Està en: INICI > Notícies

Castell celebra el Dia Internacional dels Museus amb quatre jornades d'activitats culturals

Dimecres, 28 de Octubre de 2020La Regidoria de Cultura collabora amb l'Institut Valenci de Cultura i la Diputaci de Castell en una programaci amb propostes gratutes i per a tots els pblics

A causa de la crisi de la COVID-19, la comunitat musestica internacional va haver dajornar els actes presencials pel Dia dels Museus, que se celebra el 18 de maig de cada any. Les activitats es reprenen ara a la tardor, entre el 13 i el 16 de novembre, per a fer-les coincidir amb el 16 de novembre, dia commemoratiu del 74 aniversari del Consell Internacional de Museus (ICOM).

Per a commemorar aquesta efemride, l'Institut Valenci de Cultura, la Diputaci de Castell shan unit a la Regidoria de Cultura de Castell per a organitzar el DIMCAS (Dia Internacional dels Museus de Castell), en la presentaci del qual ha participat la titular municipal de Cultura, Vernica Ruiz. Les tres institucions posen els seus museus i centres expositius a disposici de la ciutadania per a mostrar la ciutat com una icona de l'art i la cultura.

Seran quatre intenses jornades culturals de museus i d'espais que tenen com a objectiu ser un oasi d'art i mostrar la conscincia social i cultural que la ciutat t durant tot l'any. Sota el lema M, el Dia Internacional dels Museus d'enguany pretn empoderar la diversitat i la inclusi en les institucions culturals, s a dir, convertir-se en un punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus, aix com per a promoure eines que identifiquen i superen els prejudicis sobre all que els museus mostren i les histries que conten.

Els actes organitzats es divideixen entre sis espais de Castell: MBAC (Museu de Belles Arts de Castell), EACC (Espai d'Art Contemporani de Castell), MUCC (Museu de la Ciutat de Castell), MACVAC (Museu de Vilafams), Sala Sant Miquel de la Fundaci Caixa Castell i DIPCAS: Espai Cultural Obert Les Aules.

En aquests centres s'han organitzat activitats per a tots els pblics, des d'exposicions, espais de debat i reflexi o visites guiades, familiars i teatralitzades fins a tallers infantils o workshops, que versen sobre art, dansa, teatre, poesia o msica i que guarden l'element com de posar l'mfasi en la diversitat. Algunes d'aquestes exposicions incideixen en collectius que l'art ha tractat de forma marginal. Molts dels esdeveniments requereixen cita prvia i inscriure's en l'activitat per a controlar l'aforament.

Tota la programaci del DIMCAS est disponible en el web www.dimcas.com.

Dia Internacional dels Museus

Des de 1977 ICOM organitza cada any el Dia Internacional dels Museus, un moment excepcional per a la comunitat musestica internacional. L'objectiu del Dia Internacional dels Museus (DIM) s conscienciar sobre el fet que els museus sn un important mitj per a l'intercanvi cultural i l'enriquiment de les cultures, aix com per al desenvolupament de la comprensi mtua, de la collaboraci i de la pau entre els pobles.

Organitzats cada 18 de maig o al voltant d'eixa data des de fa ms de 40 anys, els esdeveniments i activitats planejats per a celebrar el DIM poden durar un dia, un cap de setmana o incls tota una setmana. Cada vegada sn ms els museus de tot el mn que participen en aquesta celebraci mundial: l'any passat van ser 37.000 museus els que van prendre part en l'esdeveniment en 158 pasos i territoris.

L'objectiu del Dia Internacional dels Museus no s un altre que posar aquests en valor, ja que sn centre d'intercanvi cultural i d'enriquiment de les persones, aix com el desenvolupament de la comprensi mtua, la collaboraci i la pau entre els pobles. Aquest dia s'engloba dins de les activitats que realitza ICOM.

ICOM

ICOM s l'organitzaci internacional de museus i professionals dels museus que t com a finalitat investigar, perpetuar, perennitzar i transmetre a la societat el patrimoni cultural i natural mundial, present i futur, tangible i intangible. Est formada per 44.686 membres, 138 pasos, 118 comits nacionals i 32 comits internacionals.

Es tracta d'una associaci de membres i una organitzaci no governamental que estableix estndards professionals i tics per a les activitats dels museus. Com a frum d'experts, fa recomanacions sobre qestions relacionades amb el patrimoni cultural, promou la creaci de capacitats i avana en el coneixement. ICOM s la veu dels professionals dels museus en l'escenari internacional i augmenta la conscincia cultural pblica a travs de xarxes mundials i programes de cooperaci.Segueix-nos: