Està en: INICI > Notícies

La Generalitat i l'Ajuntament impulsen quatre projectes estratgics per a Castell

Dimarts, 23 de Novembre de 2021Castelló comptarà amb un gran espai de la música i les arts escèniques que integrarà els conservatoris i espais per a col·lectius vinculats amb la música tradicional i popular


L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha mantingut hui una reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la qual han impulsat quatre projectes estratègics per a la ciutat. Així, després de la trobada, que ha tingut lloc a la Casa dels Caragols, s'ha anunciat la construcció d'un espai de la música i les arts escèniques de referència, que integrarà els conservatoris superior i professional de música i el superior de dansa; i espais per a col·lectius vinculats amb la música tradicional i cultural. A més, s'ha abordat l'aprovació definitiva del Pla General Estructural el pròxim 17 de desembre, la reforma del Caminàs i l'impuls definitiu a la ronda de circumval·lació.

Respecte a l'espai de la música, l'alcaldessa ha ressaltat que és una reivindicació de la ciutat i una prioritat per al govern municipal i ha incidit en què s'ha volgut anar més enllà i millorar el projecte inicial. "Som conscients de la importància de construir un nou Conservatori de Música i Dansa a Castelló, i hem anat un pas més enllà. Per això hem plantejat l'ampliació del projecte, per a convertir-lo en una infraestructura educativa i cultural de referència", ha explicat Marco. L'objectiu és promoure una instal·lació que aglutine l'activitat musical formativa i reglada de la ciutat, incorporant també altres vessants de la música tradicional i popular com la Banda Municipal de Música, que tenen especial significat i arrelament a Castelló. "Atenem així una reivindicació històrica d'aquesta ciutat. Altres governs van poder fer-ho i no ho van fer malgrat comprometre's a això, i ara nosaltres ho farem realitat", ha destacat Marco.

Aquesta infraestructura "emblemàtica i de referència" estarà situada en el PAI Taxida, davant de la Ciutat de la Justícia de Castelló, i està previst que en les pròximes setmanes se celebre una reunió entre l'Ajuntament, Presidència de la Generalitat i les dues conselleries implicades, Educació i Innovació i Universitats, per a definir el projecte i signar el protocol de col·laboració. El projecte serà finançat per la Generalitat a través del pla Edificant i el consistori executarà l'obra. Després de la construcció, l'edifici se cedirà i el solar continuarà sent municipal.

Quant al Pla General, el president ha confirmat hui que està previst que la Comissió Territorial d'Urbanisme aprove el Pla General Estructural el pròxim 17 de desembre. "Un pas importantíssim per a Castelló, que obri un ventall de possibilitats per a la ciutat, i que ens permet afrontar el 2022 amb més garanties per a la reactivació i la recuperació socioeconòmica després de la crisi sanitària de la covid-19", ha assegurat l'alcaldessa.

Un altre dels projectes estratègics per a la ciutat és la reforma del camí Caminàs, que finançarà finalment la Generalitat amb 4,5 milions d'euros. "És molt important posar en valor aquest emblemàtic camí a través d'un projecte de remodelació integral del Caminàs entre Sant Jaume de Fadrell i la Basílica del Lledó per a transformar-lo en un corredor verd que connecte el patrimoni cultural de les seues ermites, afavorisca la mobilitat sostenible i promoga la recuperació de camins històric", ha apuntat Marco.

La finalització de la ronda de circumval·lació és un altre dels projectes que s'han abordat en la reunió entre l'alcaldessa i el president de la Generalitat. Respecte al mateix, i després que l'Ajuntament aprovara la setmana passada la licitació de la redacció del projecte per al tram que falta en la ronda Oest per valor de 837.000 euros més IVA, es confia que abans que finalitze 2022 es puga licitar el projecte d'execució, valorat en al voltant de 40 milions d'euros, que finançarà l'administració autonòmica.


Marco ha agraït a Puig la sensibilitat demostrada pel govern autonòmic per a abordar assumptes de ciutat que competeixen a totes dues administracions. Per part seua, el president, Ximo Puig, ha posat en valor la dinàmica de col·laboració i cooperació entre la Generalitat i l'Ajuntament de Castelló i ha ressaltat que durant la reunió s'han abordat "projectes que ja s'estan realitzant i altres nous que està previst que siguen prompte una realitat". En aquest sentit ha assenyalat que l'espai de la música "serà una referència per al Castelló del futur" i ha qualificat la remodelació del camí Caminàs com "un projecte simbòlic al qual era urgent donar eixida".

Així mateix Puig ha anunciat que la Generalitat es farà càrrec de la construcció de la ronda Oest "amb un pressupost que oscil·larà els 40 milions d'euros" i que al desembre s'aprovarà el Pla General Estructural de la ciutat, una eina "fonamental per a afrontar un futur de creixement, desenvolupament i sostenibilitat".Segueix-nos: