Està en: INICI > Notícies

Marco defensa la candidatura de Castell a Ciutat Europea Innovadora Emergent 2021

Dilluns, 11 de Octubre de 2021Castelló competeix amb altres set ciutats per a ser reconeguda per la Comissió Europea per les seues polítiques innovadores en benefici de la ciutadania
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat aquest dilluns en la defensa de la candidatura a Ciutat Europea Innovadora Emergent 2021, un reconeixement que atorga la Comissió Europea a ciutats que destaquen per les seues pràctiques urbanes innovadores en benefici de la ciutadania i la millora de la seua qualitat de vida. Castelló competeix en la categoria dirigida a ciutats d'entre 50.000 i 249.999 habitants i va ser triada semifinalista junt a les ciutats de Braga (Portugal), Cascais (Portugal), Haarlem (Holanda), Leeuwigsburg (Holanda), Ludwigsburg (Alemanya), Trondheim (Noruega) i Vantaa (Finlàndia).
Marco ha destacat davant els membres del jurat el treball que des de l'Ajuntament de Castelló es realitza en els últims anys per a identificar i planificar projectes innovadors que generen noves oportunitats i milloren la qualitat de vida de la ciutadania. "Una clara aposta per la qual la ciutat ja ha sigut reconeguda anteriorment amb distincions com el Premi a la Ciutat de la Ciència i la Innovació, el premi Innovagloc 2020 concedit per la FEMP al govern local, així com per l'elecció de Castelló per part de la Comissió Europea per a integrar-se, al costat d'altres 13 ciutats espanyoles, en la Xarxa de Ciutats Intel·ligents, entre altres fites", ha indicat. A més, Castelló està representada en el consell rector de la Xarxa Innpulso, la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació.
"Ara, Castelló és una de les ciutats europees, i l'única espanyola, que opta a ser Ciutat Europea Innovadora Emergent, tot un recolzament a la trajectòria i a l'aposta d'aquest govern municipal per situar la innovació en l'eix central de les polítiques dirigides a millorar la qualitat de vida de la ciutadania", ha manifestat Marco.

La candidatura de Castelló parteix del claim ‘Castelló 2050, an innovative city for all people to live in’ i es desenvolupa en tres eixos que són els que guien la visió transformadora de la ciutat: Innovació Social, Innovació Sostenible i Innovació Tecnològica.
En l'eix d'Innovació Social, destaquen les polítiques i accions dirigides a transformar Castelló en una ciutat inclusiva i amigable, creant espais i condicions òptimes per a una alta qualitat de vida. Així, per exemple, destaca l'impuls dels projectes innovadors per al futur Centre d'Envelliment Actiu i Saludable i l'elecció de Castelló com a segona Ciutat Europea Accessible en 2019.
En Innovació Sostenible destaquen els projectes per a fer de Castelló una ciutat més verda i compromesa amb el medi ambient promovent l'eficiència dels recursos i la transició cap a una economia baixa en carboni. En aquest eix s'emmarquen projectes com la renovació del mapa lumínic de la ciutat amb tecnologia LED i el projecte per a la implantació d’una Zona de Baixes Emissions en el centre. També totes les accions encaminades a reduir les emissions com l'ampliació de carrils bici, promoció de vehicles alternatius, etc. Finalment, en l'eix d'Innovació Tecnològica s'han apuntat els avanços per a fer de Castelló una ciutat intel·ligent que utilitza la tecnologia per a millorar els serveis públics i la vida de la ciutadania.
En la seua intervenció, l'alcaldessa ha destacat també la incorporació de l'ecosistema d'innovació local en el disseny i implementació de l'Agenda Urbana local, un ecosistema pioner que aposta per la generació de sinergies entre els principals agents tractors públics i privats de la innovació social i tecnològica de la ciutat.
Així mateix, Marco també ha posat en valor la Compra Pública d'Innovació (CPI) com a principal instrument de foment de la innovació a nivell municipal i com a "element tractor" per a desenvolupar noves iniciatives. "Es tracta d'un instrument amb gran potencial per a accelerar el creixement innovador local entorn a la cerca de solucions a reptes i necessitats locals", ha apuntat.
Finalment, en la defensa de la candidatura l'alcaldessa ha destacat la incorporació de reptes en matèria d'innovació en el disseny i implementació de l'Agenda Urbana local.
Està previst que el jurat d'aquest certamen europeu done a conéixer a la fi de mes les tres ciutats finalistesSegueix-nos: