci i Interpretaci, aquesta castellonenca s titular de la Beca d'Especialitzaci Professional en Projectes Europeus convocada per l'Ajuntament a travs de l'Oficina de Planificaci i Projecci Econmica. Durant la carrera vaig fer una assignatura de Traducci Jurdica i em va cridar l'atenci el mn de les institucions europees. Aix em va animar a presentar-me a la beca. Tot s nou per a mi, per estic aprenent molt. Penses que les decisions en la poltica comunitria sn entre ells i per a ells, i no, es tradueixen en projectes que es poden palpar a Castell. La meua visi sobre Europa s ara diferent. Em crida molt l'atenci la representaci de la Comunitat Valenciana a Brusselles, i que lAjuntament tinga un departament especfic per a tendir nous ponts amb Europa, sost Claudia. En aquests mesos de treball he descobert que hi ha moltes vies de finanament i de collaboraci per a poder desenvolupar projectes molt interessants, afig.

L'Estratgia de Desenvolupament Urb Sostenible EDUSI-Transforma Castell, amb una inversi de 20,2 milions d'euros cofinanada per l'Ajuntament i els fons Europeus de Desenvolupament Regional FEDER, s una de les cares ms visibles d'aquest feedback europeu-castellonenc. Sobre ella i les seues dotze operacions d'impacte social i ambiental, s'ha vertebrat el disseny d'aquest futur conjunt ms innovador, sostenible i social, que ha ramificat i crescut cap a altres mbits.

Molts dels projectes que estem materialitzant al costat d'Europa han continuat avanant durant l'estat d'alarma, ha afegit Marco. s el cas de la recent aprovaci de l'ampliaci de la xarxa ciclista urbana amb dos trams a Castell Vell i Pascual Asensio cofinanada per FEDER, o de la renovaci de l'enllumenat pblic per a reduir a la meitat la factura de la llum i revertir els efectes del canvi climtic. Aquesta ltima operaci, valorada en 14,8 milions d'euros que finanaran al 50% l'Ajuntament i la Uni Europea, tamb contribuir a la reactivaci econmica de Castell davant la crisi del coronavirus redundant en la generaci d'ocupaci, ha ratificat Marco.

Durant aquestes ltimes setmanes Castell s'ha convertit en la primera ciutat espanyola a unir-se a la Ruta Europea de la Cermica, que suposar un revulsiu per al nostre sector turstic i per al nostre patrimoni, diu l'alcaldessa. Una notcia que s'uneix al recent premi de la Federaci Valenciana de Municipis i Provncies (FVMP) concedit a Castell com a millor gestora de projectes i fons europeus de la Comunitat.

El pioner concurs Europa Transforma Castell per a promoure els valors europeus entre estudiants de Secundria de la capital ha despertat l'inters de les institucions comunitries, que ja han sollicitat una visita de camp a la ciutat per a finals d'enguany per a conixer in situ com aquest tipus d'iniciatives est implicant la ciutadania ms jove en el projecte europeu. Aix ho ha traslladat el Cap d'Unitat de la DG Regio de la Comissi Europea, i mxim responsable dels fons FEDER per a Espanya i Portugal, Vicente Rodrguez Sez, desprs de qualificar a Castell com a exemple en la comunicaci i sensibilitzaci a la ciutadania sobre la importncia dels fons europeus i de la pertinena a la Uni Europea. La visita se suma a la que realitzaran a Brusselles l'ltim trimestre representants del Consell de la Discapacitat de Castell.

La ciutat es troba immersa a ms en l'elaboraci de l'Agenda Urbana Castell 2030, adaptada als Objectius de Desenvolupament Sostenible i clau perqu la capital de la Plana puga optar al nou perode de finanament europeu 2021-2027.

Continuarem posant la nostra mirada a Europa i estrenyent llaos amb les institucions comunitries; tot el que hem posat en marxa des d'ac i al costat d'elles demostra que estem en el bon cam per a continuar creant oportunitats i benestar, i poder afrontar nous desafiaments socials, ambientals i econmics. Hui som ms Europa, i Europa s ms Castell, conclou Marco.Segueix-nos: