Està en: INICI > Notícies

Castell opta a convertir-se en una de les 50 ciutats europees intelligents amb l'aval de 80 entitats

Diumenge, 24 de Maig de 2020

Castell opta a convertir-se en una de les 50 ciutats europees intelligents amb l'aval de 80 entitats

El suport del teixit social i empresarial aferma una candidatura clau en el posicionament de la ciutat de cara a la nova convocatria de fons europeus

udio d'Amparo Marco


Castell fa un nou salt qualitatiu en la seua ja iniciada revoluci innovadora amb impacte social, mediambiental i tecnolgic i presenta la seua convocatria per a convertir-se en una de les 50 ciutats de la Xarxa Intelligent Cities Challenge (ICC) de la Comissi Europea. Una oportunitat per a posicionar-se ms si cap com a ciutat innovadora, intelligent i sostenible, ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco.

La Xarxa de Ciutats Europees de la Innovaci t com a objectiu esprmer el potencial de les tecnologies emergents i prendre mesures ambicioses per a millorar la qualitat de vida de la poblaci urbana i garantir el creixement, la sostenibilitat i la resilincia. La incorporaci a aquesta xarxa oferiria a Castell l'oportunitat de treballar amb les ciutats ms avanades en el camp de la innovaci aplicada a entorns urbans, aprendre i intercanviar experincies per a continuar millorant, ha afegit Marco. La seua inclusi s a ms un eix clau en el disseny de la futura Agenda Urbana i prepararia a la ciutat en l'obtenci de noves inversions europees per a un futur, ha indicat lalcaldessa.

La candidatura municipal est dirigida per l'Ajuntament en estreta coordinaci amb la Universitat Jaume I i l'Associaci d'Empreses de Tecnologies de la Innovaci, Xarxatec. Compta amb l'aval de 80 entitats representatives de l'ecosistema social i empresarial local, amb les quals desenvoluparem un treball intens, ha dit Marco. En aquest sentit, ha avanat que si s'aprova la candidatura, Castell articular una Taula d'Innovaci en la qual estiguen tots aquests agents de manera que es puguen beneficiar del contacte amb les ciutats que integren la Xarxa.

Amb l'aval dels 80 collectius s'intensifica un suport al qual Castell suma l'experincia i els projectes posats ja en marxa per a avanar en aquesta senda. La carta de presentaci local pivota sobre tres eixos. El primer s el relatiu a la innovaci tecnolgica, que pretn millorar la prestaci dels serveis pblics i potenciar el creixement i la competitivitat mitjanant la implantaci i s de les TICs. En aquest apartat, Castell incorpora el seu Pla Smart City, que marca la ruta per a avanar en la construcci d'un model de ciutat intelligent. A ms s'uneix la seua aposta per la Compra Pblica d'Innovaci per a l'adquisici de solucions i actius que milloren els serveis pblics; la creaci d'un Observatori Socioeconmic d'Ocupaci per a monitorar la realitat i la competitivitat local i fer tasques de prospectiva i anlisi de les tendncies de futur, i la posada en marxa d'una Cooperativa Emprenedora com a banc de proves en el qual poder experimentar una idea de negoci en un entorn controlat.

Diverses de les operacions contemplades en la seua Estratgia de Desenvolupament Urb Sostenible i Integrat (EDUSI), dotada amb 20,2 milions d'euros i cofinanada per Europa, responen tamb a aquest objectiu, com les app per a controlar 800 places d'estacionament reservat o millorar la resposta davant emergncies; o el futur nou portal ciutad.

Sobre EDUSI planegen tamb uns altres dels principals avanos posats en marxa per Castell en el camp de la innovaci social. Ac emergeixen operacions com el futur Centre d'Envelliment Actiu i Saludable, el renovat parc de la Panderola del Grau convertit en un espai de coworking i oci a l'aire lliure-, el nou pont Europa sobre el riu Sec per a connectar la zona oest, la transformaci del Cam La Plana en corredor verd i ciclopeatonal o la millora de la seguretat i accessibilitat de les parades de bus.

La part d'innovaci amb impacte ambiental segueix amb EDUSI (l'ampliaci de la xarxa de carrils bici o la renovaci de la flota municipal amb vehicles de baixes emissions sn alguns exemples) i s'amplia amb el Projecte Europeu de Compra Pblica Innovadora per a abordar el comproms de la ciutat amb la reducci de carboni i buscar solucions d'energia ms sostenibles. Destaca tamb ac la participaci en el projecte europeu Unalab per a traar el model de desenvolupament urb fins a 2050 sobre projectes amb tecnologies i solucions basades en la naturalesa; o l'ambicis pla d'eficincia energtica amb 14,8 milions d'euros d'inversi cofinanada per Europa per a canviar a tecnologia led l'enllumenat pblic i reduir a la meitat la factura de la llum.

Totes aquestes iniciatives armen la candidatura de Castell a la Xarxa ICC amb la qual aspira tindre al seu abast ms eines, crear sinergies que encoratgen una revoluci tecnolgica amb impacte transversal en l'mbit social i mediambiental, i aconseguir un benefici econmic directe en les empreses que conformen l'ecosistema local de la innovaci.Segueix-nos: