Està en: INICI > Notícies

L´Ajuntament i conselleria actuen amb mètodes naturals contra la plaga del Jacinto d´Aigua en la Marjaleria

Dimecres, 6 de Agost de 2008

El regidor de sostenibilitat, Gonzalo Romero, ha informat de l´inici d´una nova campanya per a eradicar el jacint d´aigua, una espècie vegetal invasora que es troba, de moment de manera puntual en algunes zones de la Marjalería i que de no retirar-se podria generar importants danys en l´ecosistema de la marjal i perjuís per als ciutadans i residents en esta zona. 

Esta campanya es realitza conjuntament entre els servicis de manteniment de l´Ajuntament de Castelló i el Servici de Biodiversitat de la conselleria de territori

Gonzalo Romero, hi ha assenyalat que "l´Ajuntament està en tot moment en col·laboració amb la conselleria per a actuar de manera urgent quan apareix una plaga d´este estil que puga suposar un problema per als ciutadans i l´entorn natural del nostre terme municipal. Esta actuació que ara es realitza consistirà en la retirada manual de les séquies del Jacint d´Aigua, una espècie originària de la conca amazònica que és la causa de greus problemes ecològics i de salut humana". 

Romero ha puntualitzat que " el dany en la salut pot sorgir perquè les formacions d´esta espècie són el medi idoni per a la proliferació de mosquits, a més que és una espècie invasora que pot arribar a generar pèrdues econòmiques". 

El potencial per a la reproducció d´esta espècie és formidable, ja que pot duplicar la seua població en cinc dies baix condicions ambientals propícies, o colonitzar una massa d´aigua a partir d´un únic exemplar. L´elevada densitat de les seues formacions reduïx dràsticament la il·luminació de la massa d´aigua, la qual cosa, unit a la descomposició dels seus restes vegetals provoca anoxia en el medi, amb conseqüències fatals per a les biocenosis aquàtiques i la qualitat de l´aigua com a recurs. 

Gonzalo Romero ha destacat que "en esta actuació es van a seguir escrupolosament sistemes naturals d´eradicació que no perjudiquen el medi ambient, perquè la retirada es produirà de manera manual i sense utilitzar cap tipus d´herbicida que pot ser contraproduent amb l´entorn" 

El Jacint d´Aigua es va detectar per primera vegada a Espanya en la província d´Alacant, en el rabeig d´un rierol de la localitat de Bolulla, l´any 1988. En 1992 es localitza en la marjalería i séquies que rodegen la ciutat de Castelló, lloc on seguix present en forma de poblacions puntuals a pesar que alguns agricultors han intentat acabar amb ella per mitjà d´herbicides.
Després d´haver-se realitzat en els últims anys un estudi de la seua evolució a Castelló, els nuclis detectats presenten una elevada dispersió i es troben integrats per individus de dimensió reduïda, amb pecíols ovoidis i dimensions d´entre 10 i 25 cm. 

Per això ara s´ha decidit realitzar una actuació que vinga a sufocar el possible increment de la població d´esta planta aquàtica considerada entre les més agressives i perilloses del planeta.
El jacint d´aigua exclou per competència directa per l´espai a les comunitats biològiques autòctones, la qual cosa resulta en una important pèrdua de biodiversitat. A més, les masses denses d´esta espècie són l´hàbitat idoni per a la reproducció de certes espècies de mosquits, que actuen com a vectors de patògens. Finalment, Eichhornia crassipes interferix amb tot ús lúdic i/o recreatiu en aquells cursos fluvials on s´instal·la. 

Gonzalo Romero ha informat que "en l´actualitat s´està treballant en la zona del camí fons i la séquia Entrilles per a l´eradicació d´esta planta i després s´ampliarà a altres zones".Segueix-nos: