Està en: INICI > Notícies

El Consorci de Museus, l'Ajuntament de Castell i l'UJI converteixen el Menador en epicentre de la recerca artstica a Castell

Dilluns, 28 de Setembre de 2020Els creadors i creadores que formen part del programa Cultura Resident de la Generalitat han iniciat els seus projectes de recerca a lespai cultural

Els i les artistes que formen part del programa de residncies de creaci Cultura Resident de la Generalitat han iniciat els seus projectes de recerca, producci i mediaci cultural a Castell, Alacant i Valncia. Els primers a fer-ho van ser els residents de Castell el passat 1 de setembre. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana mant un acord de collaboraci amb el Ajuntament de Castell i la Universitat Jaume I de Castell per al desenvolupament de les residncies de recerca al l Menador Espai Cultural de Castell que acull les propostes d'Irene Gras, L'Estrident, Mar Reykjavik i Agustn Serisuelo.

El director del Consorci de Museus, Jos Luis Prez Pont, la regidora de Cultura del Ajuntament de Castell, Vernica Ruiz i la Vicerectora de cultura i relacions institucionals l'UJI, Carmen Lzaro, han visitat les installacions per a conixer de prop els projectes, acompanyats per la diputada de Cultura de la Diputaci de Castell, Ruth Sanz.

Prez Pont ha assenyalat que es compleix la tercera edici d'aquest programa de residncies de creaci de la Generalitat que, en noms tres anys, ha creat una mplia xarxa de collaboracions que fomenten el desenvolupament dels projectes artstics en diferents contextos i en contacte amb la ciutadania, des de l'mbit ms prxim, grcies a la collaboraci amb institucions com el Ajuntament de Castell o la Universitat Jaume I, fins a vinculacions de carcter internacional amb altres programes de residncies a Hlsinki, Xile, Praga, Ginebra i Taipei.

El director del Consorci de Museus ha mostrat la seua satisfacci per comprovar la bona marxa de les residncies que han tirat endavant malgrat les dificultats per la pandmia, comptant amb totes les mesures de seguretat i higiene recomanades i amb un programa d'acompanyament i de trobades que combinen l'activitat presencial amb la virtual.

Per a la regidora de Cultura, Vernica Ruiz, aquest projecte representa una mostra dels assoliments que podem aconseguir grcies a la collaboraci interinstitucional. L'edil ha remarcat que aquestes aliances entre institucions multipliquen els recursos per a fer costat als sectors culturals en aquest moment crucial per al seu futur i permeten oferir ms oportunitats a artistes com els i les que comparteixen ara aquest espai en el Menador, els qui tamb estem segurs que integraran la seva experincia a la ciutat en les obres que neixin d'aquesta residncia.

Irene Gras treballa en el seu projecte 'Dones creadores a Castell', un treball que neix de la necessitat d'investigar i crear un arxiu de dones artistes relacionades amb la provncia de Castell. El projecte de La Estridente 'La gota de leche. Nodrizas y lactancias mercenarias', s una recerca sobre les representacions visuals de les nodrisses, a partir de registres personals i documents privats de dones que van treballar a la Casa de Maternitat i Expsits i La Inclusa de l'Hospital General de Valncia, entre altres.

Per la seva part el projecte de Mar Reykjavik, 'Mira si he corregut terres', que es desenvolupar al llarg de quatre mesos, s una pea escnica que recull un estudi de les tradicions; i Espacio intermedio' d'Agustn Serisuelo, s una recerca sobre la transformaci del paisatge com a element cultural a partir dels terrenys erms i abandonats que es troben en la perifria de la ciutat de Castell.

Cultura Resident

Cultura Resident s el programa de residncies de creaci de la Generalitat que compleix amb aquesta la seva tercera edici sent ms de 30 les i els artistes que han desenvolupat les seves obres en les convocatries de producci, recerca i mediaci cultural en la Comunitat Valenciana. En total sn ms de 60 els i les creadores que s'han beneficiat dels diferents projectes de residncies, sota el paraigua de Cultura Resident.

Cultura Resident s un projecte desenvolupat per la Direcci General de Cultura i Patrimoni i el Consorci de Museus, amb la finalitat d'impulsar la creaci contempornia i enfortir el teixit cultural valenci facilitant temps, espai, acompanyament i recursos econmics per al desenvolupament del seu treball. Els residents comparteixen espai amb els i les creadores seleccionats en el programa CO_NET (Masha Wysocka, Mauro Fontana i Selen Botto) residncies que compten tamb amb el suport del programa Cultura Resident.

Segueix-nos: