Està en: INICI > Notícies

Castell reorienta el pressupost a palliar els efectes econmics i socials de la covid-19

Dimecres, 8 de Juliol de 2020El govern municipal presenta uns comptes de 180 milions d'euros dirigits a atendre l'emergncia i reactivar la ciutat

udio d'Amparo Marco


udio d'Ignasi Garcia


udio de Fernando Navarro


>> Pressupost 2020. Rellancem Castell [PDF]

L'alcaldessa de Castell, Amparo Marco, i els tinents d'alcaldia David Donate, Ignasi Garcia i Fernando Navarro, han presentat hui en roda de premsa la nova proposta de pressupost municipal del 2020, que s'ha reorientat per a fer front a la crisi sanitria de la covid-19 rellanant Castell i palliant els efectes econmics i socials de la pandmia.

Sn uns comptes que ascendeixen a 180 milions d'euros, que s'ajusten a una nova realitat que ning haguera desitjat, i responen al que la ciutadania necessita en aquests moments de l'Ajuntament de Castell com l'administraci ms prxima i que atn les seues necessitats, ha explicat l'alcaldessa, agraint el esfor de tot l'equip de govern per a refer el pressupost previst en 2020 i replantejar-lo al 100%.

Marco ha detallat les lnies estratgiques, que passen per reforar l'accent social, amb 14,38 milions d'euros destinats a poltiques socials; contribuir a la generaci de llocs de treball, amb el Pla Castell Contracta, dotat de 2,3 milions d'euros, o el Jornals de Vila, amb 2 milions d'euros; a ms d'obrir una nova lnia d'ajudes d'1 mili d'euros encaminada a palliar els efectes de la covid-19 en el comer local i ajudes encamines a fer costat a persones autnomes, microempreses i pimes. Una altra actuaci important s la reactivaci de l'obra pblica, amb un Pla d'Inversions de Reactivaci Econmica (Pirecas) amb mig centenar de microobres per a incentivar la creaci d'ocupaci i la recuperaci econmica. A ms, s'ha implantat una nova poltica fiscal d'emergncia, que flexibilitza terminis i retarda i amplia perodes de pagament. Aix mateix, Europa continuar sent una finestra d'oportunitats, amb nous projectes amb una inversi de 5,2 milions.

El primer tinent d'alcaldia, David Donate, per la seua part, ha desgranat les principals inversions i lnies d'actuaci de les rees d'Ordenaci del Territori, Contractaci i Patrimoni; Benestar Social, Dependncia, Infncia, Agenda 2030 i Cooperaci; Gent Gran; Ocupaci, Mobilitat Sostenible; Innovaci Comercial i Modernitzaci; i Joventut. Unes rees els pressupostos de les quals s'han repensat per a continuar transformant Castell i invertir en futur centrant-nos en les persones, ha apuntat.

El segon tinent d'alcaldia, Ignasi Garcia, ha destacat que totes eixes llions que ens ha deixat el coronavirus les recull aquest pressupost per la ciutat de Castell, on hui tenim l'oportunitat de fer poltiques d'esquerres, feministes i ecologistes. Eixes poltiques i la reactivaci econmica que permeta la creaci de llocs de treball seran els objectius de projectes com la posada en marxa de la recollida selectiva d'orgnica o els quasi 200.000 euros previstos per al pla de xoc del sector cultural, els quals inclouen ajudes per a programaci de concerts, adquisici d'obres d'arts i de llibres d'autores i autors locals.

Garcia ha ressaltat tamb la gran aposta que fa aquest pressupost postcovid-19 per a afavorir la conciliaci i lluitar contra les desigualtats. Amb aquest objectiu la regidoria de Feminismes ha ampliat les escoles de mat i vesprada amb una nova contractaci que supera el mig mili d'euros i Educaci ha promogut escoles d'estiu i activitats extraescolars inclusives. El regidor responsable de l'rea de Neteja tamb ha reconegut el gran esfor que s'ha fet i s'est fent per a garantir les desinfeccions en tots els punts del terme. Garcia ha fet especial incidncia en l'ampliaci de tres a set mesos de les campanyes de tractaments antimosquits i en les fumigacions extraordinries que fem aquest estiu per a disminuir les molsties que causa la plaga.

Per part seua, el tercer tinent d'alcaldia, Fernando Navarro, ha afirmat que s un pressupost que dna una primera resposta a la crisi derivada per la covid i est enriquit per la pluralitat de Fadrell. Hem aconseguit marcar una petjada verda per a reactivar l'economia i es basa en tres eixos: transici ecolgica, justcia social i redistribuci de la riquesa, ha dit.

En la regidoria de Transici Ecolgica, Navarro ha destacat les poltiques per a posar en valor el nostre terme i els nostres aqfers, per a desenvolupar el Pla de Qualitat de l'Aire, incentivar les energies renovables i reactivar l'agricultura. Ha subratllat els 135.000 euros del Pla Castell en Verd, que se sumen als 630.000 de romanents i que contempla inversions en les Rutes de l'Aigua i eficincia energtica. Tamb ha ressaltat la creaci del Parc Agrari, l'estratgia de regeneraci urbana, el pla d'estalvi energtic de Castell Brilla o el Pla de Clavegueram.

En Habitatge, ha esmentat el pressupost per a ampliar el parc pblic d'habitatge, el pla estratgic d'habitatge o les poltiques d'estimule per a activar el lloguer assequible en el mercat privat. Destaquen 350.000 euros per a la compra pblica d'habitatge, que s'afigen a 1,2 milions de romanents.Segueix-nos: