Està en: INICI > Notícies

Navarro presenta l'estratgia de transici urbana per a impulsar la rehabilitaci sostenible com a palanca de la recuperaci davant la covid-19

Divendres, 22 de Maig de 2020

Navarro presenta l'estratgia de transici urbana per a impulsar la rehabilitaci sostenible com a palanca de la recuperaci davant la covid-19

El document planteja canvis normatius i bonificacions fiscals per a estimular la regeneraci urbana i ressalta que cada euro pblic invertit mobilitzaria cinc en l'economia de la ciutat

udio de Fernando Navarro


El regidor de Transici Ecolgica de l'Ajuntament de Castell, Fernando Navarro, ha presentat aquest divendres l'estratgia per a la transici urbana, un full de ruta per a impulsar les poltiques pbliques que estimulen la rehabilitaci sostenible a la ciutat. El regidor ha subratllat que es tracta d'una proposta de planificaci de legislatura que integraria a diverses rees de l'equip de govern i ha destacat que la crisi per la covid-19 refora el paper de la rehabilitaci com a palanca de la reactivaci econmica.

El regidor de Transici Ecolgica ha exposat els resultats d'un treball encarregat a la consultora Ecoperspectivas en roda de premsa telemtica i ha explicat que posa de manifest que la transici ecolgica pot ser un revulsiu en aquests moments, destacant que aquesta poltica s crucial en els plans de reconstrucci i reactivaci de la Comissi Europea, Govern central i Generalitat Valenciana. La Comissi Europea va presentar al desembre el Pacte Verd Europeu que estableix la descarbonitzaci total de l'economia en 2050 i fixa ara la rehabilitaci i energies renovables com a prioritries en el pla de reconstrucci de 1,6 bilions. El Pla Nacional del Clima estima un impacte econmic de 22.000 milions fins a 2030, i la Generalitat presentar la setmana que ve la Llei contra el Canvi Climtic on el nou model energtic jugar un paper important, ha indicat.

El treball, que es pot consultar en del portal municipal en la secci de Medi Ambient, cont un diagnstic sobre la situaci de l'habitatge a la ciutat, el nivell de rendes o un estudi en el canvi d'hbits de consum i planteja les mesures administratives i financeres necessries per a activar la rehabilitaci sostenible. Contempla un model de regeneraci que integra fons privats amb pblics, adaptat a les necessitats econmiques de cada llar i promou una reforma integral que inclou millores en eficincia energtica i accessibilitat, generaci d'autoconsum energtic, canvi d'envolvents, eliminaci de teulades de fibrociment, reformes esttiques de faanes i installaci de wifi compartit. Ja s'han desenvolupat experincies d'aquest estil en el programa MAD-RE de Madrid o en Renovem els Barris de Santa Coloma de Gramenet.

Entre altres dades que subratllen la necessitat de la rehabilitaci sostenible, Navarro ha exposat que un 64% d'edificis de Castell van ser construts abans de 1979 i tenen manques d'eficincia energtica i accessibilitat mentre hi ha 7.000 habitatges en situaci de pobresa energtica.

Aquesta estratgia planteja per a activar la regeneraci canvis normatius amb l'aprovaci d'ordenances de rehabilitaci sostenible i d'energia i bonificacions fiscals per als immobles que realitzen actuacions sostenibles (en l'IBI fins al 90% i fins al 95% en el ICIO).

Aix mateix, proposa la posada en marxa d'un fons d'ajudes directes pbliques que podrien procedir d'Europa (fons Edusi), Pla estatal d'Habitatge o del Consell (ARRUs) per a ajudar a les llars vulnerables (un 20% de la ciutat segons l'informe), ms convenis amb entitats de crdit perqu faciliten prstecs a baix inters a propietaris i comunitats de vens.

Indica que aquesta ajuda pblica abastaria un de cada tres euros de la inversi total i subratlla, sobre la base d'estimacions de l'Institut Valenci de l'Edificaci, que una rehabilitaci de 100 edificis tindria un cost de 14,5 milions, dels 8,2 milions procedirien de les llars, 2,7 dajudes pbliques i 3,1 de prstecs pblics.

El document explica que la rehabilitaci tindria un important impacte en l'economia i ressalta que cada euro pblic invertit generaria ms de 5 en l'economia real. Assevera que la rehabilitaci dels 90.000 edificis de la ciutat tindria un impacte en l'economia de 1.000 milions d'euros.Segueix-nos: