Està en: INICI > Notícies

Castell capta nous fons europeus per a un pla de residus biolgics per a l'agricultura

Dimecres, 20 de Maig de 2020

L'Ajuntament collabora en un projecte que avana en sostenibilitat, innovaci i suport al teixit empresarial de la ciutat

L'Ajuntament de Castell ha captat una nova lnia de finanament europeu a travs d'un projecte Life de valoritzaci de residus biolgics municipals com a matria prima per a produir productes de valor afegit per a l'agricultura i la indstria qumica. Una iniciativa que permetr desenvolupar a la ciutat un pla pilot per a valorar residus i reutilitzar-los per al cultiu en horts urbans i que es far en el marc d'un projecte europeu ms ampli en el qual participaran ciutats d'Itlia, Grcia i Xipre.

La captaci de nous fons europeus, a travs de l'Oficina de Planificaci i Projecci Econmica del consistori, s fruit de la collaboraci pblic-privada amb Simetria Grup. La Comissi Europea, a travs del Life (Instrument Europeu Financer de Medi Ambient), aportar un 50% aproximadament del pressupost del projecte. Aix, l'Ajuntament de Castell rebr 35.000 euros, aportant dels seus propis recursos altres 28.600 euros per a l'execuci de les accions que li corresponen.

Aquesta nova injecci d'Europa posa en relleu que l'Ajuntament s'ha convertit en tractor de projectes i fons europeus a travs de dues vies, directament a les arques municipals mitjanant fons estructurals com els Feder, i indirectament, mitjanant el suport a projectes innovadors de les empreses de Castell que repercuteixen en benefici de la ciutadania, ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco. Amb l'ajuda d'Europa estem avanant en sostenibilitat i canviant el paradigma, ja que ara no s noms el sector privat el que atrau projectes, sin que l'Ajuntament actua tamb com a motor d'oportunitats que redunden en la cohesi social i econmica de la ciutat, ha ressaltat Marco.

Amb iniciatives com aquest volem que les poltiques sostenibles arriben a tota la ciutat. Volem que Castell siga un referent en ecologisme i aix es fa amb cada acci que fem com a instituci, ha assegurat el regidor de Reciclatge i Gesti de Residus, Ignasi Garcia. Aix, el responsable de l'rea de Residus ha valorat molt positivament que Castell siga reconeguda per a iniciar un projecte pilot que t com a objectiu la reutilitzaci i la reducci de residus. Es tracta d'un pas ms en la reducci de fem, que culminar amb la implantaci de la recollida orgnica de forma generalitzada a la nostra ciutat, ha indicat Garcia.

El regidor de Transici Ecolgica, Fernando Navarro, per la seua part, ha explicat que la Comissi Europea est apostant per l'economia circular i per la transici ecolgica i s una sort per a l'Ajuntament participar d'un projecte que aspira a aprofitar els residus orgnics per a l'abonat agrari. s un moment clau per a transformar el nostre model productiu i fer-lo sostenible i hem de fer tots els esforos per a avanar en aqueixa direcci, ha subratllat.

Castell participar en les fases de producci, testatge, conscienciaci ciutadana i gesti, a travs del pla pilot que busca demostrar la qualitat dels processos i els productes obtinguts en l'entorn real de pasos diferents, per a aconseguir, amb els resultats obtinguts, donar impuls a les administracions i als inversors privats de manera que acullen aquesta nova forma de reciclatge de residus urbans, protegint alhora el medi ambient.

Per a la fase de producci, l'Ajuntament aportar els residus biolgics municipals perqu la filial Tetma de Simetria Grup, els recollecte i valore entre l'1 d'agost i el 15 de setembre de 2021 i 2022. En la part del testatge, es provaran els productes de base biolgica obtinguts, i cada localitat aplicar els bio-fertilitzants per a la seua validaci. A Castell, es promocionar entre la ciutadania l's d'aquest producte perqu es cultiven, en horts urbans, diferents aliments (en tots els casos, els participants hauran de cultivar obligatriament tomaques).

Finalment, el consistori realitzar les campanyes de difusi pertinents perqu les actuacions realitzades al llarg del desenvolupament del projecte siguen conegudes per la ciutadania, intentant conscienciar sobre la importncia de reciclatge i la possibilitat d'aplicar solucions innovatives i sostenibles.Segueix-nos: