Està en: INICI > Notícies

Castell canalitza des de 2018 els primers 36 milions d'euros de segell europeu per a empoderar el seu model urb

Diumenge, 16 de Agost de 2020La ciutat materialitza en projectes d'impacte social i ambiental el 25% de la inversi cofinanada pels fons FEDER


L'alcaldessa destaca que la cooperaci amb Europa s una palanca de canvi per al desenvolupament local innovador i sostenible

Fa dos anys i mig Castell va comenar a plasmar en fets l'estreta collaboraci amb Europa gestada des de 2015 per a atraure fins a la capital de la Plana inversions comunitries amb calat social i innovador i capaos de revolucionar el seu model urb. Inversions fins a la data inexistents en la capital la Plana i que en lactualitat sumen 36,3 milions d'euros disposats a deixar petjada, en un horitz prxim, tant a la ciutat com en el dia a dia dels qui l'habiten.

L'Estratgia de Desenvolupament Sostenible i Integrat EDUSI Transforma Castell va tirar a rodar en 2018, i amb ella la ciutat va obrir un fil directe amb Brusselles que no ha deixat de consolidar-se. EDUSI, amb els seus 20,2 milions d'euros cofinanats per l'Ajuntament i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) suposa la major injecci d'inversi comunitria a Castell. L'Estratgia, amb una dotzena d'operacions previstes, va obrir el cam cap a nous projectes amb segell europeu a punt tamb de plasmar-se en realitats palpables: la remodelaci del Cam la Ratlla (1,3 milions) i la imminent renovaci de l'enllumenat pblic per tecnologia LED (14,8 milions), tots dos cofinanats tamb per FEDER.

Volem un futur on el benestar, les oportunitats, la sostenibilitat i la inclusi social siguen les que marquen el gui de la nostra histria, i aqueix futur estem dissenyant-lo al costat d'Europa. La simbiosi entre la poltica local i la comunitria funciona, est donant els seus fruits i es fa ms necessria que mai, explica l'alcaldessa de Castell, Amparo Marco. Articular tot l'engranatge per a canalitzar aquest muntant inversor cap a la ciutat no ha sigut fcil, recorda. La gesti de fons europeus s complexa a nivell d'Administraci i t moltes peculiaritats que requereixen de lideratge des del pla poltic i d'un equip de professionals especialitzats en aquesta labor, dues qestions que Castell ha sabut cobrir, afirma Marco.

Prova d'aix s que ms del 25% del global d'inversions procedents de la Uni Europea que ha aconseguit atraure Castell es tradueixen ja en operacions en marxa: un total de sis projectes, per import de 9,2 milions d'euros. Totes elles corresponen a EDUSI i han sigut executades en els seus primers dos anys i mig de marxa.

En aquest marge de temps la ciutat disposa ja de 17 plataformes d'autobs ms segures i accessibles (290.000 euros); de 5 nous quilmetres de carril bici (814.000 euros) i d'un nou pont sobre el riu Sec per a unir el Raval Universitari i l'avinguda l'Alcora (1,5 milions). Tamb suma una flota municipal de vehicles de baixes emissions (608.000 euros); un nou corredor verd de 3,8 quilmetres amb via per a ciclistes i vianants en el remodelat Cam La Plana (4,5 milions) i ha posat en marxa l'innovador parc de la Panderola al Grau (1.476.000 euros).

A 31 de desembre de 2019 Castell superava la segona fita FEDER del Ministeri d'Hisenda, que fixava que el 30% del pressupost EDUSI havia d'estar executat al tancament del citat exercici. La capital sobrepassava aquest percentatge amb el 32% i se situava entre les ciutats espanyoles amb millor gesti de fons europeus.

En els ltims dos mesos l'Ajuntament ha aprovat els expedients de contractaci per a ampliar la xarxa ciclista urbana en l'avinguda Castell Vell i Pascual Asensio (600.000 euros) i ha donat llum verda a una de les operacions de major envergadura de l'Estratgia: la rehabilitaci integral de l'actual Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura per a transformar-la en un Centre d'Envelliment Actiu i Saludable. El projecte suposar una inversi de 4,5 milions d'euros i pretn situar a les persones majors en l'eix de les poltiques del benestar, els serveis i l'urbanisme, recorda Marco.

Tamb avancen amb pas ferm les ltimes operacions avalades per FEDER. A meitat del passat mes de juliol la Uni Europea va aprovar el projecte per a remodelar al costat de l'Ajuntament (amb un cofinanament del 50%) el Cam La Ratlla i transformar-lo en un bulevard ms segur amb carrils bici i espai per a vianants. L'operaci suposar una inversi de 1,3 milions d'euros. A ms, a la fi de 2019 Castell sumava una altra injecci directa de fons europeus de 7,4 milions per a un projecte valorat en 14,8 milions que renovar amb tecnologia LED l'enllumenat pblic i que ens permetr aconseguir un estalvi energtic del 50% com a mnim sobre el consum d'energia elctrica actual, explica Marco.

Els fons europeus sn una importantssima palanca de canvi per al desenvolupament local sostenible. A Castell grcies al finanament europeu hem pogut impulsar projectes que no s'hagueren pogut dur a terme d'una altra manera, assevera l'alcaldessa.

A ms daquestes inversions, la bona sintonia de Castell amb Europa es plasma en la recent selecci de la capital com a integrant de la Xarxa de Ciutats Europees de la Innovaci (ICC), clau en el disseny de la futura Agenda Urbana de la qual serem referent en tota Espanya, i que posiciona a Castell per a l'obtenci de noves inversions europees en les prximes convocatries de fons comunitaris, ha indicat Marco. La capital de la Plana ha sigut guardonada tamb per la Comissi Europea com a segona millor ciutat accessible d'Europa en 2019.Segueix-nos: