Està en: INICI > Notícies

Una assesoria tcnica garantir la cura dels arbres monumentals en les obres de Enrique Gimeno

Diumenge, 17 de Juny de 2018Rafa Simó i Sara Usó destaquen l'aposta per compatilitzar la millora de la seguretat vial amb la protecció del patrimoni arbori.

Castelló executarà aquest segon semestre de l'any la remodelació de l'avinguda Enrique Gimeno, que incorporarà voreres, carril bici i passos de zebra a més d'adaptar el seu disseny al futur bulevard de la Plana. Però, sens dubte, els elements més significatius d'aquesta avinguda són els exemplars monumentals de plàtans d'ombra, un patrimoni arbori "amb el qual es tindrà una especial sensibilitat a l'hora d'executar les obres", segons ha explicat el regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, que ha visitat la zona junt amb la regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó.

Aquesta sensibilitat s'ha traduït en la contractació, per primera vegada, d'una assessoria en arboricultura que aporte les recomanacions necessàries per a compatibilitzar les obres amb la cura d'aquests arbres monumentals. "És un patrimoni viu i, per tant, requereix una major atenció davant l'execució d'uns treballs que van a modificar les condicions actuals en les quals se situen", ha apuntat l'edil de Sostenibilitat, Sara Usó.

L'assessorament tècnic en una actuació d'aquestes característiques consisteix a "aportar les recomanacions i alternatives que permeten reduir al màxim l'afecció sobre les arrels. Els arbres estan habituats a aquest entorn urbà i han posat les seues arrels al llarg del temps a l'atzar i estan habituats a les condicions d'humitat i compactació del terreny", expliquen els tècnics.

La proposta inclou un treball de camp, l'elaboració d'un informe de recomanacions per a protegir i preservar els arbres durant l'execució dels treballs així com una sèrie de visites durant les obres. L'objectiu és garantir la protecció d'arrels i troncs i atendre a les recomanacions que permeten mitigar els efectes sobre la compactació del sòl, que suposa una menor presència d'aire, aigua i nutrients per a l'arbrat.

L'Ajuntament de Castelló ha adjudicat a Pavasal aquesta remodelació per 649.000 euros, la qual cosa suposa una baixa de l'11,11% i un estalvi de més de 103.000 euros sobre el pressupost de licitació. El termini d'execució és de sis mesos a partir de la signatura de l'acta de replanteig, segons ha detallat el regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó. Aquesta obra correspon a les inversions financerament sostenibles, que enguany suposaran una inversió de 5,1 milions d'euros.

El regidor Rafa Simó ha afegit que la intervenció també repercutirà en la millora de la seguretat i a calmar el trànsit. Així, ha explicat que s'habilitaran tres passos de vianants, un d'ells elevat en la zona central del tram, per a "reduir la velocitat de circulació i que vianants i ciclistes guanyen seguretat". Els altres dos passos de zebra se situaran al costat de la rotonda de l'avinguda de l'Alcora, on ara solament hi ha pas per a ciclistes, per a millorar la mobilitat per als vianants d'aquests barris i, l'altre, en la intersecció amb l'avinguda de Ribesalbes –on ara no existeix- i estarà regulat per semàfors.Segueix-nos: