Està en: INICI > Notícies

Castelln celebra el dia mundial de laigua reivindicant un s racional i solidari en la gesti dels recursos hdrics

Dimarts, 22 de Mar de 2005

Lalcalde de Castell, Alberto Fabra, acompanyat del president de la Federaci de Sindicats de Regants de la Comunitat Valenciana, els tinents dalcalde Joaqun Torres, Javier Moliner i Juan Jos Prez Macin, el gerent de lEDAR, Jos Claramonte i el Cap dexplotaci daiges potables de FACSA, Manuel Breva, han realitzat este mat una visita a les diferents installacions de control, distribuci, depuraci i regulaci de reg daiges de Castell.
Alberto Fabra ha manifestat durant la visita que ?Castell s puntera en la gesti de laigua i la previsi de tecnologia necessria per a laprofitar els recursos hdrics de manera que traguem el mxim rendiment, amb les prdues mnimes i la reutilitzaci mxima que es puga?.
Lalcalde ha aprofitat lacte de celebraci del dia de laigua assenyalant que ?ning ens pot donar llions del que s invertir en aigua i per aix estem en disposici de continuar la nostra reivindicaci i la nostra exigncia de transvasaments al nostre territori per a continuar creixent i desenvolupant-nos sense condicions. Laigua s vital per a la nostra economia i per al nostre progrs. Per reclamem el nostre dret demostrant que invertim en modernitzaci , que som eficaos i responsables en el seu s?.
LAIGUA A CASTELL
La ciutat de Castell sabastix daigua potable a travs dun total de 20 pous subterranis. Som lnica capital de provncia que per a consum hum utilitza exclusivament aigua subterrnia, la qual cosa millora la qualitat de laigua que se subministra.
El cabal mitj dels pous dabastiment de potable s de 6.000 m3/minut i el nivell en qu es troba laqfer s entre 80 i 100 metres de profunditat segons si lndex de pluviometria anual.
Castell consumix 50.000 m3/dia i des de fa 5 anys, el consum se nha anat incrementat anualment entre un 2,5 i un 3%, a menor ritme que el creixement hum afortunadament, que se situa entre un 3 i un 5%, la qual cosa demostra que cada vegada ms, els castellonencs sn ms responsables en el consum de laigua.
Laigua, que es caracteritza per tindre una qualitat molt estable, es potabilitza amb clor en les basses reguladores que envien laigua per decantaci a la ciutat.
Castell t prop de 600 quilmetres de canonades daigua potable. Un sistema de distribuci que es controla a travs de sistemes informtics dinformaci geogrfica que durant la visita deste mat shan mostrat en funcionament.
Per a millorar el rendiment de laigua shan establit sistemes de control de fugues. Primer amb un sistema descolta de fugues de dia per a localitzar fugues i un nou nocturn per a identificar-les. Amb este sistema Castell t un rendiment de distribuci de laigua potable del 81%, quan la resta de ciutats de ms de 20.000 habitants dEspanya, tenen una mitja de rendiment del 68,4%.
El consum mitj per abonat a Castell s de 30m3/ trimestre, per des de la regidoria de desenvolupament sostenible es treballa des de fa anys en la sensibilitzaci dun consum ms responsable per a economitzar recursos.
El segent pas en la visita al cicle integral de laigua sha realitzat en la depuradora de Castell, la planta EDAR, que des de fa un any i mig realitza un procs terciari del tractament de laigua, la qual cosa la situa com una de les huit primeres installacions de la Comunitat Valenciana a realitzar este tipus de tractament que purifica laigua per mitj de rajos UVA i filtrat per arena.
Castell depura anualment 15.528.776 m3 que es destinen en la seua totalitat per a la reutilitzaci en reg agrcola, reg de parcs i del camp de golf municipal. A ms, els residus de fangs orgnics de la depuradora, quasi 12.000 tones a lany sutilitzen ntegrament per a fertilitzaci de camps.
Finalment, shan visitat com ltim pas del cicle de laigua a Castell les installacions de regulaci daigua per a reg, on arriba laigua de tres subministraments: pous, riu i depuradora i es distribux entre les 6.000 hectrees de regadiu del terme municipal.
Castell s la primera ciutat espanyola que va modernitzar tot el seu sistema de regadiu per a optimitzar ls de laigua, de manera que, com ha explicat Jos Pascual, president de la Federaci de Sindicats de Regs de la Comunitat Valenciana, ?sha aconseguit reduir el consum de 10.000 m3/ hi ha/ any a 4.500 m3/ hi ha/any. A ha suposat tamb minimitzar ls de fertilitzants i evitar la contaminaci dels aqfers al portar incorporada, en el sistema la fertilitzaci del camp i per descomptat, la millora social del treball de lagricultor, simplificant les tasques del camp. I tot amb lesfor dels agricultors per a millorar. Per aix ara no ens poden deixar sense lexigncia duna aigua solidria que portem reclamant dcades i que s justa?.Segueix-nos: